Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 7. 2011,
15.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

poslanci

Četrtek, 7. 7. 2011, 15.19

7 let, 12 mesecev

Nepovezani poslanci so se sestali v razširjeni zasedbi, pričakujejo pa še kakšen prihod

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poslanska skupina nepovezanih poslancev se je danes prvič sestala v razširjeni zasedbi, potem ko sta se ji pridružila nekdanja poslanca Zares Alojz Posedel in Vili Trofenik.

Razdelili so vloge na seji DZ ter razpravljali o njihovi zasedbi na delovnih telesih DZ. Kolegiju DZ predlagajo, da Trofenik in Posedel pri tem ohranita pravice in članstvo.

Bosta Trofenik in Posedel obdržala članstvo v delovnih telesih? Nepovezani poslanci bodo po Žnidaršičevih besedah na kolegij predsednika DZ naslovili predlog, da Trofenik in Posedel ohranita enake pravice in članstvo v parlamentarnih delovnih telesih.

Medtem pa so po besedah Posedela s poslansko skupino Zares že dosegli dogovor, da s Trofenikom ostaneta v istih odborih, torej Trofenik na mestu vodje odbora DZ za regionalni razvoj, člana odbora za finance in komisije za nadzor javnih financ. Posedel naj bi ostal v odborih DZ za kmetijstvo, gospodarstvo in promet.

Glede sodelovanja z vlado nepovezani poslanci niso razpravljali in po besedah Žnidaršiča tudi ne nameravajo, dokler ne prejmejo povabila. Če bodo povabljeni, bodo pod določenimi pogoji poskušali doseči dogovor, "brezpogojno pa do sodelovanja ne bo prišlo".

Magajna: Vabilo za vstop v vlado bo verjetno prišlo Magajna medtem meni, da bo formalno povabilo nepovezanim poslancem za vstop v vlado verjetno prišlo. "Če bi mi lahko vplivali na politiko v smislu socialdemokratskega koncepta, potem bi se videl zraven," pravi Magajna. Dejal pa je tudi, da sebe v vladi ne vidi, "saj je iz SD izstopil ravno zaradi nestrinjanja z nekaterimi vladnimi odločitvam".

Posedel pa na vprašanje, ali bi sprejel povabilo nepovezanim poslancem v vlado, odgovarja, da je treba vsak predlog ali potezo, ki bi pomagala rešiti krizo, pretehtati in se odločiti.

Vse glasnejša so sicer ugibanja, da naj bi v poslansko skupino nepovezanih poslancev prestopil tudi poslanec Zares Alojzij Potočnik.

Magajna: Tudi Potočnik bi lahko prestopil "Če bi upoštevali razpoloženje poslancev v posameznih poslanskih skupinah, bi smeli pričakovati, da se jih bo poslanski skupini nepovezanih poslancev pridružilo še več," je glede Potočnika povedal Žnidaršič. Sam sicer ne želi ugibati, kdo se jim utegne še pridružiti, zato tudi ne more reči, da pričakuje Potočnika, je dejal.

Magajna pa pravi, da se "tudi o tem razmišlja". Ali se jim bo Potočnik pridružil, je po njegovih besedah ugibanje, toda po Potočnikovem odnosu do politike vlade bi "pričakoval, da bo prestopil med nepovezane poslance".

Po besedah Žnidaršiča so se dogovorili tudi, da bodo v poslanski skupini poskušali čim večkrat doseči soglasje stališč, ko pa to ne bo mogoče, bodo spoštovali razlike.

O podpori rebalansu proračuna nepovezani poslanci danes niso razpravljali, saj bodo stališče do dokumenta zavzeli, ko ga bodo prejeli.

Ne spreglejte