Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
9. 9. 2014,
11.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Alenka Bratušek Miro Cerar Jean Claude Juncker

Torek, 9. 9. 2014, 11.50

8 let

Nemški časopis: Slovenija se z Bratuškovo ne bo osramotila

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Alenka Bratušek v svoji državi kljub svojim uspehom, strokovnosti in poštenosti ni bila priljubljena, v svojem portretu odhajajoče slovenske premierke piše nemški Berliner Zeitung.

Bratuškova, ki jo je predsednik prihodnje Evropske komisije Jean-Claude Juncker imenoval v svojo komisarsko ekipo, v Sloveniji še naprej dviguje prah zaradi načina, kako je sama sebe kandidirala za ugledno mesto z lepo plačo. Članek ji v današnji izdaji namenja tudi Berliner Zeitung.

"Sprejela je izziv in presenetila" Avtor Norbert Mappes-Niediek opisuje pot Bratuškove od konca leta 2011, ko se je po pridobitvi izobrazbe tekstilni tehnik pridružila novoustanovljeni stranki ljubljanskega župana Zorana Jankovića in vstopila v parlament kot poslanka. Ko je eno leto pozneje Janković zaradi korupcijskih očitkov odstopil, je za vodenje države izbral do tedaj precej neznano Bratuškovo. "Ta je sprejela izziv – in presenetila vse. Uspelo ji je, da je tudi brez ozko gospodarsko-liberalne smeri potapljajočo se državo toliko stabilizirala, da Sloveniji ni bilo treba zaprositi za zunanjo pomoč," piše nemški časnik in dodaja, da so "vplivni v Evropi, predvsem Angela Merkel v Berlinu, opazili novo zvezdo iz alpske dežele".

Graje zaradi angleščine in kratkih kril "V lastni državi Bratuškova kljub svojim uspehom, strokovnosti in poštenosti ni bila priljubljena. Grajali so jo zaradi njene angleščine, kratkih kril in njene diplome. V intervjujih navaja številke in je usmerjena k učinkovitosti. Najostrejše kritike prihajajo iz njenega, levičarskega tabora."

V Ljubljano bo Bratuškova prišla le še redko Tako kot je bil strm njen vzpon, je bil globok njen (predčasni) padec. Po enem letu se je vodja stranke Janković odločil vrniti, izrinil Bratuškovo in povzročil razkol stranke. Na predčasnih volitvah je premierka nastopila z lastno listo in z veliko težavo preskočila parlamentarni prag. "V kakšni drugi, večji državi bi bilo njene politične kariere s tem konec. V dvomilijonski Sloveniji pa so s svojimi talenti gospodarni," piše Berliner Zeitun in dodaja, da je Miro Cerar, novi premier, svojo predhodnico nominiral za evropsko komisarko, ker ceni njeno pravičnost in zanesljivost, predvsem pa njenega poznavanja delovanja evropske birokracije. "Zaradi Bratuškove mu ni treba skrbeti, da bi se njegova mala država osramotila," še piše.

Berliner Zeitung sklene, da je od Stražišča, kjer Bratuškova živi, do letališča Brnik manj kot deset kilometrov. "V Ljubljano bo Alenka Bratušek prišla le še redko."

Ne spreglejte