Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2017,
16.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

Natisni članek

UKC Maribor

Petek, 5. 5. 2017, 16.12

6 let, 7 mesecev

Nekdanji predstojnik v UKC Maribor na stroške dobaviteljev na izobraževanja v Mehiko in Rim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

Vojko Kanič | Foto STA

Foto: STA

Nekdanji predstojnik kardiologije v UKC Maribor Vojko Kanič je pred preiskovalno komisijo za žilne opornice priznal, da je beograjskemu kolegu Stankoviću dal dve žilni opornici, ki ju je kupil UKC. Kanič se je tudi pogosteje udeleževal kongresov na stroške dobaviteljev, pri čemer so ga spremljali družinski člani.

Kanič, ki je bil predstojnik kardiologije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor do leta 2014, je na seji preiskovalne komisije DZ o zlorabah pri nakupih žilnih opornic marca letos izjavil, da je slovenske interventne kardiologe izobrazila industrija, ne država. Takrat je tudi dejal, da je v ceno opornice vračunano izobraževanje zdravnika.

Danes je Kanič na seji parlamentarne komisije podrobneje pojasnjeval svojo udeležbo na kongresih in izobraževanjih. Dejal je, da se je izobraževanj v 95 odstotkih udeležil na stroške bolnišnice, se je pa kdaj udeležil tudi izobraževanj med konci tedna, katerih stroške so plačali dobavitelji žilnih opornic. Kateri so bili ti dobavitelji, ki so mu plačali stroške izobraževanja, se je Kanič spomnil ob pomoči predsednice komisije Jelke Godec (SDS). To sta bila Johnson&Johnson in Mark Medical.

Na izobraževanja z družino

Naknadno se je po poizvedovanjih Godčeve tudi spomnil, da je na stroške dobavitelja potoval na izobraževanje v Mehiko, pri čemer ga je spremljala hči. Ni znal pojasniti, kdo je plačal stroške potovanja za hčer. Izkazalo se je, da je na stroške dobavitelja potoval tudi v Rim skupaj s svojo ženo, prav tako zdravnico v UKC Maribor Zlato Kanič.

V dopisu enemu od dobaviteljev, ki ga je danes na seji prebrala Godčeva, se je zahvalil, da lahko v Rim potuje tudi njegova žena, prav tako naj bi navedel, da se bo potrudi izpolniti obljubo glede določenih materialov. Ob tem je Kanič pojasnil, da se je njegova žena dejansko udeležila kongresa, saj je prav tako kardiologinja. Kaničeva je sicer v UKC Maribor zaposlena na pediatriji kot specialistka na enoti za intenzivno nego in terapijo.

Ob tem je Kanič zanikal, da bi dobavitelja prosil za kritje stroškov potovanja na kongres leta 2012 v Washington tudi za njegovo ženo.

UKC Maribor | Foto: Marko Vanovšek Foto: Marko Vanovšek

Izobraževanja niso vplivale na izbiro žilnih opornic

Zanikal je tudi, da bi izobraževanja, ki se jih je udeleževal, vplivala na izbiro vrste žilnih opornic, ki jih je uporabljal oz. so jih uporabljali v UKC Maribor. Dejal je, da ni dajal prednosti opornicam iz titana, ki so jih med slovenskimi bolnišnicami uporabljali samo v UKC Maribor in celjski bolnišnici, pri čemer naj bi UKC Maribor ob trikrat večji količini nakupljenih opornic plačeval višjo ceno posamezne opornice. Kanič je danes dejal, da ni imel vpliva na ceno opornice in da se s tem ni nikoli ukvarjal.

Potrdil je, da je beograjskemu kardiologu podaril dve opornici iz titana. Pri tem je Godčeva opozorila, da je šlo za opornici, ki ju je kupil UKC Maribor iz davkoplačevalskega denarja. Kanič je pojasnil, da je bila "to usluga kolegu", je pa zdaj pripravljen plačati stroške opornic. Takrat se mu sicer to ni "zdelo relevantno vprašanje".

Ne spreglejte