Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 7. 2014,
9.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

intervju Delo Janez Drnovšek

Ponedeljek, 21. 7. 2014, 9.21

8 let

Nekdanji obveščevalec Anton Peinkiher: Ko je Drnovšek pometel reči, ki jih je počel Janša, je umrla pravna država

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanji vodja obveščevalnega oddelka na ministrstvu za obrambo Anton Peinkiher med drugim razkriva, zakaj je izginil posnetek njegovega zaslišanja pred parlamentarno komisijo leta 1999.

Anton Peinkiher je v intervjuju za Delo povedal, da je pokojni predsednik Janez Drnovšek interpelacijo zoper nekdanjega ministra za obrambo Janezom Janšo, ki "je z neverjetnim manipuliranjem in izkoriščanjem položaja ministra za politične namene prekršil vse standarde demokratičnega civilnega nadzora nad vojsko, zlorabil je službe in del vojske za popolnoma politične cilje", vložil šele, ko se je nanj zgrnil ogromen pritisk LDS, javnosti in tujine.

Za Janševe zlorabe kriv Drnovšek Po njegovih besedah zlorabe Janše v funkciji obrambnega ministra segajo v leto 1990, za vse skupaj pa naj bi bil odgovoren Drnovšek. "Ko se je pod preprogo pometlo reči, ki jih je počel Janša, je umrla pravna država," trdi Peinkiher in dodaja, da je Drnovšek pozneje praktično preprečeval razčiščevanje in klicanje k politični odgovornosti. Drnovšek naj bi vplival na parlamentarno komisijo in predsednika Rudija Mogeta. "Sam sem bil leta 1999 pred Mogetovo komisijo zaslišan kot priča v zvezi z dogajanjem na ministrstvu za obrambo," v intervjuju pove Peinkiher in doda, da je bila resnica za Drnovška, ki naj bi ščitil Janšo, tako huda in moteča, da je posnetek z zaslišanja izginil.

Po njegovem mnenju je Drnovšek, da bi zmanjšal moč "ta starih", uporabil Janšo, ki je bil odkrit nasprotnik Milana Kučana in drugih starejših članov elite. Tako Janša kot Drnovšek naj bi imela isti cilj – maščevanje: "Janša se še danes maščuje Kučanu, ker meni, da je on najbolj odgovoren, da so ga leta 1988 zaprli in da mu ni bila omogočena kariera v zvezi komunistov ali v ZSMS, da ni bil izbranec elite."

Šlo je za mini državni udar V intervjuju se dotakne tudi orožarske afere leta po letu 1991, "ko je Janša prvič javno zlorabil vojsko in varnostno službo v okviru TO, del vojaške policije in del enote, ki je bila pod poveljstvom Toneta Krkoviča. Ta je bila podrejena samo Janši, kar je absolutno neskladno s takratnim obrambnim zakonom." Po njegovem mnenju bi ga moral Drnovšek za ta dejanja kaznovati, pa ga ni, čeprav "je bila to groba zloraba vojske v politične namene, mini državni udar".

In to je Janša, tako pravi Peinkiher, ponovil še v aferi Depala vas, "ko je Janša spet uporabil vojaško enoto in varnostno službo, da je na civilnem območju grobo aretirala civilista in ga obtožila kaznivih dejanj, ki jih ni bilo, saj je Janša takrat podtikal ponarejene dokumente".

V intervjuju zavrača očitke SDS in Janše, da naj bi bila avtorja scenarija za Depalo vas prav Peinkiher in takratni pripadnik varnostne službe JLA Radenko Radojčič.

"Radojčič je prišel v Slovenijo po nalogu Janeza Janše" "Nisem kriv, če je Janša počel celo vrsto neumnosti, če je kršil zakon in pogosto presegel pooblastila obrambnega ministra. Nisem kriv, če je neposredno poveljeval enotam TO tako leta 1990 kot pozneje … Vedel je, kaj dela, in delal je veliko nezakonitih stvari. Radojčič je prišel v Slovenijo z odobritvijo oziroma po nalogu Janeza Janše."

Pravi tudi, da je bila ob osamosvojitvi njegova naloga, da na podlagi informacij pripravi analizo razvoja dogodkov, kaj bo storila JLA. Janša kot obrambni minister je po njegovih besedah ogrozil proces osamosvajanja, saj na dan, ko je šla JLA iz vojašnic, 27. junija 1991, na položajih ni bilo nobene enote.

Ko je JLA prišla iz vojašnic, na položajih ni bilo nobene enote "To je bil popoln debakel Janše in notranjega ministra Igorja Bavčarja. Dejstvo, da so bili tisto noč ob 2.45 doma, in ne na svojih mestih, dokazuje, da so povsem podcenjevali razmere, da niso upoštevali opozoril," v intervjuju pravi sogovornik, ki je prepričan, da bi morali biti zato odstavljeni in kaznovani.

Razoroževanje Peinkiher še trdi, da je Janša septembra leta 1990 pošiljal na Hrvaško zelo kakovostno avtomatsko, protiletalsko in protioklepno orožje TO in policije. "Janša vpije, da Slovenija ni imela orožja, toda prav on jo je razoroževal. Kolikor je znano in je bilo objavljeno tudi v knjigah o orožarski trgovini, je to počel še spomladi 1991. To so bila huda kazniva dejanja, saj je ogrožal bojno sposobnost TO in s tem varnost Slovenije."

Ne spreglejte