Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 1. 2014,
15.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

koncentracijsko taborišče slovesnost

Nedelja, 26. 1. 2014, 15.02

8 let

"Nekateri hočejo dokazati, da ste bili v nekakšnih kampih na počitnicah"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dan spomina na holokavst obeležujemo v ponedeljek. "Prav je, da se ob velikih žrtvah v judovski skupnosti spomnimo tudi Slovencev, ki so se uprli okupatorju," je na današnji proslavi dejal Janez Alič.

Dan spomina na holokavst, ki ga bomo obeležili v ponedeljek, je tudi dan spomina na vse žrtve nacističnih in fašističnih koncentracijskih taborišč. Dan služi predvsem kot opomin, da se kaj takega ne sme nikoli več ponoviti, se je glasilo sporočilo današnje proslave, ki jo je v Ljubljani priredila Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenija.

"Minila so desetletja, spomini bledijo, resnica ostaja" 27. januar, dan spomina na holokavst, je obletnica osvoboditve taborišča Auschwitz, kjer je trpelo tudi 2342 Slovencev, od katerih jih 1331 ni preživelo. "Prav je, da se ob velikih žrtvah v judovski skupnosti spomnimo tudi Slovencev, ki so se uprli okupatorju," je povedal predsednik koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pri ZZB za vrednote NOB Janez Alič. Več kot 63.000 jih je namreč v času druge svetovne vojne pristalo v 11 taboriščih in njihovih podružnicah. Kar 12.000 se jih ni nikoli vrnilo.

"Ko se je maja 1945 vojna morija končala, je brutalnost nacističnih in fašističnih zločinov šokirala svet. Minila so desetletja, spomini bledijo, resnica ostaja. In to ne glede na poskuse posameznikov, ki hočejo spreminjati, dokazati, da ste bili v nekakšnih kampih na počitnicah," je preživelim taboriščnikom na slovesnosti v Ljubljani dejal Alič in poudaril, da so preživeli zaradi ljubezni do domovine in solidarnosti med seboj.

"Med temi žrtvami je bilo tudi veliko Slovencev. Za vsako številko pa je osebno življenje, tragedija in velika praznina ne samo pri svojcih, temveč tudi v narodu. Zato je dan spomina naša narodna in civilizacijska dolžnost," je povedal slavnostni govornik, književnik Peter Kovačič Peršin. Dodal je, da se kaj takega ne sme več ponoviti in opozoril, da so današnje generacije odgovorne za grajenje sveta miru in človečnosti.

Slovesnosti so se udeležili tudi vidni predstavniki slovenskega političnega življenja, kot sta sedanji in nekdanji predsednik republike Borut Pahor in Danilo Türk ter ljubljanski župan Zoran Janković, ki je poudaril, da je dan spomina na holokavst tudi opozorilo svetu pred "tistimi, ki govorijo o demokraciji, po drugi strani pa izvajajo dejanja, ki demokracije niso vredna".

Ne spreglejte