SiolNET. Novice Slovenija
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekateri bodo novo leto pričakali v bolnišnici #video

0,53

termometer

Ste tudi vi med prazniki zaradi bolezni obležali doma? Gripa v tem delu leta na posteljo priklene več ljudi. Prosto pot virusom omogočimo tudi sami, ko spregledamo sicer povsem nedolžne simptome. Zato bodite pozorni predvsem starši, saj so najbolj ranljivi ravno otroci. 

Na leto sicer za gripo in drugimi virusnimi obolenji zboli približno 10 odstotkov prebivalcev. Panika je odveč, le zanemariti ne smemo simptomov, kot so kihanje, kašljanje, povišana telesna temperatura in bolečine v trebuhu. Še posebej ne, če se pojavijo hkrati. Na širjenje virusov in okužb precej vplivajo tudi vremenske razmere. Novinarka oddaje Planet Danes Nataša Repovž je tudi s pomočjo ljudskih modrosti preverila, kaj nas čaka.  

Proti gripi se še lahko cepimo

V zdravstvenih domovih je običajna gneča kot vsako leto v tem času. Infekcijska klinika je polna. Največ je primerov pljučnice, zastrupitev krvi, trebušne gripe in poslabšanja zdravja pri kroničnih bolnikih. Pa še epidemiji gripe se hitro bližamo: cepljenje je zdaj še mogoče.

Vreme bo v prihodnjih dneh suho, nekaj megle, opoldne pa kakšni dve uri sonca, za sprehod in tudi izogibanje virusom, pravi ljubitelj ljudskih izročil Dušan Kaplan. Zima se po ljudskem verovanju prelomi na svete tri kralje, 6. januarja.

Nekateri bodo novo leto pričakali v bolnišnici

A vmes bo večina bolnikov, ki se zdravijo v bolnišnici, tam tudi za silvestrovo. "Odpustimo tiste, za katere menimo, da so toliko stabilni, da so lahko doma. Včasih pa kdo tudi noče domov in hoče ostati tu ali pa so svojci kam odšli," je dejala Tatjana Lejko Zupanc, zdravnica z infekcijske klinike.
 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin