Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2018,
13.40

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

6

Natisni članek

politika stranke volitve

Torek, 23. 1. 2018, 13.40

6 let, 3 mesece

Ne samo za Šarčevo listo, prostora je še za druge nove stranke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

6

Predsedniške volitve 2017, Štab Marjana Šarca v Kamniku | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Na letošnjih parlamentarnih volitvah bo ponudba največja do zdaj, ugotavlja analitik iz Valicona Andraž Zorko. In čas je za to primeren, saj se ob manjšem zaupanju volivcev v uveljavljene stranke v državni zbor lahko uvrstijo tudi take, ki presegajo tradicionalno delitev na levo in desno. Največ možnosti Zorko pripisuje Listi Marjana Šarca, a meni, da je prostora za še katero drugo.

Uveljavljene stranke se namreč po Zorkovih besedah srečujejo z vprašanjem, koliko jim bodo ljudje zaradi razočaranosti nad politiko zaupali. Poleg tega smo po njegovem mnenju z vlado Mira Cerarja dosegli konec klasične politike v smislu odločanja glede na vrednote. Na udaru bodo predvsem SDS, SD, DeSUS in tudi NSi, napoveduje analitik.

Nove parlamentarne volitve nas čakajo junija letos. | Foto: Bor Slana Nove parlamentarne volitve nas čakajo junija letos. Foto: Bor Slana "Šarec bo dobival glasove z leve in desne"

Karte bi na letošnjih volitvah utegnil konkretno premešati predvsem Marjan Šarec. Listi kamniškega župana in drugouvrščenega na zadnjih predsedniških volitvah po javnomnenjskih raziskavah dobro kaže.

Decembrska anketa Dela ga je uvrstila kar na prvo mesto, anketa Ninamedie, objavljena pred nekaj dnevi, pa na tretje. Tudi Šarec sam je trenutno med najbolj priljubljenimi slovenskimi politiki.

Zorko pričakuje, da bo Šarec glasove pobiral na obeh političnih polih, saj nagovarja tako levico kot desnico, tako urbane kot ruralne volivce. Z držo "podpiram partizanski boj, ampak hodim v cerkev" deluje pravokotno glede na dozdajšnjo delitev na partizane in domobrance, leve in desne, je dejal Zorko.


Preberite še:

- Marjan Šarec razkril, ali bo šel na volitve skupaj z NSi #video
- Marjan Šarec sestavlja ekipo za volitve. Vabil naj bi tudi člane SD.
- "Afera s posojilom bo preizkus, koliko predanih volivcev še ima SDS"


Zorko: Prostora za nove stranke je še

Kljub temu se Zorku zdi, da je v slovenski politični areni prostora še za nove stranke. Na svojo priložnost na letošnjih parlamentarnih volitvah lahko poleg Šarca upajo Dobra država Bojana Dobovška, gibanja pod vodstvom nekdanjega poslanca SDS Andreja Čuša in gibanje novinarja Bojana Požarja. Požar se še ni izrekel, ali bo šel v volilno tekmo.

Za naštete je po Zorkovih besedah značilno, da se umikajo od ideoloških okvirov in osredotočajo na določene projekte. Čeprav več tega pri njih še nismo videli, jih Zorko ne odpisuje, saj so vsi prisotni v javnem življenju.

Na letošnjih volitvah ne smemo pozabiti na nekatere, ki so iz parlamenta že izpadli, a bi se vanj morda želeli vrniti. | Foto: Klemen Korenjak Na letošnjih volitvah ne smemo pozabiti na nekatere, ki so iz parlamenta že izpadli, a bi se vanj morda želeli vrniti. Foto: Klemen Korenjak Ne smemo pozabiti na Jelinčiča, pirate in SLS

Zorko je spomnil še, da svojo vrnitev na politično prizorišče napoveduje Zmago Jelinčič, zadnje čase se je aktivirala tudi Piratska stranka, v anketah se na robu volilnega praga pojavlja tudi SLS, je naštel. Parlamentarnega praga sicer ne bodo prestopili vsi, ampak kateri od njih ga utegne, meni. Kdo od povratnikov in novih strank bo dejansko prestopil parlamentarni prag, bo odvisno od načina, kako se bodo podali v volilno kampanjo.

Ne spreglejte