Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 6. 2016,
11.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

1

Natisni članek

komentar Slovenija Slovenci v tujini brexit Velika Britanija

Sreda, 29. 6. 2016, 11.58

6 let, 6 mesecev

"Naši trenutni načrti za prihodnost v Londonu so v zraku"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

1

brexit | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenke in Slovence, ki si kruh služijo v Veliki Britaniji, smo povprašali, kako si po brexitu predstavljajo svojo prihodnost.  

Nejc Škoberne, zaposlen v startup podjetju TransferWise v Londonu

"Veliko škode je bilo zaradi brexita že narejene, saj trenutno ljudje v Londonu več razmišljajo o brexitu kot o svojem delu, kar niža produktivnost in bo seveda vplivalo na poslovanje podjetij," opozarja Nejc Škoberne. | Foto: Osebni arhiv "Veliko škode je bilo zaradi brexita že narejene, saj trenutno ljudje v Londonu več razmišljajo o brexitu kot o svojem delu, kar niža produktivnost in bo seveda vplivalo na poslovanje podjetij," opozarja Nejc Škoberne. Foto: Osebni arhiv "V Londonu je opaziti veliko začudenje Britancev. Sprašujejo se, kako se je lahko to zgodilo. V drugih mestih, ki so glasovala za odhod iz EU, se življenje po četrtku verjetno sploh ni spremenilo, medtem ko je v Londonu med priseljenci kar veliko nervoze. Trenutno smo vsi malce na trnih, ker so naši trenutni načrti za prihodnost v Londonu v zraku.

Veliko škode je bilo zaradi brexita že narejene, saj trenutno ljudje v Londonu več razmišljajo o brexitu kot o svojem delu, kar niža produktivnost in bo seveda vplivalo na poslovanje podjetij. Bilo je tudi nekaj govoric, da naj bi dva finančna velikana, banki Morgan Stanley in J.P. Morgan, preselila več tisoč delovnih mest v Frankfurt ali Pariz, ampak do danes ni bilo še nič uradnega.

Osebno mi je žal zaradi startup kulture, ki se bo verjetno preselila v Berlin, saj investitorji želijo dostop do enotnega evropskega trga. Sam poznam tri podjetja, katerih investicije so padle v vodo. Investitorji so namreč svojo investicijo vezali na pozitiven rezultat referenduma."


Matej Težak, direktor družbe Savatech v Veliki Britaniji

"Večina Britancev je nad izidom referenduma še vedno presenečena in se počuti nelagodno," pravi Matej Težak.   | Foto: Osebni arhiv "Večina Britancev je nad izidom referenduma še vedno presenečena in se počuti nelagodno," pravi Matej Težak. Foto: Osebni arhiv "Nekateri so nad rezultatom referenduma navdušeni, drugi zaskrbljeni. Večina je še vedno presenečena in se počuti nelagodno. Začetni šok je mimo in počasi se ljudje navajajo na novo ureditev. Britancem ne preostane nič drugega, kakor da izstop iz EU sprejmejo in poiščejo rešitve za prihajajoče težave.

Glede na to, da je svet obstajal pred referendumom in bo tudi po njem, se bodo pač morali temu ustrezno prilagoditi. Kolikor spremljam medije, nekateri Britanci, ki so glasovali za brexit, že obžalujejo svoje ravnanje, saj si niso predstavljali potencialnih posledic."


Andreja Jankovič, au pair agentka iz Londona

"Veliko ljudi, predvsem tistih iz držav EU, ki tukaj delajo, živijo in plačujejo davke že vrsto let, je razočaranih in jeznih," pripoveduje Andreja. | Foto: Osebni arhiv "Veliko ljudi, predvsem tistih iz držav EU, ki tukaj delajo, živijo in plačujejo davke že vrsto let, je razočaranih in jeznih," pripoveduje Andreja. Foto: Osebni arhiv "Trenutno vzdušje je negotovo in veliko ljudi je zaskrbljenih, saj je funt padel, vrednost delnic niha, poleg tega je laburistična stranka v krizi, konservativna stranka pa nima prave funkcionalne vlade. Politiki sicer trdijo, da je to stanje pričakovano, da je treba v teh časih ostati miren in ne sprejemati prehitrih odločitev. Zagotavljajo tudi, da se za priseljence iz držav EU, ki na Otoku legalno delajo, ne bo nič drastičnega spremenilo.

Velika Britanija bo članica EU še vsaj dve leti, zato bomo še vedno deležni istih pravic in dolžnosti, kot smo jih bili prej. Drugačno pa je vzdušje, ki kaže na stanje negotovosti, kar je slabo za gospodarstvo. Zgodili so se tudi rasistični incidenti, kar širša javnost globoko obsoja.

Mislim, da velika večina tistih, ki so glasovali za brexit, svojega glasu ne obžaluje, tistim, ki so bili za obstanek v EU, pa je mogoče žal, da niso bolj stopili skupaj. Veliko ljudi, predvsem tistih iz držav EU, ki tukaj delajo, živijo in plačujejo davke že vrsto let, je razočaranih in jeznih. Kljub temu se vsi zavedamo, da poti nazaj ni in da se je zdaj treba osredotočiti na čim boljša pogajanja z Brusljem."


Luka Lukšič, borzni posrednik  

 | Foto: "Ljudje malo obžalujejo odločitev, da naj Velika Britanija zapusti Evropsko unijo. Zdi se mi, da mnogi niso dobro premislili oziroma niso bili obveščeni o tem, o čem se pravzaprav odločajo. Mogoče so rahlo nestrpni do priseljencev, čeprav sam še nisem imel slabe izkušnje, je pa res, da jih zdaj malo bolj zanima izvor priseljencev. Vprašajo te, od kod si.

Edina opazna sprememba po brexitu je, da jih je zaradi padca vrednosti funta zaskrbelo, kaj bo z njihovimi počitnicami v tujini. Prav tako se občutijo skrbi, kako bo vse skupaj vplivalo na njihovo gospodarstvo. Pred referendumom namreč niso pričakovali, da bo izid tako hitro in močno vplival na gospodarstvo.

Sam mislim, da je bila odločitev Britancev za brexit neumnost. Velika verjetnost je namreč, da glede na britanske politične razmere odhoda Velike Britanije iz EU sploh ne bo. Ne verjamem namreč, da bo parlament zbral toliko poguma, da bo potrdil odhod kraljevine iz EU."


Morda bi vas zanimalo še:

Po brexitu na Otoku številni incidenti proti priseljencem

Ali je zdaj trenutek za (prave ali virtualne) nakupovalne izlete v London?

Nogometni brexit

Britanec, poročen s Slovenko: Največja težava Slovenije je brezposelnost, ne brexit

Igor Senčar: Evropski uniji bi trezen britanski strateški pogled zelo manjkal

Je slovenske gospodarstvenike zaradi brexita kaj strah

Ne spreglejte