Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 6. 2016,
15.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

6

Natisni članek

Angela Merkel Boris Johnson David Cameron brexit

Ponedeljek, 27. 6. 2016, 15.53

6 let, 6 mesecev

Po brexitu na Otoku številni incidenti proti priseljencem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

6

Poljska delikatesa VB | Foto Reuters

Foto: Reuters

Poljska in muslimanska skupnost na Otoku po četrtkovi odločitvi britanskih volivcev, da zapustijo EU, poročata o številnih incidentih proti priseljencem. 

"Zgodilo se je nešteto dogodkov, med drugim so poljski center popisali z rasističnim grafitom, pred mošejo v Birminghamu so potekale rasistične demonstracije, številne muslimane in druge pa so pozivali, naj gredo domov," so sporočili iz britanskega muslimanskega sveta.

Največja muslimanska organizacija, ki združuje okoli 2,7 milijona britanskih muslimanov, je na družbenih omrežjih zbrala poročila o več kot sto primerih rasizma.

"Vodstvo potrebujemo bolj kot kadarkoli prej," je povedal vodja organizacije Shuja Shafi. "Naša država doživlja politično krizo, za katero se bojim, da ogroža tudi družbeni mir," je poudaril Shafi. Dodal je, da je treba ne glede na razlike izraziti solidarnost s tistimi, ki so bili napadeni.

Nekaj primerov ksenofobnih izpadov proti priseljencem. Nestrpneži po brexitu domov pošiljajo Poljake, Romune ...

Poljaki ogorčeni in globoko zaskrbljeni

Napade na poljsko skupnost in druge priseljence je obsodilo tudi poljsko veleposlaništvo v Londonu. "Zaradi zadnjih ksenofobnih napadov, usmerjenih proti poljski skupnosti in drugim priseljencem v Veliki Britaniji, smo ogorčeni in globoko zaskrbljeni," so sporočili z veleposlaništva.

Člani poljske skupnosti v bližini Cambridgea so v svojih poštnih nabiralnikih in na svojih avtomobilih našli letake, na katerih je bilo po poročanju lokalnega časnika Cambridge News zapisano: "Zapustiti EU - nič več poljske golazni."

"Izdelava in razdeljevanje takšnega in podobnega gradiva pomeni zločin spodbujanja rasnega sovraštva," je sporočil predstavnik tamkajšnje policije Martin Brunning.

Člane poljske skupnosti so k odhodu iz Velike Britanije pozvali tudi z grafitom na poljskem kulturnem centru v Londonu.

Iz kabineta britanskega premierja so medtem že sporočili, da vlada ne bo dopuščala nestrpnosti. "Glede tega, da ne bomo dopuščali nestrpnosti in pozivanja migrantov, naj gredo domov, moramo biti popolnoma jasni," so povedali.

Vlada Davida Camerona je danes posvarila Škotsko pred sklicevanjem novega referenduma o neodvisnosti. | Foto: Reuters Vlada Davida Camerona je danes posvarila Škotsko pred sklicevanjem novega referenduma o neodvisnosti. Foto: Reuters

London napovedal novo vladno službo za brexit, posvaril Škotsko

Britanska vlada je danes dosegla dogovor o oblikovanju nove službe, ki bo imela nalogo določiti pogoje izstopa Otoka iz EU, je danes sporočila tiskovna predstavnica britanskega premierja Davida Camerona. Vlada je po njenih besedah danes tudi posvarila Škotsko pred sklicevanjem novega referenduma o neodvisnosti.

Cameron sicer vse od napovedi odstopa dan po četrtkovem referendumu, na katerem so se Britanci odločili za odhod iz EU, molči. Njegova tiskovna predstavnica je danes po seji vlade sporočila, da se bo nova vladna služba, za katero se je dogovorila vlada, intenzivno posvečala pripravi reform, potrebnih za podajo predlogov in mnenj novemu premierju.

Naslednik Davida Camerona na čelu britanske vlade bo imenovan do 2. septembra, je danes sporočila njegova konservativna stranka.

"Novi referendum, ki je vir razkola, je zadnja stvar, ki jo Škotska potrebuje"

Vlada v Londonu je danes poudarila tudi, da ima Škotska toliko razlogov za obstanek v Veliki Britaniji, kot jih je imela pred 18 meseci, ko so tamkajšnji volivci zavrnili neodvisnost tega dela Otoka. "Novi referendum, ki je vir razkola, je zadnja stvar, ki jo Škotska potrebuje," menijo na Downing Streetu.

Na četrtkovem referendumu je za obstanek Otoka v EU glasovalo 62 odstotkov Škotov, medtem ko se je 52 odstotkov vseh britanskih volivcev odločilo za izstop. Škotska regionalna vlada se je v soboto zavzela za ponoven referendum o neodvisnosti Škotske od Velike Britanije. "Velika Britanija, za katero se je Škotska leta 2014 odločila, da ostane v njej, ne obstaja več," je v nedeljo dejala prva ministrica škotske vlade Nicola Sturgeon.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je že zagrozila z novim referendumom o škotski neodvisnosti. | Foto: Reuters Škotska premierka Nicola Sturgeon je že zagrozila z novim referendumom o škotski neodvisnosti. Foto: Reuters

Merklova ne želi neformalnih pogovorov o brexitu pred formalno zahtevo Londona

Nemška kanclerka Angela Merkel si ne želi nobenih neformalnih pogovorov glede britanskega izhoda iz Evropske unije, dokler London ne bo sprožil formalne zahteve po 50. členu Lizbonske pogodbe, je danes v Berlinu povedal tiskovni predstavnik kanclerke Steffen Seibert. Veliki Britaniji bi morali dati razumno mero časa, da to stori, je še povedal.

Merklova sicer danes v Berlinu gosti predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, francoskega predsednika Francoisa Hollanda in italijanskega premierja Mattea Renzija, govorili pa naj bi ravno o posledicah četrtkove odločitve britanskih volivcev, da naj Velika Britanija zapusti EU.

Britanske desetletne državne obveznice rekordno nizko

Donos do dospelosti desetletnih državnih obveznic Velike Britanije je danes prvič padel pod mejo enega odstotka. Zjutraj se je spustil vse do 0,982 odstotka, kar je bila najnižja vrednost do zdaj. Znižujejo se tudi donosi na obveznice drugih evropskih držav.

Odločitev Britancev za izstop iz EU povečuje negotovost glede okrevanja svetovnega gospodarstva, je danes opozoril kitajski premier Li Keqiang. "Skupaj se moramo posvetiti izzivom in ustvariti stabilno mednarodno okolje," je poudaril Li na srečanju Svetovnega ekonomskega foruma (WEF) v kitajskem mestu Tianjin. Li je poudaril tudi, da je Evropa pomembna kitajska partnerica in da želi Peking okrepiti odnose tako z EU kot z Veliko Britanijo.

Nekdanji londonski župan Boris Johnson je že nakazal, kako si predstavlja Veliko Britanijo po izstopu iz EU. | Foto: Reuters Nekdanji londonski župan Boris Johnson je že nakazal, kako si predstavlja Veliko Britanijo po izstopu iz EU. Foto: Reuters

Boris Johnson nakazal načrt za brexit

Eden glavnih zagovornikov odhoda Velike Britanije iz EU Boris Johnson je v nedeljo zvečer le nakazal, kako si predstavlja državo po četrtkovem referendumu, na katerem so se državljani večinsko odločili za t. i. brexit, in kako bi jo vodil on, če bi prevzel vajeti konservativcev.

Johnson po referendumu, po katerem je britanski premier David Cameron napovedal odstop, ker se je zavzemal za nadaljnje članstvo države v EU, velja za enega glavnih kandidatov za prihodnjega premierja, ki bo izvedel britanski izstop iz članstva v EU.

V svoji prvi izjavi po prvih neposrednih odzivih na izide je nakazal predvsem spremembe na področju priseljevanja, pri čemer bi uvedli t. i. točkovni sistem. Po drugi strani pa misli, da bodo Britanci ohranili dostop do enotnega evropskega trga, je zapisal v svoji tedenski kolumni za Daily Telegraph. Vztrajal je, da je treba osvoboditi državo "čudne in nejasne evropske zakonodaje", a dodal, da za to ni potrebno nobeno hitenje.

Osborne: Britansko gospodarstvo močno, člen 50 ob primernem času

Prvič po odločitvi volivcev za izstop iz EU se je oglasil britanski finančni minister George Osborne. V izjavi za javnost je priznal, da bo odločitev o izstopu prinesla pretrese, a britansko gospodarstvo v to obdobje vstopa s položaja moči. Postopke po 50. členu Lizbonske pogodbe bo Britanija sprožila, ko bo pripravljena, je dodal.

Osborne je spregovoril pred odprtjem borznega trgovanja na stari celini in želel z izjavami pomiriti trge. Finančni minister, ki je v referendumski kampanji glasno zagovarjal obstanek države v Uniji, je priznal, da tretje največje evropsko gospodarstvo po odločitvi o izstopu čakajo negotovi časi in pretresi.

Britanski finančni minister George Osborne je zagotovil, da so oblasti pripravljene na kakršenkoli scenarij.  | Foto: Reuters Britanski finančni minister George Osborne je zagotovil, da so oblasti pripravljene na kakršenkoli scenarij. Foto: Reuters

A Velika Britanija se bo po njegovih zagotovilih s temi izzivi spoprijela s položaja moči, oblasti pa so pripravljene na kakršenkoli scenarij. "Britansko gospodarstvo je v svojih temeljih močno, visoko konkurenčno in odrto za naložbe," je poskušal pomiriti pričakovanja in strahove, da bosta izstop iz Unije in morebitna izguba dostopa do enotnega trga pomenila umik finančnih vlagateljev in zmanjšanje prisotnosti tujih podjetij.

V Bruslju ne pričakujejo, da bi London na vrhu EU sprožil postopek o izstopu

Voditelji EU, ki se bodo v torek in sredo sestali v Bruslju, ne pričakujejo, da bi Velika Britanija že na vrhu sprožila postopek o izstopu iz EU, je dejal visok evropski uradnik. Izid britanskega referenduma, na katerem so volivci izglasovali izstop iz EU, in prihodnost EU brez Velike Britanije bosta sicer v ospredju dvodnevnega vrha EU.

Ne pričakujemo, da bi britanski premier David Cameron že v torek sprožil postopek v skladu s 50. členom Pogodbe o EU, ki ureja izstop države članice iz Unije, je v Bruslju v nedeljo dejal visoki evropski uradnik, ki ni želel biti imenovan.

Po brexitu številni sestanki voditeljev držav EU

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Berlinu gostila francoskega predsednika Francoisa Hollanda in italijanskega premierja Mattea Renzija, ločeno pa se bo sestala tudi s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Pred vrhom EU, ki bo potekal v torek v Bruslju, se bodo posvetovali o posledicah britanske odločitve za izstop iz EU.

Na srečanjih bodo spregovorili tudi o reformah EU, s katerimi bi zajezili širjenje populizma v Evropi. Desničarske in protipriseljenske stranke v Franciji, Italiji ter na Nizozemskem, Švedskem, Danskem in Slovaškem so namreč že zahtevale referendume o članstvu njihovih držav v EU.

Bo referendumska odločitev Britancev dala veter v jadra desničarjem po vsej Evropi? | Foto: Reuters Bo referendumska odločitev Britancev dala veter v jadra desničarjem po vsej Evropi? Foto: Reuters

ZDA si želijo, da bi proces tranzicije po odločitvi o izstopu Velike Britanije iz EU potekal odgovorno in gladko. Pomembno je, da pri tem nihče ne izgubi glave, je v Bruslju danes dejal ameriški državni sekretar John Kerry. "ZDA si želijo močno EU," je še poudaril po srečanju z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini.

 

Ne spreglejte