Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
24. 6. 2016,
14.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

Natisni članek

plačilne kartice carina DDV zlato valutna razmerja valutna nihanja ameriški dolar britanski funt evro digitalna ekonomija spletna trgovina eBay Amazon

Petek, 24. 6. 2016, 14.44

6 let, 7 mesecev

Ali je zdaj trenutek za (prave ali virtualne) nakupovalne izlete v London?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

Brexit je naredil svoje. Britanski funt je glede na ameriški dolar skoraj za desetino cenejši kot včeraj, občutno se je pocenil tudi glede na evro. Ali s tem lahko kaj prihranimo pri nakupih?

Včeraj so se ponekod v Londonu pred menjalnicami vile tako dolge vrste, kot jih pri nas ne pomnimo niti iz časov nekdanje skupne države. Tisti, ki so se bali (kratkoročnih) posledic odločitve o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, so pohiteli zamenjati svoje funte za kakšno drugo valuto, najraje ameriški dolar ali evro.

Tisti, ki jim je uspelo kupiti dolarje, lahko danes zanje dobijo dobrih devet odstotkov funtov več, kot so zanje plačali dan prej. Pri evru je marža nekoliko nižja, ker niti evropska valuta ni ostala imuna proti pretresom, ki jih je sprožila odločitev rahlo nadpolovične večine volivcev Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.

 

Črni petek za britanski funt

Jutru, ko se je Otok zbudil z uradnimi rezultati referenduma, je sledil tektonski odziv finančnih trgov. Funt, na katerega so tako zelo ponosni, da niti ne pomislijo na to, da bi ga zamenjali z evrom, je hitro pristal na tako nizkem menjalnem razmerju, kot ga niso zaznali že več kot tri desetletja.

Britanski finančniki že govorijo o črnem petku britanskega funta.

Marsikdo bi ob tem hitro pomislil, da so zdaj za nas, ki britanske funte kupujemo sproti, nakupi v pravih in virtualnih trgovinah Združenega kraljestva čez noč postali veliko ugodnejši.

A razmere le niso tako preproste.

Velikemu premiku običajno sledi odboj – a kdo ve, kako močan bo

Trenutni padec britanske valute je hipni odziv na za finančne trge nepričakovan izid referenduma, toda britanski funt na tako ugodni razprodaji lahko postane zanimiv nakupovalni izdelek, katerega cena bi lahko nekoliko okrevala zaradi povečanega povpraševanja. Medtem se trgi ponovno zatekajo k zlatu kot najobetavnejšemu varnemu pribežališču.

Z drugimi besedami, temu padcu bo sledil odboj, kako velik, pa je težko napovedati. Finančni strokovnjaki sicer še vedno ne odstopajo od svojih napovedi, da britanski funt vsaj še nekaj časa ne bo dosegel svojih predreferendumskih vrednosti, ko je bilo treba za en funt odšteti več kot 1,3 evra.

Ali naj danes pohitimo v britansko spletno trgovino?

Da in ne. Velike spletne trgovine in tržnice, kot sta Amazon in eBay, imajo trgovce z vsega sveta, ki svoje cene postavljajo v zelo različnih valutah. Predmet prodajalca iz Kitajske, ki je svojo ceno na eBayu nastavil v ameriških dolarjih, se je danes v britanski različici te spletne tržnice v funtih samodejno podražil, a se je obenem predmet britanskega prodajalca, ki je svojo ceno postavil v britanskih funtih, danes v vseh drugih različicah, ki so vezane na druge valute, v teh valutah pocenil. Izhodiščne cene v izvirni valuti se v digitalnem trgovanju niso spreminjale.

Na dan objave rezultatov referenduma o članstvu Združenega kraljestva v Evropski uniji je bilo za bankovce s podobo kraljice Elizabete II. treba odšteti manj evrov ali ameriških dolarjev kot dan prej, ko je potekal referendum. | Foto: Na dan objave rezultatov referenduma o članstvu Združenega kraljestva v Evropski uniji je bilo za bankovce s podobo kraljice Elizabete II. treba odšteti manj evrov ali ameriških dolarjev kot dan prej, ko je potekal referendum.

Pazite na konverzijo!

Vsaj tako pomemben vpliv, kot ga imajo valutna nihanja, imajo na končno ceno pri nakupu prek spleta tudi valutni preračuni. Če vam spletna trgovina oziroma tržnica ponudi, da vam nakup, katerega cena je izražena v neki drugi valuti kot vaša domača, preračuna sama in takoj ter vas tako v istem hipu obvesti, koliko boste v resnici plačali, svetujemo, da to možnost zavrnete.

Slovenske banke namreč pri takih preračunih uporabljajo ugodnejša menjalna razmerja in čeprav ne boste takoj izvedeli, koliko evrov bo znašal nakup v dolarjih, jenih, juanih ali funtih, bo s preračunom slovenske banke končna številka v evrih vedno nižja. Izkušnje kažejo, da gre za okrog triodstotni prihranek, ki se pri večjih zneskih ali pogostejših nakupih že pozna.

Bom zdaj moral plačati carino, ko pride paket iz Združenega kraljestva?

Današnja odločitev še ni sprožila odhoda Združenega kraljestva, zato pri nakupih v Združenem kraljestvu ali iz njega še vedno ni treba plačati niti slovenskega davka na dodano vrednost niti carine.

Proces odhoda Združenega kraljestva bo predvidoma trajal več let, lahko pa se zgodi, da bo imel tudi po brexitu Otok z Unijo sklenjen prostotrgovinski sporazum in da se glede tega za kupce v Sloveniji ne bo nič spremenilo. Švica, Liechtenstein, Norveška in Islandija niso v Evropski uniji, pa iz teh držav lahko kupujemo brez plačila slovenskega davka in carine – a tudi brez povračila davka iz teh držav.

Predbožična nakupovalna mrzlica na znameniti londonski nakupovalni ulici Oxford Street. | Foto: Predbožična nakupovalna mrzlica na znameniti londonski nakupovalni ulici Oxford Street.

Kaj pa Oxford Street in klasično nakupovanje?

Če ste ravno danes v Londonu in plačujete s svojo slovensko plačilno kartico, je zaradi 17 milijonov Britancev danes vaša nakupna moč nenadoma občutno večja. A že v ponedeljek bo morda drugače, zato še ne hitite z nakupom letalskih vozovnic.

Če se bodo v nekoliko daljšem časovnem obdobju vzpostavila nova menjalna razmerja, se bodo morda vzpostavile tudi nove cene. Blago iz drugih držav, ki ga prodajajo v Združenem kraljestvu, se bo moralo v funtih podražiti, če bo prodajalec želel ohraniti enako ceno v svoji domači valuti. Prav tako se bodo Evropa in evropske trgovine za Britance občutno podražile, saj bo treba za enako količino evrov odšteti več funtov. To so že prepoznale evropske turistične destinacije, vključno s Slovenijo, ki v zmanjšani kupni moči Britancev vidijo manj njihovih potovanj in dopustov ter posledično manj svojih prihodkov in zaslužkov.

Ne spreglejte