SiolNET. Novice Slovenija
6,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Narobe svet: med hudim udarcem epidemije ljudje protestirajo proti ukrepom

6,98

termometer

Protesti 20.10.2021
Foto: Bojan Puhek

Medtem ko okužbe v državi strmo naraščajo, v torek je bilo potrjenih čez tri tisoč okužb, so danes zoper protikoronske ukrepe tokrat po več krajih po Sloveniji potekali neprijavljeni shodi. 

Medtem ko stroka napoveduje, da se bo število okuženih z novim koronavirusom še nekaj časa povečevalo, in poziva k prostovoljnemu zaprtju družbe med počitnicami, danes spet potekajo protesti proti vladnim ukrepom za zajezitev širjenja koronavirusa in pogoju PCT. V Ljubljani se je na Trgu republike zbralo nekaj sto oseb, v središčih Maribora, Celja in Kopra pa se je zbralo okoli sto ljudi. Shodi so potekali mirno, v Ljubljani in Mariboru so se protestniki podali tudi na ulice.

"Shodi do zdaj niso bili prijavljeni na policijskih postajah ali upravnih enotah. Policija bo ves čas spremljala dogajanje na prostorih, kjer bodo potekali javni shodi, ter ukrepe prilagajala trenutnim varnostnim razmeram in tveganjem. V primeru morebitnih kaznivih dejanj ali prekrškov bo policija v skladu s svojimi pristojnostmi izvedla vse potrebne ukrepe," so zapisali na policiji. 

V Ljubljani spet oviranje prometa

Protestniki v Ljubljani so na shodu ponovno izražali nezadovoljstvo s protikoronskimi ukrepi. Med drugim so bili kritični do posameznih vladnih ukrepov, ob tem pa so vlado zaradi aktualnih razmer v državi ponovno pozvali k odstopu in predčasnim volitvam. Nezadovoljstvo so izražali tudi nad pozivi k cepljenju. Ob tem so opozarjali tudi na pomen svobodnega izražanja mnenja, saj se po njihovem mnenju družba sooča s cenzuro informacij.

Malo po 18. uri se je del protestnikov v Ljubljani s Trga republike premaknil proti centru mesta, nato pa so shod znova nadaljevali po ljubljanskih ulicah.

V Mariboru manj kot 100 ljudi

V Mariboru se je na Trgu svobode zbralo okoli 80 ljudi. Nekaj protestnikov je nosilo transparente in žvižgalo, nekateri so tudi bobnali, opaziti je bilo tudi vihranje s slovensko zastavo. Malo po začetku shoda je policist prek megafona pozval zbrane, naj spoštujejo ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, in jih opozoril, da se dogajanje snema. Nato so se policisti umaknili na rob trga in od daleč spremljali dogajanje.

Udeleženci shoda so se po dveh urah na premaknili s Trga svobode in se sprehodili skozi staro mestno jedro. Ob vrnitvi na začetno mesto shoda je vztrajalo še približno 20 udeležencev.

Nekaj deset protestnikov tudi v Celju in Kopru

Na Trgu celjskih knezov v Celju se je na mirnem protestu zbralo približno 70 protestnikov. Nekateri so prišli s transparenti, med razlogi za udeležbo na shodu pa so med drugim izpostavili aktualno dogajanje v državi in številne pozive k cepljenju. Kot je povedala ena izmed protestnic, ta vlada ne dela tako, kot so si predstavljali, zato je po 30 letih osamosvajanja država v zelo slabem stanju.

V Kopru pa zbralo med 60 in 70 ljudi. Posebnega programa ali govorcev ni bilo, so pa protestniki občasno skandirali gesla, kot so "Svoboda!", "Dol z maskami!" in "Dol s PCT!". Protest je z razdalje spremljalo tudi manjše število policistov. Ena izmed udeleženk je povedala, da nasprotujejo tako vladnim ukrepom za zajezitev širjenja epidemije kot represiji. "Namesto da bi ukrepe sprejemala stroka in potem dala predlog vladi, je pri nas vse skupaj obratno," je še ocenila. Protest je imel tudi čezmejno noto. Druga protestnica se je namreč udeležila tudi protestov proti digitalnemu covidnemu potrdilu v sosednjem Trstu, v Koper pa je prišla izrazit podporo tržaškim luškim delavcem.

Pozivi k protestu so se tudi tokrat vrstili na družbenem omrežju Facebook, med drugim sta jih znova delila tako imenovana civilna iniciativa Maske dol ter stranka Resni.ca Zorana Stevanovića.

Presegli smo nov mejnik

Glede na zadnje številke se epidemiološka situacija v državi poslabšuje. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v torek v Sloveniji ob opravljenih 8.308 PCR-testih potrdili 3.166 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov tako znaša 38,1 odstotka in je še nekoliko višji kot dan pred tem, ko je znašal 37,8 odstotka. 

Pred tem so čez tri tisoč okužb potrdili le enkrat, in sicer 5. januarja letos. Na ta dan je bilo pozitivnih 3.428 PCR-testov.

Koronavirus. Cepljenje. PCT. Covid-19 Novice Novi podatki: v torek potrdili čez tri tisoč okužb Bojana Beović Novice Beovićeva: Število okuženih se bo povečevalo, med prebivalstvom še veliko neimunih maska Novice Ali nenošnjo mask spodbuja policija? Krek ostal brez besed.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin