SiolNET. Novice Slovenija
5,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Beovićeva: Število okuženih se bo povečevalo, med prebivalstvom še veliko neimunih

5,18

termometer

Bojana Beović
"Države z boljšo precepljenostjo prebivalstva imajo okužb v tem času, ko marsikje naraščajo zaradi jesenskih razmer, bistveno manj," je dejala Bojana Beović. Foto: STA

Infektologinja in vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović napoveduje, da se bo število okuženih z novim koronavirusom še nekaj časa povečevalo, saj je v Sloveniji še kar precejšen delež necepljenih oziroma neprebolevnikov. Upa, da se v kratkem ne bo močno povečalo število tistih, ki potrebujejo intenzivno nego.

Delež pozitivnih PCR-testov se povečuje, tako jih je bilo v ponedeljek pozitivnih že skoraj 38 odstotkov. To je največ v tokratnem epidemičnem valu. Največ pozitivnih testov je bilo sicer 5. januarja letos, ko jih je bilo pozitivnih 49,3 odstotka. Tudi sicer so bili tako visoki deleži pozitivnih PCR-testov ob prelomu v letošnje leto.

Trenutno se kaže, da je delež pozitivnih PCR-testov najvišji tam, kjer je najmanjša precepljenost: v podravski regiji. Tam je pozitiven skoraj vsak drugi test.

covid varianta mi Novice Velik porast okužb: toliko je bilo potrjenih v ponedeljek

"Ko bo imune 90 odstotkov populacije, se bo epidemija ustavila"

Beovićeva je danes v izjavi medijem dejala, da so enaki kazalniku tudi v drugih evropskih državah. "Države z boljšo precepljenostjo prebivalstva imajo okužb v tem času, ko marsikje naraščajo zaradi jesenskih razmer, bistveno manj," je dodala.

Vrh poslabševanja epidemioloških razmer bomo po njenih besedah dočakali takrat, ko bo "populacija zasičena z virusom, ko bo ta dosegel vse ljudi zaradi obolevanja ali cepljenja". Tako je po ocenah neimunih še nekaj sto tisoč ljudi. "Ko bomo imeli 90 odstotkov populacije imune, se bo epidemija ustavila," je napovedala in opozorila, da bo epidemija v delu cepljene populacije izzvenela z bistveno manj žrtvami kot pa pri delu populacije, ki bo bolezen preboleval.

logar. beović, krek Novice Beović: Epidemija bo verjetno trajala do pomladi #video

Beovićeva: Napovedi so realne

Pa vendar so trenutne epidemiološke razmere v primerjavi z drugim epidemičnim valom drugačne. Po eni strani je delež tistih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo ob okužbi, manjši. Skrb vzbujajoče pa je, da je prisotna delta različica novega koronavirusa, ki je bistveno bolj kužna, prav tako obolevajo ljudje, pri katerih je bolj verjetno, da bodo potrebovali intenzivno zdravljenje. Tako opozarja na naraščanje števila bolnikov na oddelkih za intenzivno nego, kar ponavadi sledi naraščanju covidnih bolnikov v bolnišnicah.

Po njenih besedah so realne napovedi, da bomo presegli zasedenost 150 postelj na intenzivni terapiji. Če bo naenkrat potrebovalo intenzivno nego preveč ljudi, vse obravnave ne bodo več mogoče. Zato znova opozarja, naj se ljudje cepijo in vedejo zaščitno, naj se spoštuje pogoj PCT.

V bolnišnicah zdravijo tudi nekatere, ki so zboleli kljub cepljenju proti covidu-19. Glede na pogovore z zdravniki gre večinoma za osebe, ki so bile cepljene pred več kot šestimi meseci, je dejala. Tudi izkušnje iz Izraela, Škotske in ZDA to potrjujejo. Ob tem je dodala, da ko so bila cepiva proti covidu-19 odobrena, ni bilo na voljo podatkov o tem, koliko časa zagotavljajo zaščito.

"To je kriminalno dejanje"

Komentirala je tudi odločitve nekaterih, ki se kljub pozitivnemu hitremu testu ne udeležijo PCR-testiranja. "Če se potem ne osamijo in širijo virus, je to kriminalno dejanje," je poudarila. Čeprav ni nihče pristojen za nadzor nad tem, ali se pozitivni na hitrem testu nato v resnici osamijo, pa Beovćeva poudarja osebno odgovornost vsakega od nas. "Vsak človek mora zase vedeti, kaj dela. Če se ne bo osamil, bo lahko okužil koga od bližnjih, njihova bolezen pa bi se lahko končala slabo ali z zelo velikim trpljenjem," je poudarila.

NIJZ Novice Potrjeno: ponovna okužba z novo različico koronavirusa pri 46 Slovencih Hrvaška turizem morje apartmaji Novice Hrvaška zaostruje nadzor nad ukrepi, številke se višajo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin