SiolNET. Novice Slovenija
4,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Napeta akcija slovenskih policistov: družino na jadrnici rešili pred najhujšim

4,19

termometer

Reševanje morje
Foto: Policija

Zgodaj zjutraj je na slovenski obali potekalo napeto reševanje jadrnice, ki jo je odneslo na odprto morje, ob tem pa je imela še težave z motorjem. Po več kot uri je policistoma uspelo jadrnico varno pripeljati v Portorož.

Drama na slovenski obali se je začela ob 4.30, ko so policisti dobili klic družine, da jih je neurje s Seče, kjer so bili zasidrani, odneslo na odprto morje, ob tem pa so imeli še težave z motorjem. Na 11-metrski jadrnici so bili 40-letni moški, 38-letna ženska in dva otroka, doma z Obale.

Policista sta se s službenim plovilom odpravila na pomoč proti vhodu v Kanal sv. Jerneja, kjer je voda zelo nizka. Zaradi močnega neurja, vetra, visokih valov in težke dostopnosti družine niso mogli takoj spraviti s plovila, saj je bila namreč nevarnost, da bo nasedlo tudi policijsko plovilo.

Odnašalo jo je proti zidu in nasedlo

Reševanje morje Foto: Policija Jadrnice sidro ni držalo in jo je odnašalo proti zidu solin, kjer so skale, zatem je plovilo nasedlo. Na krov so policisti poskušali vreči vrv, vendar jo moškemu na plovilu, zaradi zelo slabih vremenskih razmer, ni uspelo prijeti.

Ob 5.15 jim je uspelo na krovu privezati vlečno vrv na svojo jadrnico, zatem pa še dvigniti sidro. Vlečno vrv sta nato policista pritrdila za vlečni drog na premcu patruljnega čolna in začela vleko jadrnice proti Portorožu.

Ker je bila smer vleke neposredno v val, je v kokpit patruljnega čolna uhajala večja količina morske vode, na jadrnici pa se je pokvarilo še krmilo, kar je pomenilo, da ni bilo več nadzora nad plovilom in ga je med vleko močno odnašalo.

Neurje Ljubljana Novice V četrtek zvečer so nevihte z obilnimi padavinami zajele del države

Malo pred 6. uro vsi na varnem

Po priplutju v zavetje pred Portorož sta policista jadrnico zvezala na bok patruljnega čolna in z njo ob boku pristala na zunanjo stran novih privezov v Portorožu. Malo pred 6. uro zjutraj so bili tako potniki kot jadrnica na varnem.

"Na srečo se je, razen vode in blata na službenem plovilu, vse dobro izteklo," so sporočili s policije.

Policijski čoln Foto: Policija

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin