Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 7. 2020,
6.25

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

3

Natisni članek

neurje promet promet vreme

Petek, 24. 7. 2020, 6.25

3 leta, 9 mesecev

vreme, 24. julij

V četrtek zvečer so nevihte z obilnimi padavinami zajele del države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

3

Neurje Ljubljana | Foto Bralec

Foto: Bralec

V četrtek v večernih urah so nevihte z obilnimi padavinami zajele del Gorenjske. Po podatkih centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje so največ težav povzročile v občini Kranj. Nekaj dela pa so imeli gasilci tudi v občinah Dol pri Ljubljani, Grosuplje, Ivančna Gorica, Litija in Šmartno pri Litiji.

Regijski centri za obveščanje so po doslej zbranih podatkih skupno po državi zabeležili 58 dogodkov, povezanih z ujmo. Gasilci ene poklicne enote in 12 prostovoljnih društev so imeli največ dela s črpanjem meteorne vode, ki je poplavljala predvsem kleti stanovanjskih, poslovnih in drugih objektov ter zalivala dvorišča in ceste. S cestišč so odstranili tudi nekaj podrtih dreves, ki so padla zaradi razmočenega terena in vetra, poroča STA.

Novice Neurja po Sloveniji povzročala številne težave. V Lukovici gasili požar, ki ga je povzročila strela. #video

V Žabnici potok prestopil bregove

V naselju Žabnica v kranjski občini je ponoči potok prestopil bregove. Gasilci so z namestitvijo protipoplavnih vreč zaščitili bližnje objekte. Na delu so bili tudi delavci komunalnih in cestnih podjetij.

"V petek in v noči na soboto bo ob nevihtah povečana možnost za pojav krajevnih neurij predvsem v obliki močnih in dolgotrajnih nalivov in močnih sunkov vetra," so zapisali na Arsu.

Plohe in nevihte bodo pogostejše tudi danes popoldne in zvečer. Ponekod se bodo nadaljevale v noči na soboto in v soboto dopoldne. Najvišje dnevne temperature bodo danes od 21 do 27, na Primorskem do 29 stopinj Celzija.

Povečana tudi nevarnost plazov

Zaradi napovedanih neviht z močnimi nalivi pa bo danes in v noči na soboto povečana tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni Sloveniji, so sporočili iz Geološkega zavoda Slovenije. Verjetnost za plaz se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Prebivalce območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, pa pozivajo, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Posebno pozornost pa naj namenijo pojavljanju svežih razpok, posedanju in zdrsom zemljine ter zastajanju vode, so še zapisali.

Neurje zajelo tudi avstrijsko Štajersko in Koroško

Avstrijsko Štajersko in Koroško je v četrtek zvečer zajelo hudo neurje. V prestolnici avstrijske Štajerske Gradec in njegovi okolici ter na zahodu dežele so zaradi neurja številna drevesa padla na ceste, prav tako so bile poplavljene kleti. Gasilci so morali posredovati več kot tridesetkrat, poroča STA.

poletje, nevihta | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V zelo kratkem času so na avstrijskem Štajerskem padle velike količine dežja, ponekod je padala tudi toča.

Neurje s strelami in točo je v četrtek zvečer zajelo tudi avstrijsko Koroško. Najhuje je bilo na območju Šentvida ob Glini. Skupno so morali zaradi neprehodnih cest, poplavljenih kleti in podrtih dreves posredovati petintridesetkrat. Toča in podrta drevesa so poleg tega ovirali promet na južni avtocesti A2 na območju Velikovca.

Ne spreglejte