SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Namestnica predsednika KPK Sedlarjeva: Štefanec naj odstopi

4

termometer

 | Foto:
Alma Sedlar, namestnica predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca, tega poziva k odstopu. Pravi, da je bila izločena iz razprave in glasovanja o zadevi Bratušek.

Sedlarjeva je v odprtem pismu Štefanecu zapisala, da je dokument komisije v zadevi kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko prejela šele danes, in sicer osnutek ob 11.15 ter končni dokument ob 12.40. Ob tem je pojasnila, da je bila do 18. ure v celoti zasedena na zasedanju Anticorruption Network na OECD v Parizu.

S tem sta bila Štefanec in njegov namestnik po njenih besedah seznanjena. Zato Sedlarjeva izraža odločen protest zoper izločitev članice senata iz glasovanja in izmenjave stališč pred glasovanjem o sprejetju ugotovitev.

Osnutek dokumenta se ji je zdel nedodelan Zapisala je, da je vabilo na današnjo sejo senata, kjer so sprejeli ugotovitve v zvezi z Bratuškovo, prejela danes z informacijo, da je treba komentarje na vsebino dokumenta oddati do 15. ure. "Dopoldne, takoj potem, ko sem videla prvi osnutek dokumenta, sem poklicala vodjo službe za nadzor in preiskave in ji povedala, da se mi zdi osnutek dokumenta se precej nedodelan in da imam kar nekaj pripomb. V pogovoru sva obe domnevali, da se bomo s preostalima članoma senata slišali se pred sejo oziroma glasovanjem," je pojasnila.

Po začetku vnašanja komentarjev v dokument je Sedlarjeva okoli 15. ure tajnico senata obvestila, da ji ne bo uspelo in da prosi za odlog vsaj nekaj ur. Omenila je tudi možnost, da bi svoje komentarje posredovala do naslednjega jutra. "Le če bi bilo zares nujno in bi odlašanje do večera ali do naslednjega jutra povzročilo pomembne pravne posledice, bi privolila v to, da preostala člana senata glasujeta brez mene," je opozorila.

Po njenih besedah ji je tajnica senata po sms sporočilu javila, da sta predsednik in namestnik KPK glasovala do 15. ure in da bo odločitev objavljena na spletnih straneh. Sedlarjeva je zapisala, da si odločitve ne more razlagati drugače, kot da sta jo kot članico senata namenoma izločila iz glasovanja in razprave.

"Senat KPK je sestavljen iz treh članov, ne dveh" "Če bi še (pogojno) lahko spregledali večino tega, kar je bilo o tvojem načinu delovanja precej realno zapisano v nedavnem anonimnem pismu, pomanjkanje izkušenj pri vodenju kolektiva, stroki, pogled na pomen pojmov integriteta in etika ter dosedanje poskuse izločanja, če pozabim tvoje nedavne besede v smislu, da vse do prihoda na KPK nisi vedel, kaj je integriteta, če tokrat niti ne omenjam tvojega nesprejemljivega neukrepanja v zvezi s sumom goljufije ene od zaposlenih uslužbenk na KPK, pa naj te vendarle spomnim, da je senat KPK po zakonu kolegijski organ, sestavljen iz treh, ne iz dveh članov," je zapisala Sedlarjeva.

V dobro Slovenije in KPK naj odstopi Štefaneca ob tem poziva, naj v dobro Slovenije in KPK sam sprejme odločitev, osebni interes podredi javnemu in odstopi v dobro KPK, države in njenega ugleda v mednarodnem merilu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin