Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2013,
6.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vlada koalicijska pogodba

Sreda, 6. 3. 2013, 6.57

8 let

Najprej prečiščenje v strankah, nato čistopis koalicijske pogodbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Stranke bodo vsaka zase "prečistile" pogajalska izhodišča, pregledale dosežke dosedanjih dogovorov ter ugotovile, katera vprašanja so odprta, pravijo v PS. Pogovori naj bi se nadaljevali v četrtek.

Morebitne koalicijske partnerice naj bi tako v teh dneh že sklenile vsebinski del pogajanj za novo vlado. Prioritete vlade na področju zdravstva so pogajalci morebitnih koalicijskih partneric uskladili že v torek, po pogajanjih o državnem holdingu in slabi banki pa predstavniki strank bodoče koalicije podrobnosti niso razkrivali. Po neuradnih informacijah naj bi sicer že našli rešitev oziroma se uskladili, da je dogovor mogoč, a bo ta v vsakem primeru moral še skozi strankarska sita.

Se bodo sestali prvaki strank? Konferenca SD bo o vstopu v novo koalicijo sklepala v soboto. Če bo odločitev na konferenci pozitivna, pa bodo v torek na predsedstvu sprejemali odločitev o podpori koalicijski pogodbi, je danes dejal predsednik SD Igor Lukšič. V torek se bodo predvidoma sestali tudi izvršni odbor in svet DeSUS ter člani sveta DL. Organi PS pa bodo o sklepanju koalicijske pogodbe in drugih vsebinah, povezanih z oblikovanjem vlade, predvidoma odločali sredi prihodnjega tedna, so potrdili v PS.

V SD, DL in DeSUS so bili sicer redkobesedni, a po nekaterih neuradnih informacijah naj bi se že danes dobili prvaki strank potencialne koalicije. Popoldne naj bi se sestala tudi pogajalska skupina DL.

PS naj bi pripadlo pet ministrskih resorjev Partnerice morebitne prihodnje koalicije v prihodnjih dneh čaka še razdelitev ministrskih mest. Stranke sicer o tem še molčijo, a neuradno naj bi se že dogovorile, da bo PS pripadlo pet resorjev v vladi, SD in DL po trije resorji, DeSUS pa dva resorja.

V torek so poslanci potrdili tudi novelo zakona o vladi, s katero so pristojnosti ministrstev prilagodil potrebam morebitne nove koalicije. Novela med drugim znova uvaja samostojno ministrstvo za kulturo.

Največ težav s finančnim ministrom V javnosti je zaokrožilo več imen za potencialne ministrske kandidate, pri čemer naj bi imeli največ težav z iskanjem primernega kandidata za finančnega ministra. Jurša je sicer v torek novinarjem dejal, da ima mandatarka Alenka Bratušek že ime za novega finančnega ministra, a jim tega imena ni izdala. Ekonomist Dušan Mramor, ki je že bil finančni minister, je na vprašanje STA, če je vnovič v igri za ministra za finance, odgovoril, da v zvezi s tem "nima kaj povedati". Ekonomist Igor Masten, ki se je prav tako neuradno omenjal med potencialnimi kandidati, je zatrdil, da ni kandidat. Glavni izvršni direktor KD Group, Aljoša Tomaž, ki se je prav tako omenjal, pa za zdaj molči.

Poleg imen za finančnega ministra uganka ostajata tudi kandidata za ministra za infrastrukturo in prostor ter ministra za gospodarstvo. Nekateri mediji sicer ugibajo, da bi ministrstvo za infrastrukturo in prostor utegnil prevzeti urbanist Miran Gajšek, drugi pa navajajo, da naj bi bil kandidat podpredsednik PS Robert Golob. A za omenjeni resor se zanimajo tudi v DL, neuradno naj bi resor pripadel ravno njim. Odprto ostaja še ministrstvo za kulturo, pa tudi urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki bi ga vodil minister brez listnice.

Novi in stari ministri Poslanec SD Dejan Židan naj bi vodil ministrstvo za kmetijstvo, kot možno kandidatko za ministrico za delo, družino in socialne zadeve pa se omenja Anjo Kopač Mrak iz SD, čeprav ni povsem izključeno, da bi na tem mestu lahko pristala tudi Andreja Črnak Meglič, prav tako iz SD. Šolski resor naj bi pripadel Lukšiču.

Ministrstvo za notranje zadeve naj bi skupaj z javno upravo vodil prvak DL Gregor Virant, nekdanji minister Senko Pličanič pa naj bi spet prevzel pravosodni resor. Nekateri mediji sicer kot možno ministrico za pravosodje omenjajo poslanko PS Mašo Kociper.

Tudi za vodenje ministrstva za obrambo se omenja več imen, med drugim poslanko PS Melito Župevc, pa tudi Janeza Slaparja. DeSUS bi ohranil dva resorja, ki ju je imel v mandatu vlade Janeza Janše. Prvak DeSUS Karl Erjavec naj bi bil zunanji minister, Tomaž Gantar pa minister za zdravje.

Ne spreglejte