Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 8. 2021,
12.44

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

112

Natisni članek

Koronavirus Borut Štrukelj COVID-19

Četrtek, 26. 8. 2021, 12.44

2 leti, 7 mesecev

Štrukelj o tretjem odmerku: Mešanje cepiv je priporočljivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

112

Borut Štrukelj |  Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo je predstavil novosti glede cepiv in zdravila za covid-19. | Foto STA

Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo je predstavil novosti glede cepiv in zdravila za covid-19.

Foto: STA

"Pot gre naprej. Do končnega cilja, da bo zdravilo na voljo, je še kar dolga pot," je o zdravilih za covid-19 dejal Borut Štrukelj, profesor na Fakulteti za farmacijo. Do februarja se bodo po napovedih Štruklja pojavile še od tri do štiri mutacije virusa.

Kot je dejal Štrukelj, večina zdravil deluje kot pasivna imunizacija, kar pomeni, da se protitelesa počasi razgradijo. "Življenjska doba takšnega protitelesa je med 15 in 30 dnevi," je dejal Štrukelj. Dodal je, da je Slovenija že kupila tisoč odmerkov zdravila REGN-COV2. To zdravilo je dobil tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump.

Štrukelj je o tretjem, poživitvenem odmerku dejal, da je priporočljivo mešanje cepiv, tako da bi tisti, ki so bili cepljeni z vektorskimi cepivi, dobili tretji odmerek cepiva mRNK in obratno.

Vlada je danes sprejela odlok o spremembi in dopolnitvi odloka o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu. Po novem se bodo morali tedensko testirati tudi študentje, testiranje jim bo kril državni proračun. Spremembe so tudi pri prehajanju meje, in sicer bodo brez napotitve v karanteno v Slovenijo vstopile osebe, ki prihajajo v državo zaradi prevoza otroka v šolo, vendar bodo morale državo zapustiti dve uri po vstopu, otrok pa ne sme biti starejši od 15 let.

Pogoj PCT pa bodo morali izpolnjevati vsi udeleženci športno-rekreativnih dejavnosti v zaprtih prostorih, starejši od 15 let. Odlok določa, da mora o potrebnih pogojih upravljavec prostora, kjer se izvaja športno rekreativna dejavnost, udeležence o njihovi obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT obvestiti s pisnim obvestilom pred vstopom v prostor. Prav tako je določena obveznost upravljavca, da izvaja nadzor nad izpolnjevanjem pogojev z neposrednim preverjanje ob vstopu v objekt ali prostor, so navedli v sporočilu po seji vlade.

"Nastanek protiteles po cepljenju je dolgotrajen proces, vendar sčasoma začnejo ta protitelesa upadati. Vedeti pa moramo tudi, da nimamo idealnega posameznika. S starostjo se na primer izgublja imunski odziv. Tudi zdravila imajo svojo vlogo," je dejal Štrukelj.

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata | Foto: STA , Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata Foto: STA ,

Potza pojasnila nejasnosti v zvezi s karanteno

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je predstavila rezultat inšpekcijskih nadzorov od 19. julija do vključno 22. avgusta. Opravljenih je bilo 12.831 inšpekcijskih nadzorov, izrekli pa so 49 prekrškovnih sankcij, 351 opozoril po zakonu o prekrških in 262 upravnih ukrepov.

Opozorila je še, da osebe, ki jih v karanteno napoti policija ob prehodu državne meje, to po petih dneh lahko prekinejo izključno s PCR-testom, ne pa tudi s hitrim testom.

"Karantene, ki jo odredi NIJZ zaradi izpostavljenosti visokorizičnim stikom, pa sploh ni mogoče prekiniti, temveč je celotno obdobje treba preživeti na istem naslovu," je opozorila Potza.

Dodala je, da je cepljenje oziroma upoštevanje pogoja PCT nujno, če želimo imeti odprte gostilne, obiskovati gledališča ter druge kulturne dogodke in športne prireditve.

Na meji rdeče faze

Cepljenje, cepivo, AstraZeneca | Foto: Reuters Foto: Reuters V zadnjih dveh tednih se je epidemiološka slika v Sloveniji hitro poslabšala. 14-dnevno povprečje okužb je višje od 200, dnevne številke pa so najvišje po koncu maja. Včeraj smo tako potrdili 509 novih primerov okužbe, število pacientov v bolnišnicah, ki so okuženi s koronavirusom, pa se je povzpelo na 105.

Danes zasedata tudi svetovalna skupina za covid-19 in vlada. Skupina pod vodstvom Mateje Logar bo predlagala podaljšanje vseh veljavnih priporočil, prihodnji teden pa bodo prenovili semafor ukrepov. V njem bodo predlagali, da se sistem PCT razširili, če se bo epidemiološka slika slabšala.

Danes bo objavljen tudi nov epidemiološki zemljevid Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC). Po pregledu uradnih podatkov bi se lahko danes Slovenija znova obarvala rdeče.

Cepljenih nekaj več kot 978 tisoč ljudi

Po zadnjih podatkih vlade je bilo do zdaj z enim odmerkom cepiva proti covid-19 cepljenih skupno 978.208 prebivalcev Slovenije oz. 46 odstotkov. Med starejšimi od 18 let je bilo z enim odmerkom cepljenih 958.034 oz. 55 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 601.531 oz. 68 odstotkov prebivalcev.

Z drugim odmerkom je bilo do zdaj cepljenih 890.610 prebivalcev Slovenije oz. 42 odstotkov prebivalstva. Med starejšimi od 18 let je bilo z drugim odmerkom cepljenih 876.993 oz. 51 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 560.360 oz. 64 odstotkov prebivalcev.

Covid-19. Koronavirus. Slovenija.
Novice Še slabše številke kot v torek, v bolnišnicah že več kot 100 okuženih s koronavirusom
Ne spreglejte