Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 8. 2015,
18.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miha Pogačnik Dominika Švarc Marko Pavliha

Četrtek, 13. 8. 2015, 18.27

8 let

"Naj ne bo Hrvat, če že Slovenec ne sme biti"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kakšen mora biti človek, ki bo zastopal interese slovenskega naroda pred arbitražnim sodiščem, in kakšna znanja mora imeti?

Prezgodaj je še špekulirati, kdo bo zasedel slovenski stolček na arbitražnem sodišču, nas je pa zanimalo, katere veščine oziroma znanja mora imeti človek, ki bo soodločal o tako pomembni zadevi, kot je meja na morju med Slovenijo in Hrvaško.

Slovenski strokovnjak, ki ceni svoje ime, se v to zgodbo ne bo spustil Ni mogoče izključiti možnosti, da bi predsednik arbitražnega sodišča imenoval tudi kakšnega arbitra iz Slovenije, meni strokovnjak za mednarodno pravo Miha Pogačnik.

"Od slovenskih strokovnjakov s področja mednarodnega prava sicer verjetno ni nikogar, ki bi tako nizko cenil svoje ime, da bi se spustil v to zgodbo. Lahko pa pričakujemo razna presenečenja, ne nazadnje je bilo tudi imenovanje Sekolca, ki ni strokovnjak za mednarodno javno pravo in za mejna vprašanja, veliko presenečenje," je prepričan Pogačnik. Po njegovem mnenju gre za vprašanje eventualne komunikacije med slovensko vlado in arbitražnim sodiščem o tem, kdo bo oseba, ki jo bodo izpostavili, da se bo ukvarjala s stvarmi, ki so obsojene na slab konec.

"Menim, da bi moral biti arbiter ugleden strokovnjak za mednarodno javno pravo. Teh je v tujini kar nekaj. Eden najbolj uglednih je bil predsednik meddržavnega sodišča Ronny Abraham, ki nam je povedal, kaj si misli o arbitražnem postopku," dodaja Pogačnik. V Sloveniji jih lahko preštejemo na prste ene roke, še dodaja, pri čemer je skoraj prepričan, da "nihče ne bo voljan prevzeti te naloge".

Novi, že tretji arbiter ne sme zbujati dvoma Dominika Švarc, ki je štiri leta delala na mednarodnem sodišču, trenutno pa je pravnica na tožilstvu mednarodnega kazenskega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo, je prepričana, da bo predsednik arbitražnega sodišča izbiral med mednarodno najbolj uveljavljenimi juristi.

"Špekulacije o imenih ta trenutek niso na mestu, prepričana pa sem, da bodo na izbiro arbitra vplivali tudi tematika, faza arbitražnega postopka, predvsem pa dejstvo, da se z izbiro arbitra ne bi znova vzbujalo dvoma o pristranskosti," pravi Švarcova, ki meni, da bo predsednik arbitražnega sodišča verjetno izbiral med sodniki, ki imajo izkušnje na tem področju.

Marko Pavliha: V najožji izbor malteški pravnik Attard "Če bi me zdaj predsednik arbitražnega sodišča vprašal za mnenje, bi mu priporočil, da arbitra izbere na podlagi dveh poglavitnih kriterijev. Prvič, da je svetovni strokovnjak na področju mednarodnega deliminacijskega prava, in drugič, da odlično pozna sredozemsko problematiko. Verjetno pa ni treba posebej omeniti še tretjega kriterija, da naj ne bo Hrvat, če že Slovenec ne sme biti," pravi strokovnjak za pomorsko pravo Marko Pavliha.

Po njegovem mnenju po teh kriterijih v najožji izbor kandidatov gotovo sodi malteški profesor David Attard, dolgoletni direktor prestižnega inštituta za mednarodno pomorsko pravo na Malti in sodnik na mednarodnem sodišču za pravo morja v Hamburgu.

Ne spreglejte