Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 4. 2011,
7.06

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Izola

Torek, 19. 4. 2011, 7.06

8 let, 1 mesec

Nadzor v ZD Izola pokazal vrsto nepravilnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pravni posel med Zdravstvenim domom (ZD) Izola in podjetjem Mabra Inženiring ni bil v skladu z zakonodajo, je razvidno iz poročila komisije ministrstva za zdravje.

Komisija še ugotavlja, da ima izolski zdravstveni dom vsaj še eno pogodbo, v kateri nastopa kot posojilodajalec.

Komisija predlaga revizijo ZD Izola Komisija, ki je nadzor opravila potem, ko je v začetku januarja v javnost prišla novica, da je ZD Izola zastavil 150.000 evrov kot garancijo za kredit podjetju Mabra Inženiring, ministru predlagala tudi, naj Policijski upravi Koper predlaga, naj preveri, ali je nekdanja v.d. direktorice Zdravstvenega doma Izola Gordana Živčec Kalan zlorabila uradni položaj po kazenskem zakoniku. Poleg tega komisija računskemu sodišču predlaga, da naj v ZD Izola izvede revizijo.

Za dosledno upoštevanje predpisov javnih financ Prav tako je komisija ugotovila, da je zakonodaja s področja upravljanja prostih proračunskih sredstev posrednih proračunskih uporabnikov občinskega proračuna pomanjkljiva. Zato bo ministrstvo za zdravje v postopku sprememb zakona o javnih financah posebej opozorilo na potrebe po smiselni ureditvi tega področja za primarno raven. Ministrstvo bo, kot poroča Delo, občini Izola tudi predlagalo, naj prosta sredstva na računu ZD Izola nalaga v skladu z veljavnim pravilnikom.

Sedanji v.d. direktorja zdravstvenega doma Evgenij Komljanec naj zagotovi, da se ne sklepajo več pogodbe, s katerimi bi se zavarovale obveznosti tretjih oseb v breme premoženja zdravstvenega doma. Pri ravnanju z denarjem pa naj se dosledno upoštevajo predpisi s področja javnih financ.

Za zdravniško delo 20 odstotkov delovnega časa Poleg garancije za posojilo podjetju Mabra Inženiring pa je nadzor je pokazal tudi druge nepravilnosti. Direktorica direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje Elda Gregorič Rogelj jeizpostavila, da je imel zdravstveni dom z Živčec Kalanovo za njene naloge v.d. direktorice sklenjeno pogodbo o poslovodenju, za njeno zdravniško delo pa pogodbo o zaposlitvi za 20 odstotkov delovnega časa.

Pogodba je neustrezna Pogodba o poslovodenju je po besedah Gregorič Rogljeve z vidika zakona o delovnih razmerjih neustrezna. Tako pogodbo ima sklenjeno tudi sedanji v.d. direktorja zdravstvenega doma Evgenij Komljanec. Ministrstvo za zdravje je zdravstveni dom pozvalo, naj tako pogodbo kot neustrezno spremeni.

Problematično je tudi pomanjkanje evidentiranja prisotnosti na delu za vse zaposlene v zdravstvenem domu, vključno z Živčec Kalanovo. Nenazadnje se je v nadzoru pokazalo tudi, da v zdravstvenem domu pri nekaterih delovnih mestih ne spoštujejo kolektivne pogodbe, je še izpostavila Gregorič Rogljeva.

Marušič predlaga uvedbo revizije poslovanja Minister za zdravje Dorjan Marušič je po zaključku nadzora pisal na Policijsko upravo (PU) Koper, računsko sodišče in ministrstvo za finance. Računskemu sodišču predlaga uvedbo revizije poslovanja zdravstvenega doma. Ministrstvu za finance predlaga pripravo sprememb zakona o javnih financah. Te spremembe bodo po besedah Gregorič Rogljeve kmalu v javni razpravi.

Policiji pa minister predlaga, naj preveri, ali je Živčec Kalanova v času vodenja zdravstvenega doma zlorabila svoj položaj. Na PU Koper zaradi interesa predkazenskega postopka podrobnosti o zadevi ne izdajajo. Policija je posle zdravstvenega doma pod drobnogled vzela že v začetku leta in postopkov še niso zaključili.

Ne spreglejte