Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 4. 2023,
16.02

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

12

Natisni članek

načelnik generalštaba Slovenske vojske vojska Robert Glavaš

Torek, 4. 4. 2023, 16.02

1 leto, 1 mesec

Načelnik Glavaš opozoril, da vojska opravlja naloge zgolj s polovico kadra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

12

Robert Glavaš | Glavaš se je odzval tudi na navedbe sindikatov vojakov, ki so opozorili na visoke delovne obremenitve, ter dejal, da se lahko zgodi, da ima kdo tudi 300 delovnih ur mesečno. To se pogosto dogaja predvsem na usposabljanjih v tujini, kjer se lahko vojaki vsak dan usposabljajo tudi do 12 ur, kar je zaradi sodelovanja z drugimi vojskami po njegovih ocenah tudi nujno. | Foto STA

Glavaš se je odzval tudi na navedbe sindikatov vojakov, ki so opozorili na visoke delovne obremenitve, ter dejal, da se lahko zgodi, da ima kdo tudi 300 delovnih ur mesečno. To se pogosto dogaja predvsem na usposabljanjih v tujini, kjer se lahko vojaki vsak dan usposabljajo tudi do 12 ur, kar je zaradi sodelovanja z drugimi vojskami po njegovih ocenah tudi nujno.

Foto: STA

Načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV) generalmajor Robert Glavaš je na današnji novinarski konferenci dejal, da se vojska spopada s precejšnjim pomanjkanjem kadra, opravljati pa mora naloge, ki so predvidene za deset tisoč pripadnikov. Te naloge mora zdaj opraviti od šest do sedem tisoč zaposlenih, zaradi česar se dogaja, da mnogi delajo dlje, kot je zakonsko dopustno.

Spomnil je na navedbe sindikatov vojakov glede visokih delovnih obremenitev ter dejal, da se lahko zgodi, da ima kdo tudi 300 delovnih ur mesečno. A to se dogaja predvsem na usposabljanjih v tujini, kjer se lahko vojaki vsak dan usposabljajo tudi do 12 ur, kar pa je zaradi sodelovanja z drugimi vojskami po njegovih ocenah nujno.

Nataša Pirc Musar
Novice Vrhovna poveljnica slovenske vojske za več mladih v oboroženih silah

Načelnik generalštaba je opozoril, da vojska ni del klasične javne uprave, kjer je delovni čas predvidljiv, saj mora vojska z omejenimi kadri izvajati naloge, ki jih predvideva zakon, med drugim tudi varovanje objektov, kar pa terja veliko delovnega časa vojakov. Na tem področju zato aktivno iščejo rešitve.

Z ministrom v pogovorih tudi o plačnem stebru SV

Veliko stavijo tudi na prenovo plačnega sistema, zlasti z vzpostavitvijo samostojnega stebra za obrambno-varnostni sistem. Kot je povedal Glavaš, je dnevno v stiku z ministrom za obrambo, s katerim se pogovarjata, kako in na kakšen način in kam bi uvrstili SV kot celoto. Plačni steber bo pomemben tudi za prihodnji prihod vojakov v Slovensko vojsko, je še dodal načelnik.

Robert Glavaš, načelnik generalštaba Slovenske vojske | Foto: STA/Katja Kodba Foto: STA/Katja Kodba "V resoluciji 2040 smo napisali, na kakšen način bi pridobivali kader. Zavedati se moramo, da je vsak vojak, ki pride v Slovensko vojsko, dobrodošel. Sprejeli smo kar nekaj ukrepov, s katerimi bi v svojo sestavo pridobili več mladih. Predvsem na področju medicine dela, ki je bila po našem mnenju nekakšna rak rana, smo uspešno zmanjšali čas, ki je potreben, da nekdo pristopi v vojsko. Že na zdravniških pregledih bi lahko pridobili nekaj več kadra," je povedal Robert Glavaš.

Damir Črnčec, državni sekretar
Novice V Nemčiji o orožju za Ukrajino. Na srečanje tudi Damir Črnčec in Robert Glavaš.

Starost vojakov v pehoti visoka, povprečna v SV še višja

Slovenska vojska se sicer spopada tako s pomanjkanjem kadra kot tudi z neugodno starostno strukturo. A  predvsem v pehoti bi morali imeti mlajše vojake, ki lažje prenašajo telesne napore. Trenutno je namreč povprečna starost vojakov v pehoti okoli 37 let, vseh zaposlenih v SV pa 43 let. V SV upajo, da bodo nove kadre lahko pridobili tudi z novostjo, da se bo v vojski mogoče zaposliti tudi z nedokončano srednješolsko izobrazbo, je še povedal generalmajor.

Robert Glavaš, načelnik generalštaba Slovenske vojske | Foto: STA/Katja Kodba Foto: STA/Katja Kodba

Kakšne so investicije v SV?

Dotaknil se je tudi investicij v vojaško infrastrukturo. Izpostavil je predvsem prenovo vojašnice Edvarda Peperka, kjer bodo na strehah prenovljenih zgradb sončne elektrarne, da bodo prenovljeni objekti postali bolj energetsko samozadostni.

Pojasnil je tudi, da bo Slovenija izvidniško bataljonsko skupino in srednjo bataljonsko bojno skupino vzpostavljala vzporedno.

Prav tako snujejo prenovo slovenskega sistema zračne obrambe, ki je v tem trenutku skoraj neobstoječ. Stari sistemi zračne obrambe roland so bili upokojeni, za potrebe obrambe pa načrtujejo nakup dveh stacionarnih in ene mobilne protiletalske baterije.

Rob Bauer
Novice V Ljubljani predsednik vojaškega odbora Nata: Slovenija je cenjena zaveznica

Slovenska vojska želi do 2026 vzpostaviti močno enoto za kibernetiko

Pohvalil pa je kibernetsko varnost v Sloveniji, saj je za to področje po njegovem mnenju dobro poskrbljeno. Tudi na tem področju je sicer največja težava predvsem pomanjkanje usposobljenega kadra. SV pa ima načrte, da bo do leta 2026 vzpostavila močno enoto za kibernetiko.

Glavaš je izrazil tudi upanje, da bo SV, čeprav je vojska majhne države, v bližnji prihodnosti naredila večji korak tudi na področju vesolja.

Robert Glavaš, načelnik generalštaba Slovenske vojske | Foto: STA/Katja Kodba Foto: STA/Katja Kodba

Med usmeritvami v obdobju resolucije je omenil tudi prenovo strateških obrambnih dokumentov, zainteresirano javnost pa je povabil na celodnevno predstavitev SV, ki bo 13. maja v Stožicah.

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva: Naša vojska je sposobna braniti ozemeljsko celovitost Slovenije
nemška vojska
Novice Nemška vojska brez zadostne vojaške opreme še po letu 2030
Ne spreglejte