SiolNET. Novice Slovenija
4,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na vidiku nove podražitve, rešitev je ... #video

4,00

termometer

V zadnjem letu se je hrana v povprečju podražila za skoraj pet odstotkov, a žal je to šele začetek. V naslednjih mesecih nas čakajo še dodatni dvigi cen. Dražijo se vse surovine, embalaža, energenti in delovna sila, seštevek vsega pa so vse tanjše denarnice potrošnikov. Kot je povedala predsednica Trgovinske zbornice Slovenije, Mariča Lah, moramo začeti razmišljati v smeri večje samooskrbe.

Da so cene živil, tudi osnovnih, ki ne smejo manjkati v nakupovalnem vozičku, višje, opazi vsak potrošnik. Tudi letošnji januar je že nakazal dodatno zvišanje cen hrane. Kot je povedala Mariča Lah, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije, so cene maloprodajne hrane v primerjavi z januarjem preteklega leta višje za odstotek.

Hrana se je v letu dni podražila za skoraj pet odstotkov, pri tem izstopajo podražitve nekaterih izdelkov, kot so krompir, ki se je podržal za 22 odstotkov, rastlinsko olje za 17 odstotkov, kruh za 12 odstotkov in testenine ter sadje za 11 odstotkov. 

Na letni ravni pa izstopajo predvsem podražitve surovin in energije. Po podatkih SURS se je cena toplotne energije v enem letu podražila za več kot polovico, cene plina za tretjino, cene elektrike za šest odstotkov, bencinsko in dizelsko gorivo pa za približno 30 odstotkov.

nakupovanje, dostava, trgovina, sajde, zelenjava, dostava na dom Novice Življenje je vse dražje. Višanja cen še ni konec. #video

Višajo se stroški proizvodnje, višajo se cene izdelkov 

V stiski so tudi kmetje. Slaba letina je vplivala na dražje pridelke, cene semen se dražijo, tudi za 30 odstotkov, je povedal Klemen Dovč s kmetije Dovč. "Mi svojih pridelkov za zdaj še nismo podražili, so se pa podražili materiali, se pravi semena, nafta. Če bo šlo vse tako gor, bomo tudi mi morali dvigniti cene," je opozoril.

Iz Tuša odgovarjajo, da dobavitelji napovedujejo dvig cen določenih blagovnih skupin, v Mercatorju pa dobavitelji cene višajo zaradi proizvodnih stroškov. Tudi v Žitu so se močno podražili surovine, embalaža, transport in energenti.

Nove podražitve že v tekočem mesecu, rešitev je samooskrba 

Na SURS ugotavljajo, da se cene pri dobaviteljih ne odražajo v celoti pri cenah trgovcev. Številni namreč ponujajo še veliko popustov, s katerimi zadržujejo raven cen, vendar pa nove podražitve napovedujejo v spomladanskih mesecih. Te bomo, kot je dejala Lahova, občutili že v tekočem mesecu. 

Pojasnila je, da se bo prehrana podražila od pet do sedem odstotkov. Nekoliko bolj se bo podražila hrana najvišje kakovosti, nekoliko manj pa hrana povprečne kakovosti. Dodaja še, da je dejstvo, da se bo hrana na dolgi rok dražila, in zato je treba razmišljati v smeri večje samooskrbe.

Plinovod Posel danes Nove rekordne cene plina v Evropi Kolona gneča avtocesta Avtomoto Razkrivamo razloge: podražitev vinjet v Sloveniji bo neizbežna

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin