Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2011,
10.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

SDS Zoran Janković Mirovni inštitut

Torek, 13. 12. 2011, 10.42

8 let

Na tožilstvu ovadba zaradi zapisa na strani SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zapis na spletni strani SDS o volivcih Zorana Jankovića še vedno odmeva, afera pa dobiva nove razsežnosti.

Na tožilstvo je prispela kazenska ovadba informacijske pooblaščenke zaradi kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, kriminalisti pa so obiskali sedež SDS.

Sedež SDS popoldne obiskala kriminalista Sedež SDS sta namreč popoldne obiskala kriminalista, ki sta želela zbirati informacije o o zapisu prispevka z naslovom Jankovića sta dvignila umetno ustvarjen strah in radodarnost z državljanstvi. V stranki ugotavljajo, da sta kriminalista sedež stranke obiskala manj kot 24 ur po pozivu predsednika republike Danila Türka in manj kot 24 ur po vložitvi kazenske ovadbe informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar zoper skrbnika spletne strani SDS.

Da so kriminalisti zaradi omenjene zadeve obiskali sedež SDS, so potrdili na Policijski upravi Ljubljana. Kot so zapisali, je bil namen obiska zbiranje obvestil od oseb, ki bi lahko dale koristne informacije. Na policijski upravi dodajajo še, da je policija dolžna preveriti vsako informacijo o sumu uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

Tožilstvo že prejelo kazensko ovadbo Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani pa je že prejelo kazensko ovadbo informacijske pooblaščenke zaradi kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ovadba je vložena zoper eno fizično in eno pravno osebo, na tožilstvu pa pojasnjujejo, da je bila dodeljena pristojni okrožni državni tožilki, ki bo po proučitvi sprejela ustrezno odločitev.

Veljavna kazenska zakonodaja ne dopušča kazenskega pregona Medtem pa pravni in drugi strokovnjaki menijo, da sedaj veljavna kazenska zakonodaja v omenjenem primeru ne dopušča kazenskega pregona. Namestnik varuhinje človekovih pravic Jernej Rovšek pa je ocenil, da bi bil ta primer lahko tudi v sedanji ureditvi sankcioniran kot prekršek.

Tudi zagovornik načela enakosti Boštjan Vernik Šetinc poudarja, da je politična nestrpnost lahko kvečjemu prekršek, ko pa bo začela veljati nova kazenska zakonodaja, bo lahko sovražni govor preganjan tudi kot kaznivo dejanje.

Zbor za republiko opozarja na dvojna merila pri rabi pojma sovražni govor Na zapis se odzvali tudi v Zboru za republiko, kjer menijo, da gre le za "kroniko pred- in povolilnega dogajanja s komentarjem, ki pa bi ga težko šteli za primer sovražnega govora". Ob tem v zboru izražajo zaskrbljenost zaradi dvojnih meril, saj za razliko od omejenega prispevka obstaja cela vrsta primerov toleriranja sovražnega govora.

"Sovražni govor postal nekaj samoumevnega" V državljanski tribuni Za več svobode, ki združuje 100 uglednih Slovencev in Slovenk z različnih področij, ugotavljajo, da je nestrpni in sovražni govor zadnja leta postal nekaj samoumevnega in da je čas, "da trendom zastraševanja in hujskanja proti drugačnim rečemo ne".

Mirovni inštitut: Prikazovanje predstavlja poskus dehumanizacije teh ljudi Odzvali so se tudi v Mirovnem inštitutu, kjer so zapis ocenili kot poskus prikazovanja volilnega rezultata, udeležbe na volitvah in domnevnih volilnih izbir narodnostne skupine kot grožnje za varnost in obstoj države. Po njihovem mnenju ustvarja tudi tipično rasno konstrukcijo "neslovenskih" prebivalcev Slovenije, so zapisali.

Bošnjaška zveza pričakuje dokaze za obtožbe v zapisu na spletni strani SDS Bošnjaška kulturna zveza Slovenije pa od SDS in avtorja zapisa pričakuje dokaze za nekatere hude obtožbe. V nasprotnem primeru bodo sklepali, da je primer iz zapisa izmišljen ter zahtevali javno opravičilo.

Ne spreglejte