Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 2. 2012,
7.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kurenti

Sobota, 11. 2. 2012, 7.34

8 let

Na Ptuju zavladali tradicionalni pustni liki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Ptuju se je danes pričelo 52. kurentovanje, ki s sodelovanjem v Evropski prestolnici kulture (EPK) dobiva večje mednarodne razsežnosti.

Župan Štefan Čelan je predal oblast ptujskemu princu karnevala, plemenitemu Juriju Oprossnitzerju, ki bo do pokopa pusta 21. februarja vodil mesto.

Letos prvi medcelinski EtnoFest Aktualni karnevalski princ Vlado Hvalec je po simboličnem prevzemu mestnega ključa prvič nagovoril Ptujčane, nato pa je skupaj z županom in vodjo kurentovanja Brankom Brumnom izobesil karnevalske zastave na balkonu mestne hiše.

Sledil je 1. Medcelinski EtnoFest, na katerem so se v povorki mimo mestne hiše tradicionalnim pustnim likom s Ptuja pridružile še maske iz ostale Slovenije, Italije, Hrvaške, Avstrije, Bolgarije, Belgije, Nemčije, Moldavije, Rusije, Japonske in karibske Arube.

Kurenti iz 28 različnih lokalnih društev Skupno je v povorki sodelovalo več kot 2000 ljudi iz 59 skupin različnih pustnih likov, kot so pokači, orači, kopjaši, piceki, vile, ploharji, koledniki, cigani, tlačani in coprnice. Najbolj prepoznavni lik pa je seveda kurent, ki ga je zastopalo 28 različnih lokalnih društev.

"Zagotovo je ta edinstvena kulturno-etnografska prireditev nekaj posebnega v slovenskem in evropskem prostoru in lahko smo ponosni na to," je dejal Brumen.

Obiskovalcev ni bilo veliko zaradi snežnih padavin in mraza Občinstva ni bilo veliko, saj na Ptuju že od zgodnjega jutra sneži, temperature pa se gibljejo okoli minus 8 stopinj Celzija. Ptujčani pravijo, da se takšnega vremena za pusta že dolgo ne spomnijo. Mnogo več obiskovalcev pričakujejo na karnevalski povorki v nedeljo 19. februarja, ko se bodo tradicionalnim pustnim likom pridružile še druge maškare.

Kurentovanje je v okviru Festivala umetnosti in dediščine ena glavnih točk ptujskega programa EPK. Na skupno okoli 150 dogodkih do 21. februarja pričakujejo več kot 12.000 nastopajočih iz 17 držav.

Ne spreglejte