SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na protestnem shodu v Ljubljani zahtevali konkretne cilje v zvezi s podnebnimi spremembami (video)

2

termometer

Udeleženci okoljevarstvenega protesta People's Climate March so danes na Prešernovem trgu v Ljubljani opozorili na potrebo po odločnemu spopadanju s podnebnimi spremembami.

Maja Horvat iz inštituta Solayea, ki je sodeloval pri protestu, je za STA dejala, da zahtevajo konkretne in ambiciozne cilje, ki bi vodili do bolj trajnostne družbe.

Eden od mnogih napovedanih shodov v 150 državah Okoljevarstveni protest v Ljubljani, ki se ga je udeležilo nekaj več kot 60 ljudi s transparenti, je eden od mnogih napovedanih shodov v 150 državah pred srečanjem svetovnih voditeljev na podnebnem vrhu 23. septembra.

Horvatova je pojasnila, da opozarjajo na nujnost sprejetja konkretnih in ambicioznih ciljev, po njenih besedah časa ni več dovolj, trenutna pot pa ne vodi v pozitivno smer. Na vprašanje, kako na področju podnebnih sprememb ukrepa Slovenija, je odgovorila, da bi bila lahko bolj aktivna. "Včasih se mi zdi, da je Slovenija še vedno v obdobju fosilnih goriv in da se kar ne moremo odtrgati od tega, čeprav vsi vemo, da nam to ne prinaša dobrih rezultatov," je dejala. Dodala je, da si želijo, da bi bili ukrepi proti podnebnimi spremembami med prioritetami države.

"Zahtevamo svet, kjer gospodarstvo služi ljudem in planetu, svet, ki je varen pred pustošenji podnebnih sprememb, svet zdravih skupnosti z dobrimi delovnimi mesti ter čistim zrakom in vodo," pa so v skupni izjavi zapisali v nevladnih organizacijah Focus, Greenpeace in Umanotera, ki so se prav tako udeležile protesta.

"Tudi Slovenija ne igra dovolj aktivne vloge" Pojasnili so, da se je nova slovenska vlada s koalicijsko pogodbo dogovorila za ambiciozno podnebno politiko. Zato od nje pričakujejo, da bo podprla zavezujoče cilje za 55-odstotno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, 45-odstotni delež obnovljivih virov energije in 40-odstotno zmanjšanje predvidene porabe energije do leta 2030 na ravni EU.

Dodali so, da se države in njihovi voditelji konkretnim zavezam izogibajo že leta. "Tudi Slovenija ne igra dovolj aktivne vloge. Podnebna kriza je tako velik izziv, da moramo takoj in zdaj začeti ukrepati prav vsi - še najbolj pa ravno naši voditelji," so še zapisali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin