SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na personalni trilaterali naj bi govorili tudi o obnovi tankov za Kuvajt

3

termometer

Srbija se je s Kuvajtom dogovorila o obnovi tankov M-84, ki so jih v 90. letih minulega stoletja prodali tej zalivski državi.

O obnovi tankov pa naj bi se nedavno pogovarjali tudi na tristranskem srečanju Srbije, Hrvaške in Slovenije, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Premier Borut Pahor ter hrvaška premierka Jadranka Kosor in srbski predsednik Boris Tadić so se sicer 1. aprila sestali v srbskem Smederevu. Kot so po pogovorih sporočili iz slovenske delegacije, so največ pozornosti namenili krepitvi gospodarskega sodelovanja in se dogovorili za skupen nastop na tretjih trgih. Dogovorili so se tudi za skupen boj proti organiziranemu kriminalu. Pri obnovi bi morale sodelovati vse tri države Obnova tankov M-84 naj bi bila mogoča samo ob sodelovanju vseh treh držav, saj so dele tankov izdelovali v različnih predelih nekdanje SFRJ. Obnova tankov naj bi bila tudi glavna tema napovedanega obiska srbskega predsednika Borisa Tadića v Kuvajtu 10. in 11. aprila.

SFRJ je bila velika proizvajalka in uvoznik vojaške opreme, ena od največjih pogodb pa je bila sklenjena prav s Kuvajtom leta 1990.

Skupni izdelek 24 podjetij nekdanje SFRJ Tank M-84 naj bi bil "bleda kopija" tanka nekdanje Sovjetske zveze T-72M. Javnosti so ga prvič pokazali leta 1985 med vojaško parado na dan zmage 9. maja. Tank M-84 je bil skupni izdelek 24 podjetij nekdanje SFRJ, sodelovalo pa naj bi tudi okoli tisoč kooperantov.

Prvotna pogodba je predvidevala, da naj bi Kuvajtu prodali 200 tankov, zadnje so tej zalivski državi prodali leta 1992, tej državi naj bi dejansko dobavili 150 tankov, sedaj pa naj bi obnavljali 148 ali 149 tankov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin