Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 1. 2018,
10.13

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

2

Natisni članek

oslovski kašelj osnovna šola

Ponedeljek, 8. 1. 2018, 10.13

6 let, 3 mesece

Na osnovni šoli v Trnovem primer oslovskega kašlja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

2

Šolska torba učenec otrok šola | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Na Osnovi šoli Trnovo v Ljubljani je učenec devetega razreda zbolel za oslovskim kašljem. Šola je že obvestila preostale starše otrok, ki hodijo na to šolo.

Po naših informacijah učenec danes ni prišel k pouku. V šolo so klicali starši otroka in povedali, da naj bi imel oslovski kašelj.

Šola je obvestila preostale starše, naj bodo pozorni. Obvestili so jih tudi o ukrepih, ki jih bodo izpeljali v šoli, kot so temeljitejše čiščenje vseh površin, pogostejše umivanje rok itd.

"Oslovski kašelj je ena izmed bolezni, ki se v Sloveniji ves čas pojavlja, v večjem in manjšem številu. Otroke sicer cepimo, vendar zaščita ni doživljenjska," opozarja zdravnica z UKC Ljubljana. Zgolj pet let po zadnjem odmerku cepiva lahko namreč zbolimo.

Zdravnica pravi, da bolezen za odrasle in mladostnike ni tako nevarna, za dojenčke pa je lahko smrtna. "Majhen dojenček lahko poplavi, težko diha, ima premalo kisika in je celo življenjsko ogrožen," razlaga.

Video: Planet TV

Oslovski kašelj je zelo nalezljiva bolezen dihal, ki jo povzroča bakterija Bordetella pertussis. Ta se nahaja v ustih, nosu in žrelu. Prenaša se s človeka na človeka s kužnimi kapljicami pri kašljanju, kihanju, tudi posredno prek okuženih predmetov. Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, imajo lahko epizode kašlja, ki trajajo od štiri do osem tednov. Bolezen najbolj ogroža dojenčke in majhne otroke.

V Sloveniji se je cepljenje proti oslovskemu kašlju začelo leta 1959. Na ta način smo močno zmanjšali obolevanje za to boleznijo, vendar se v zadnjih letih ponovno pojavljajo epidemije oslovskega kašlja med šolskimi otroki, ker imunost po cepljenju oziroma preboleli bolezni ni dolgotrajna, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).


Video: Planet TV

Zvok, podoben riganju

V začetku bolezni so simptomi podobni navadnemu prehladu. Pojavijo se izcedek iz nosu in oči, rahlo povišana telesna temperatura, občasno tudi blag kašelj, piše na strani NIJZ. Nato se začne kašelj postopoma stopnjevati in pojavijo se značilni napadi kašlja, ki jim sledi nenaden globok vdih, ki ga spremlja značilen zvok, podoben riganju.

Bolnik lahko pomodri, ker zaradi kašlja ne dobi dovolj kisika. Napadom, ki so najpogostejši ponoči, lahko sledita bruhanje in utrujenost. Oslovski kašelj je še vedno pomemben vzrok smrti pri dojenčkih, mlajših od šest mesecev. Najpogostejša od zapletov je bakterijska pljučnica, ki ima tudi najvišjo smrtnost. Od preostalih zapletov so mogoči še vročinski krči, prenehanje dihanja, izguba apetita, vnetje srednjega ušesa, dehidracija in nevrološke posledice (možganske krvavitve) zaradi zmanjšanega dotoka kisika v možgane, še piše na stani.

Oslovski kašelj zdravijo z antibiotikom, pri zdravljenju je pomembno tudi zadostno uživanje tekočine za preprečitev dehidracije. 

Otrok. Bolezen. | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Kako ga preprečiti

Najučinkovitejši način preprečevanja oslovskega kašlja je vzdrževanje visokega deleža cepljenih v skupnosti, pravijo na NIJZ. Cepljenje proti oslovskemu kašlju je v Sloveniji vključeno v obvezni program cepljenja. Tako pred boleznijo zaščitimo že majhne otroke v prvem letu starosti, ko dobijo prve tri odmerke kombiniranega cepiva proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence b in otroški paralizi. Preostala dva odmerka dobijo v starosti 12–24 mesecev in osem let (3. razred osnovne šole), še piše na strani NIJZ.

Ne spreglejte