Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 8. 2011,
16.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sojenje afera

Torek, 23. 8. 2011, 16.10

8 let

Na nadaljevanju sojenja v zadevi Satex prvo presenečenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z zagovori obtoženih se je na mariborskem okrožnem sodišču nadaljevala glavna obravnava v zadevi Satex, ki velja za eno od največjih posojilnih afer doslej v Sloveniji.

Za prvo presenečenje je poskrbel nekdanji notar Tomislav Ajdič, saj je njegov zagovor postregel z drugačnimi poudarki glede vloge prvoobtoženega v zadevi Boruta Rataja.

Ajdič: Rataj z vso zadevo ni imel nič

Ajdič je poudaril, da je bilo sporno kreditiranje v lenarški ekspozituri NKBM v letih 1995 in 1996 izključno v domeni sedaj že pokojne Miroslave Bregant, ki je bila tedaj vodja ekspoziture in je bila do svoje smrti tudi med obtoženimi. Rataj po Ajdičevih besedah zato z vso zadevo ni imel nič.

Kot je dejal Ajdič, je Rataj zgolj žrtev "taktike obrambe" Bregantove, ki je skušala odgovornost prenesti na svoje nadrejene. Med njimi je bil tudi Rataj, ki je bil v tistem času v NKBM vodja sektorja za poslovanje z občani. Glede svoje vloge v zadevi je Ajdič pojasnil, da Rataja sploh ni poznal, zato ga tudi ni mogel napeljevati k zlorabi položaja.

Zdolšek: Slišati je bilo mogoče nova šokantna dejstva

Ratajev zagovornik Stojan Zdolšek je opozoril, da je bilo mogoče v Ajdičevem zagovoru slišati "nova šokantna dejstva", ki njegovega klienta v celoti razbremenjujejo kakršnekoli krivde. Zdolšek zato veliko pričakuje od sredinega nadaljevanje glavne obravnave, ko bo Ajdič odgovarjal na vprašanja sodišča, tožilstva in obrambe.

Ajdičev zagovornik Boris Mileta je nekoliko omilil šokantnost dejstev, ki jih je navedel njegov klient. Mileta je spomnil, da je Ajdič že pred šestimi leti spremenil svoj zagovor iz predkazenskega postopka, ki je bil obremenilen za Rataja. V času preiskave je bil Rataj namreč le priča, kasneje pa se je znašel med obtoženci.

Tudi predsednico sodnega senata Mirjano Horvat Pogorelec je Ajdičev zagovor presenetil, zato je napovedala branje prejšnjih Ajdičevih zagovorov. Senat je tudi prisluhnil Zdolškovemu predlogu, naj se glavna obravnava prekine. Po Zdolškovih besedah obramba zaradi novih dejstev, ki jih je navedel Ajdič, potrebuje nekaj časa za pripravo vprašanj.

Poleg Ajdiča sta pred sodni senat stopila tudi obtožena Štefan Poštrak in Mladen Kerin, oba menedžerja družbe Satex. Poštrak je dejal, da se ne more zagovarjati, ker ni imel dovolj časa za pripravo. Horvat Pogorelčeva je zato zgolj prebrala prejšnje Poštrakove zagovore, v katerih je ta zanikal kakršnokoli krivdo.

Poštrak ni želel odgovarjati na vprašanja

Poštrak je nato dejal, da ni razumel, kaj je prebrala predsednica sodnega senata. Ob tem je Poštrakov zagovornik Nenad Zečević opozoril senat, da njegov klient ni sposoben slediti sojenju in bi bilo treba pridobiti izvedensko mnenje o njegovem zdravstvenem stanju. Poštrak tudi ni želel odgovarjati na vprašanja sodišča in tožilstva.

Tudi Kerin se ni želel zagovarjati. Napovedal je le, da bo pripravil pisni zagovor takoj, ko se bo uspel pogovoriti s svojim glavnim zagovornikom Danijelom Planinšcem, ki je v teh dneh odsoten. Predsednica sodnega senata je zato tudi v primeru Kerina zgolj prebrala njegove prejšnje zagovore. V njih je Kerin zanikal kakršnokoli odgovornost.

Takoj na začetku obravnave je Zdolšek od sodnega senata vnovič zahteval, naj odgovori na vprašanje, za koliko časa je podaljšal zastaralni rok. Po Zdolškovih besedah senat s tem, ko ne želi odgovoriti, pušča obtožence v negotovosti, ter krši njihove ustavne pravice in pravice, ki jim pripadajo po Evropski konvenciji.

Zečević je opozoril, da sodni senat s skrivanjem tega podatka postavlja obtožene v nevzdržen pravni položaj in jim onemogoča obrambo. Predsednica senata se je na Zdolškovo in Zečevićevo kritiko odzvala z razlago, da je senat na to vprašanje že odgovoril. Dodala je, da je tudi odločba ustavnega sodišča glede tega povsem jasna.

Sojenje v zadevi Satex se bo v sredo torej nadaljevalo z vprašanji sodišča, tožilstva in obrambe Ajdiču. Pred sodni senat naj bi stopila tudi že prva priča.

Ne spreglejte