Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 4. 2017,
7.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

2

Natisni članek

meja Hrvaška mejni prehodi

Nedelja, 9. 4. 2017, 7.15

6 let, 6 mesecev

Na meji s Hrvaško milejši režim nadzora potnikov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

2

mejni prehod | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Zaradi dolgih čakalnih vrst na mejnih prehodih s Hrvaško, ki jih je povzročilo strogo preverjanje vseh potnikov na meji, tudi slovenska policija začasno opušča sistematični nadzor pri potnikih, ki predstavljajo manjše varnostno tveganje, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Na podlagi analize tveganja in ocene razmer na zunanji scengenski meji in z namenom zagotavljanja čim bolj nemotenega prehoda ter upoštevanja nujnosti zagotavljanja varnosti EU so bili v skladu z uredbo sprejeti ukrepi, s katerimi bomo poskušali zmanjšati čakalne dobe na mejnih prehodih, pravijo na slovenskem notranjem ministrstvu. Policija bo tako vse do normalizacije razmer začasno opustila sistematično preverjanje vseh potnikov.

Slovenija bo Evropski komisiji predlagala spremembe

V začetku naslednjega tedna bo evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopoulus sklical delovni sestanek, na katerem bodo obravnavali nekatera odprta vprašanja, povezana z izvajanjem nadzora na zunanjih schengenskih mejah. Slovenija bo na sestanku predstavila stanje in izpostavila predloge, ki jih je zagovarjala že v pripravi in v času sprejemanja uredbe. Prav tako bo izpostavila dejstvo, da je za učinkovito izvajanje ukrepov nujna ustrezna pripravljenost vseh držav, ki sodelujejo pri izvajanju uredbe, dodajajo na ministrstvu.

Zakaj je prišlo do kaosa na meji

Glede na novo uredbo so morali policisti na meji po novem preverjati tudi državljane EU, ne samo državljanov tretjih držav. Vsak dokument so morali zato preveriti v schengenskem informacijskem sistemu, Interpolovih bazah podatkov in nacionalnih bazah podatkov. Ker je potnikov iz članic EU za približno štirikrat več kot iz nečlanic, se je sorazmerno povečal obseg dela policistov in s tem čakanje na meji.

Na Hrvaškem so se na stari način vrnili že v soboto zvečer. Kot je za hrvaško nacionalno televizijo (HTV) povedal načelnik hrvaške policijske uprave za mejo Zoran Ničeno, nova uredba Evropske komisije velja še naprej, a bodo policisti na meji s Slovenijo in Madžarsko od sobote dalje sistematično preverjali le državljane tretjih držav, na podlagi policijske profilacije pa bodo ciljno preverjali zgolj določene državljane članic EU in Švice. Enak režim hrvaški policisti izvajajo tudi na meji s Srbijo ter Bosno in Hercegovino, je dejal Ničeno. Napovedal je, da bodo prihodnji teden stekli pogovori o tem, v katerih obdobjih naj bi izvajali sistematični nadzor meje.

Na meji s Hrvaško nekoliko daljši zastoji

Hrvaškka mejni prehod | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Kljub temu, da se po zagotovilih slovenskih in hrvaških policistov na meji med državama občasno izvaja milejši nadzor potnikov, so čakalne dobe na mejnih prehodi vse popoldne do dve uri. Kot je pojasnila predstavnica policije za odnose z javnostmi Vesna Drole, se odgovorni policisti "po potrebi" odločajo, kako bo potekal nadzor potnikov.

Podatki prometno-informacijskega centra ob 16.45 kažejo, da najdlje čakajo avtobusi na Obrežju, in sicer na izstop iz Slovenije dve uri, medtem ko je čakalna doba na izstop iz države za osebna vozila poldrugo uro. Prav toliko vsa vozila na Obrežju čakajo na vstop v Slovenijo.

Na mejnem prehodu Starod vsa vozila za prehod meje čakajo do ene ure in pol, na Gruškovju od 40 minut do ene ure, na mejnem prehodu Slovenska vas pa morajo vozila za vstop v državo čakati eno uro.

Premierja: Stanje na mejah je nevzdržno

V soboto pozno zvečer se je glede razmer na meji oglasil tudi premier Miro Cerar, ki je na Twitterju zapisal, da sta se s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem o zadevi pogovarjala po telefonu in se strinjala, da je stanje na mejah nevzdržno. Zato Evropski komisiji "predlagamo takojšnje spremembe", je zapisal Cerar.

Tudi na slovenski strani omilili kontrolo

Slovenska policija je podobno potezo kot hrvaška potegnila že prej. Kot je za POP TV v soboto pojasnil inšpektor Policijske uprave (PU) Novo mesto Bojan Tomc, so zaradi izredno dolgih čakalnih dob za prestop meje slovenski policisti že v petek zvečer prenehali preverjanje vseh potnikov, preverjali so le še potnike tretjih držav, potnike iz držav EU pa le občasno. Prav tako je Branko Viher s PU Maribor potrdil, da so zaradi dolgih čakalnih dob začasno prenehali preverjati vse potnike.

Kolone dolge tudi do 12 kilometrov

Potniki so namreč prva dva dneva izvajanja uredbe kljub prizadevanjem in sodelovanju slovenskih, hrvaških in madžarskih policistov na vstop in izstop iz Hrvaške čakali več ur. Uveljavitev uredbe se je ujela tudi z okrepljenim prometom iz Avstrije, Nemčije in Švice zaradi prihajajočih velikonočnih praznikov. Na nekaterih mejnih prehodih s Slovenijo so bile v soboto po poročanju hrvaških medijev avtomobilske kolone dolge tudi 12 kilometrov.

Na zunanjih mejah EU so v petek začeli sistematični nadzor vseh potnikov. Države članice so poostreni nadzor tako pri vstopu kot izstopu iz EU uvedle po nizu terorističnih napadov v Evropi.

Ne spreglejte