Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2011,
7.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

družinski zakonik

Sobota, 4. 6. 2011, 7.58

7 let, 12 mesecev

Na letošnji Paradi ponosa pozivi k solidarnosti in enakopravnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Društvo Parada ponosa je v Ljubljani organiziralo enajsto tradicionalno parado, s katero se bo zaključil teden Parade ponosa.

Z geslom Še vedno čakamo! LGBT skupnost izpostavlja razočaranje nad zadnjimi spremembami predloga družinskega zakonika in poudarja pomen solidarnosti, h kateri so pozvali vse sodržavljane in sodržavljanke. Udeleženci Parade ponosa so se zbrali na Metelkovi, od koder so se sprehodili do lokala Cafe Open v ljubljanskih Prulah, kjer so pripravili tudi krajši program.

"Gluha ušesa zaposlenih v državnih organih"

"Pred desetimi leti smo s pohodom proti homofobiji zahtevali obvoznico mimo nestrpnosti, ki je naletela na gluha ušesa zaposlenih v državnih organih," je uvodoma opozoril igralec Danijel Malalan. Glasbenica in animatorka Meta Erženičnik pa je poudarila, da je bil leta 2004 v vladni postopek sicer vložen predlog zakona o istospolni partnerski skupnosti, ki je za istospolne pare predvideval enake pravice in dolžnosti, kot jih imajo raznospolni partnerji, razen posvojitve otrok, a je tedanja vlada istega leta predlog zavrgla in "brez pravega dialoga s ciljno skupino oblikovala novo rešitev".

"Še vedno čakamo"

"Lani smo čakali na sprejetje prvotnega predloga družinskega zakonika, ki je prinašal enakopravnost vseh. Letos ga je zamenjala kompromisna različica, ki ohranja diskriminacijo istospolno usmerjenih. A kot kaže, tudi ta ne bo sprejeta, zato še vedno čakamo", je nadaljeval Malalan.

Aktiviska LGBT skupnosti Urška Sterle je poudarila, da je pravica do izbire življenjskega sloga neodtujljiva pravica vsakega, naloga države pa je, da zagotavlja možnosti za dostojanstven obstoj slehernega posameznika.

"Solidarnost je tisto, k čemur pozivamo"

"V času ekonomske krize se je treba vrniti k preprostemu političnemu konceptu - solidarnost je tisto, k čemur pozivamo naše sodržavljane in sodržavljanke, medtem ko v parlamentu poteka politično kockanje," je dejala Sterletova. Obsodila je napade na "do gejev in lezbijk prijaznega" lokala Open, ki so se zvrstili v zadnjih letih. "Živimo v državi, kjer se politične točke nabirajo na hrbtih najranljivejših skupin v družbi."

"Družinski zakonik služi kot poligon za nestrpnost"

Sprejem ustrezne zakonodaje pa sam po sebi ne zagotavlja enakopravne obravnave, zato je treba poskrbeti za njeno ustrezno uveljavljanje in tudi osveščanje javnosti, je opomnila Erženičnikova. Družinski zakonik po njenih besedah služi kot "poligon za nestrpnost do istospolno usmerjenih. Nestrpnost, sovraštvo in sovražni govor pa so prepogosto zaviti v celofan svobode govora. Naj teorijo končno nadomesti praksa pri sledenju in udejanjanju konceptov človekovih pravic, ki veljajo za vse".

Janković: Mogoče bo Slovenija tista, ki bo Evropi pokazala pot

Udeležence je pred lokalom Open pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič, ki pravi, da je treba vztrajati pri poudarjanju pomena solidarnosti in medsebojnega spoštovanja, a hkrati tudi gledati na pozitivne stvari. "Mogoče bo Slovenija tista, ki bo Evropi pokazala pot, da znamo živeti strpno, medkulturno in solidarno," je dejal.

Ne spreglejte