Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 1. 2020,
6.27

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

29

Natisni članek

Matej Tonin KNOVS Damir Črnčec Marjan Šarec

Petek, 24. 1. 2020, 6.27

4 leta, 2 meseca

Kakšen je razplet zaslišanja Šarca pred Toninovo komisijo? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

29

Premier Marjan Šarec je na seji parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) ponovno zanikal navedbe, da bi posredoval pri zaposlitvi svoje znanke na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Kot je poudaril Šarec, je primer pod drobnogled že vzel Inšpektorat za javni sektor, ki nepravilnosti, ki so se omenjale v javnosti, ni ugotovil. "Če pa Knovs ni zadovoljen z inšpektoratom, pa jaz ne morem pomagati," je dejal Šarec, ki je hkrati povedal, da s komisijo nima stikov.

Damir Črnčec, državni sekretar
Novice Damir Črnčec: Tonin se je pustil, da ga vodi največja opozicijska stranka

V središču napetih odnosov med Sovo in Knovsom se je v zadnjih mesecih znašla tudi zaposlitev znanke premierja Marjana Šarca na Sovi. Inšpektorat za javni sektor je na pobudo Sove na agenciji opravil nadzor nad zaposlitvijo štirih javnih uslužbencev in ugotovil več formalnih kršitev. Izrekel je ukrepe, ki se nanašajo na pravilno poslovanje Sove v prihodnje, za razveljavitev že sklenjenih pogodb pa ni bilo zakonskih pogojev.

Šarec na zaslišanju ponovno zanikal navedbe

Dvourno zaslišanje komisije Mateja Tonina (NSi) ni prineslo bistvenih sprememb. Šarec je ponovno zanikal očitke, da bi posredoval pri zaposlitvi znanke na Sovi, ki je bila za delovno mesto neprimerna, in da je s tem škodil ugledu Sove. 

Knovs pa je po pregledani dokumentaciji in opravljenem razgovoru z glavno inšpektorico Inšpektorata za javni sektor Lidijo Apohal Vučković ugotovil, da Šarčeva znanka ob zaposlitvi ni izpolnjevala vseh pogojev za delovno mesto, ki ga je zasedla, izhaja iz sporočila, ki ga je podpisal predsednik Komisije Matej Tonin (NSi). Na Sovi so sicer pozneje s Šarčevo znanko sklenili novo pogodbo in aneks, s tem pa so jo prerazporedili na delovno mesto, za katerega je izpolnjevala pogoje, poroča STA.

"Če bi bil inšpekcijski nadzor opravljen v času veljave prve pogodbe o zaposlitvi, bi inšpektorat kadrovski komisiji predlagal razveljavitev pogodbe o zaposlitvi," so zapisali na Knovsu.

Marjan Šarec | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Apohal Vučkovićeva je sicer konec novembra lani, po končanem nadzoru, povedala, da prvotnih pogodb ne bi razveljavili. Navedla je, da je podobno tudi v primerih, ko se v javnem sektorju zaposli kandidata, ki mu recimo manjka še izpit o splošnem upravnem postopku, a se ve, da ga bo opravil v kratkem.

Knovs je v današnjem obvestilu za javnost med drugim opozoril, da je Šarčeva znanka "zdravniški pregled pred zaposlitvijo na Sovi opravila v času trajajoče daljše bolniške odsotnosti z dela. Na Sovi so jo zaposlili, še preden je opravila ustrezno varnostno preverjanje".

Sova zaposlovala kandidate, preden so izpolnjevali formalne pogoje

Knovs med drugim ugotavlja še, da je Sova zaposlovala posameznike, preden so izpolnjevali formalne pogoje, ki so bili razpisani v dokumentaciji.  Ocenjujejo, da so bili postopki razpisnih komisij nepregledni, točkovanje posameznih kandidatov pa subjektivno. Med prijavljenimi kandidati so arbitrarno izbrali kandidate, ki so prišli v ožji izbor. V ožji izbor so prišli tisti, ki so se na razpis prijavili prej.

Sova | Foto: STA , Foto: STA ,

"Glede na razpoložljiva sredstva in kadrovske načrte Sove ni bilo naprej postavljenih prioritet pri zaposlovanju na delovna mesta v Sovi. Iz dozdajšnje prakse Sove izhaja tveganje, da za posamezna delovna mesta niso bili izbrani najbolj primerni kandidati," so sporočili. Ponovili so tudi stališče, da je direktor Sove Rajko Kozmelj "nezakonito blokiral delo komisije". Zapisali so, da je "odločitev direktorja Sove, da ovira nadzor, po nepotrebnem ustvarila ozračje, ki je škodovalo Sovi".

Šarec: Ne morem pomagati, če Knovs ni zadovoljen z inšpektoratom

Sova je nepravilnosti že odpravila, kar so potrdili tako na inšpektoratu kot na Sovi, o tem pa naj bi direktor agencije Kozmelj že poročal članom Knovsa, še piše STA. Nepravilnosti, ki so se omenjale v javnosti tudi v zvezi z zaposlitvijo Šarčeve znanke, po besedah inšpekcije ni bilo. Šarec je očitke, da je posredoval pri zaposlitvi agentke, v javnosti že večkrat zanikal. "Če pa Knovs ni zadovoljen z inšpektoratom, pa jaz ne morem pomagati," je pred prihodom na sejo danes povedal Šarec.

Marjan Šarec | Foto: Reuters Foto: Reuters

Prvotna pogodba o zaposlitvi Šarčeve znanke na Sovi je bila sicer pozneje spremenjena. Na vprašanje, zakaj je bila torej spremenjena, je Šarec odgovoril, da je bilo to že vse pojasnjeno in povedano in tudi ni njegova stvar, pač pa stvar Sove, ki je pristojna za zaposlovanje. "Za to ni pristojen ne Knovs, ne vlada in ne predsednik vlade," je še dodal. Vztraja tudi pri trditvi, da ne drži, da bi omenjeno zaposlili v Sovi zato, ker je njegova znanka.

Na vprašanje, ali ima z njo stike, pa je odgovoril: "Nimam. Pa tudi če bi jih imel, zakaj bi bilo to narobe?" Udeležba na današnji seji Knovsa je po njegovih navedbah obisk iz spoštovanja do institucij, do parlamentarizma, ni "pa to kakšno pretirano spoštovanje do tistih, ki vodijo Knovs". Povedal je, da bo odgovarjal na vprašanja, če bodo povezana s tistim, kar je navedeno na vabilu, in če bo imel odgovor.

Črnčec: Kot politična policija iz starih časov

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec, ki je bil pred člani komisije zaslišan v torek, je ocenil, da Knovs deluje kot politična policija iz starih časov. Šarec je na vprašanje, ali se z njim strinja, danes odgovoril, da je Knovs že pred časom označil za "McCarthyjevo komisijo", piše STA.

Damir Črnčec, državni sekretar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ali bo danes zadeva zaključena, je treba po njegovih navedbah vprašati predsednika Knovsa Mateja Tonina. "Če bi bilo po moje, bi bila zadeva že davno zaključena, tudi inšpektorat je povedal svoje in podal poročilo, da so medtem manjše administrativne pomanjkljivosti na Sovi odpravili," je dejal. Dodal je še: "Če pa gospodje iz komisije v petek popoldne nimajo drugega početi kot zasliševati predsednika vlade, pa izvolijo. Bomo vzdržali."

Knovs namreč danes nadaljuje obravnavo glede nadzora nad zakonitostjo in preudarnostjo zaposlovanja na Sovi. V preteklih mesecih so odmevali napeti odnosi med Knovsom in Sovo, v središču pa je bila zaposlitev znanke premierja Šarca na agenciji, še navaja STA.

Marjan Šarec v Davosu
Novice Šarec med svetovno elito: To področje ima potencial, da služi človeštvu
Ne spreglejte