Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 4. 2020,
9.34

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

28

Natisni članek

migranti Hrvaška ograja

Torek, 14. 4. 2020, 9.34

4 leta

Na meji s Hrvaško postavljajo novo ograjo #anketa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

28

Migranti državna meja | Foto STA

Foto: STA

V občinah Kočevje in Kostel ter na Primorskem postavljajo novo ograjo za preprečevanje nezakonitih prehodov državne meje, je včeraj poročal TV Kočevje. Gre za 4,5 milijona vreden posel za namestitev 40 kilometrov panelne ograje, ki ga je lani dobilo srbsko podjetje Legi SGS. Hrvaški tisk pa poroča o postavitvi kovinskih vrat v naselju Mlini.

Lokacij, na katerih bo zrasla nova ograja, vlada ne razkriva. V občinah Kočevje in Kostel bodo ob reki Kolpi namestili deset kilometrov ograje med vasema Dol in Grgelj, je poročal TV Kočevje.

"Potrebni bi bili še drugi ukrepi"

Županja Občine Osilnica, ki meji na Občino Kočevje, Alenka Kovač je za Delo dejala: "Ograja, ki je postavljena zdaj, ne izpolnjuje svojega namena. Prebivalci imamo onemogočen dostop do vode, migranti pa še naprej prehajajo mejo." Prepričana je, da bi bili potrebni še drugi ukrepi. Kostelski podžupan Mira Briški pa je opozoril, da si že od vsega začetka prizadevajo, da bi postali partner z državo, saj je to življenjskega pomena za njihove že tako redko poseljene kraje, piše STA.

Kaj menite o postavljanju dodatnih ograj na meji s Hrvaško?

  • Podpiram.
    77,76 %
    2500 glasov
  • Nasprotujem.
    22,24 %
    715 glasov
Oddanih 3215 glasov
Miha Mazzini (primerno za TOP 2)
Mnenja Miha Mazzini: V tistem trenutku sem okamenelo čakal. Lahko bi šlo v katerokoli smer.

Po neuradnih podatkih so se dela začela tudi na južnem Primorskem.

Lokalnim prebivalcem onemogočili dostop do hiš in zemljišč?

Hrvaški časnik Glas Istre je konec tedna po pisanju STA poročal o postavitvi kovinskih vrat v naselju Mlini, s čimer naj bi lokalnim prebivalcem onemogočili prehod do nekaj nenaseljenih hrvaških hiš ter dostop do kmetijskih zemljišč na slovenski strani meje. Po poročanju časnika je skupina prebivalcev Buzeta zato že pisala slovenskemu premierju Janezu Janši.

Na istrski policijski upravi so v ponedeljek v zvezi s tem povedali, da s postavitvijo kovinskih vrat niso bili seznanjeni, ter napovedali, da bodo opravili dodatne meritve, da bi določili položaj vrat glede na potek meje med državama. Nato bodo sprejeli potrebne ukrepe, da bi ljudem omogočili dostop do kmetijskih zemljišč, so dejali po poročanju STA. Naselje Mlini leži na levem bregu reke Dragonje, območje pa je v skladu z arbitražno razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško ostalo na Hrvaškem.

Koronavirus Infekcijska
Novice Rokavice niso več obvezne. Bo kmalu spet dovoljeno gibanje med občinami? #video

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so za STA pojasnili, da gre za zaselek Mlini pod Sočergo in ne za istoimenski zaselek v dolini Dragonje. Pojasnili so, da so bila v Mlinih pod Sočergo na predlog policije, ki na tej lokaciji že dalj časa zaznava pojav nezakonitih migracij, v začetku aprila 2020 postavljena vrata na lokalni cesti na mejni črti.

Poudarili so, da gre za območje, ki ni bilo predmet arbitražnega postopka, postavitev vrat pa lokalnemu prebivalstvu, ki ima ustrezne dokumente po sporazumu Sops ali kako drugače izkazuje upravičen razlog, ne preprečuje prehajanja meje na tej točki iz naslova opravljanja kmetijske ali druge nujne dejavnosti.

Ne spreglejte