Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 10. 2011,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

DARS

Sreda, 19. 10. 2011, 12.57

8 let

Na Jesenicah porušili nelegalno gostišče ob gorenjski avtocesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po odločbi inšpektorata za okolje in prostor so ob gorenjski avtocesti na počivališču Lipce ob Jesenicah porušili gostinski objekt Bistro Lev, ki je bil nelegalno zgrajen leta 1994.

Najemnik objekta ni mogel legalizirati, saj ni lastnik zemljišča, grozi pa mu rušitev tudi preostalih treh njegovih gostišč ob gorenjski avtocesti. Rušitev na večkrat nagrajenem najlepšem počivališču v Sloveniji Zjutraj se je ob prisotnosti policistov in inšpektorjev začela rušitev gostinskega objekta Lev na desni strani avtoceste proti Karavankam, ki je zadnja leta večkrat prejel nagrado za najlepše urejeno počivališče v državi. Gostišče je imel v najemu samostojni podjetnik Janez Tičar, ki pa ni lastnik tamkajšnjega zemljišča. Dars zanika vodenje postopka za legalizacijo objekta Družba RS za avtoceste (Dars) naj bi vodila postopke za legalizacijo, vendar je podjetniku po njegovih besedah le podaljševala pogodbo za gostinsko dejavnost, čeprav je sam dlje časa opozarjal na problem.

Na Darsu so pojasnili, da ne le, da najemnik ni lastnik zemljišč, tudi prostorski akti ne dovoljujejo gradnje nobenih trajnih objektov na Lipcah. Dars ni nikoli vodil postopkov za legalizacijo (niti jih ni začel) in je najemnika še posebej opozoril, da jih ne bo vodil, ker za to nima nobene osnove, in da naj pristojnih organov ne zavaja, da bo možno te objekte legalizirati, so zapisali na Darsu.

Kot dodajajo, so s Tičarjem pogodbo o najemu počivališča Lipce na obeh straneh avtoceste podpisali v letu 2002, in sicer do konca leta 2004 z možnostjo podaljšanja najemnega razmerja. V skladu z zakonodajo je tovrstno počivališče možno oddati največ za tri leta.

Na podlagi razpisa in pogodbe je lahko Tičar postavil začasni gostinski objekt. Kot pravijo na Darsu, je Tičar v času trajanja pogodbe namesto začasnega objekta brez ustreznih soglasij in dovoljenj razširil obstoječe objekte in zgradil nove, ki niso v skladu z najemno pogodbo in za katere ni podlage v prostorskih aktih.

Inšpektorat za okolje in prostor mu je zato že leta 2005 izdal odločbo o odstranitvi objektov, ki pa jih najemnik sam ni odstranil, ravno tako jih na njegove stroške ni odstranil inšpektorat. Inšpektorat je nato leta 2009 izdal še sklep o dovolitvi izvršbe, vendar v vsem tem času inšpektorat objektov ni zapečatil.

En objekt na Povodju še obratuje, drugi zapečaten Tičar ima še tri druga gostišča ob gorenjski avtocesti. Tudi objekt na levi strani na Lipcah naj bi še danes rušili, če se Tičar ne bo odločil, da ga bo podrl sam. Ima tudi dva objekta na Povodju.

Glede tega so na Darsu pojasnili, da je na Povodju že od leta 2009 zapečaten objekt na zahodni strani, na vzhodni letos še obratuje. Inšpektorat za okolje in prostor ga je zapečatil leta 2009, zato mu Dars od zapečatenja najemnega razmerja ni več podaljševal. Kljub sklepu o dovolitvi izvršbe odločbe o odstranitvi teh objektov ne najemnik ne inšpekcija do danes nista odstranila, počivališče pa zaradi tega že tri leta ne obratuje, so zapisali.

Tičar razmišlja o tožbi Najemnik omenjenih počivališč že razmišlja, da bi Dars tožil za povzročeno škodo. Problem, s katerim se sooča, pa ni omejen le na gorenjsko avtocesto, ampak so v podobnem položaju tudi nekatera druga manjša počivališča na slovenskem avtocestnem omrežju.

Dars: Drugi objekti ob avtocestah niso v nevarnosti Na Darsu so zagotovili, da nobeno drugo manjše počivališče v Sloveniji nima podobnih problemov, ker so najemniki postavili objekte v skladu z najemno pogodbo in prostorskimi akti, Tičar pa je na vseh štirih lokacijah deloval v nasprotju tako s pogodbo kot s predpisi.

Ne spreglejte