Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 5. 2023,
15.55

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,41
Hrvaška letalo

Natisni članek

Sobota, 20. 5. 2023, 15.55

1 leto, 2 meseca

Na Hrvaškem našli ostanke letala, ki je vzletelo iz Maribora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,41
Letalo | Fotografija je simbolična. | Foto Shutterstock

Fotografija je simbolična.

Foto: Shutterstock

Na Hrvaškem so po večurni iskalni operaciji, v kateri je ob podpori vojaškega helikopterja sodelovalo okoli 120 oseb, zvečer našli ostanke športnega motornega letala Cirrus 20, ki je sredi dneva med letom iz Maribora v Pulj izginilo z radarja.

Ekipa gorskih reševalcev je ostanke našla na težko dostopnem gozdnatem območju pri vzpetini Mali Makovnik v Karlovški županiji, tik ob meji z Ličko-senjsko županijo, je objavila hrvaška gorska reševalna služba.

Območje so zavarovali, začenja se ogled, je po poročanju portala index.hr povedal vodja iskalne operacije Joso Živković. Na lokacijo prihaja tudi preiskovalec letalskih nesreč. Za zdaj ni informacij, ali so najdeni tudi ostanki ponesrečenih pilota in potnikov.

Iskanje je potekalo na gozdnatem in neprehodnem terenu, oteževalo ga je deževno in megleno vreme. Na območju bi lahko bile tudi še mine iz časov vojne v 90. letih minulega stoletja, kar je sodelujočim omejevalo manevrski prostor.

Uradnih informacij o osebah, ki so bile v letalu ni. Po neuradnih informacijah portala Telegram pa je šlo za tri osebe.

Gre za zasebno manjše športno letalo Cirrus SR20 z oznako PH-YMC, ki je sodeč po javno dostopnih informacijah na spletnih portalih, ki ponujajo vpogled v podatke o letalskem prometu, v Maribor z dunajskega letališča Wiener Neustadt priletelo v petek popoldan.

Letalo Cirrus SR20 | Foto: Shutterstock Letalo Cirrus SR20 Foto: Shutterstock

Lastnik oziroma uporabnik letala, ki je registrirano na Nizozemskem, naj bi bil sicer pilot Chris van Eijk iz nizozemskega Voorburga. Na portalu Polarsteps je med drugim objavil serijo fotografij, ki prikazujejo potovanje njegove družine po Evropi prav s tem letalom.

 

Ne spreglejte