Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
18.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

dijaki

Petek, 31. 5. 2013, 18.07

8 let

Na gimnazije manj prijav kot lani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na srednje šole se je do 10. maja, ko se je končal rok za prenos prijav, za šolsko leto 2013-2014 prijavilo 17.998 kandidatov (lani 18.419).

V primerjavi z lanskim letom se je v skoraj vse programe poklicnega in strokovno tehničnega izobraževanja vpisalo nekoliko več kandidatov, v program gimnazij pa je letos manj prijav kot lani.

V času, ko je bilo mogoče prenesti prijavo, je svojo prijavo preneslo 571 kandidatov (lani 1.168), so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

V programih nižjega poklicnega izobraževanja je prijavljenih 351 kandidatov (lani 325), v programih srednjega poklicnega izobraževanja 3.320 (lani 3.278), v programe srednjega strokovnega oz. tehniškega izobraževanja 7.542 (lani 7.447) in v programe gimnazij 6.785 kandidatov (lani 7.369).

Za novince je še vedno na voljo 4.821 prostih mest Prvotno število razpisanih mest se ni bistveno spremenilo, za novince pa je še vedno na voljo 4.821 (lani 2.807) prostih mest, in sicer v programih nižjega poklicnega izobraževanja še 267 (lani 267), v programih srednjega poklicnega izobraževanja še 2.515 (lani 1.502), v programih srednjega strokovnega oz. tehniškega izobraževanja še 1.512 (lani 789), v programih gimnazij še 527 mest (lani 249), od tega v splošnih gimnazijah 146 (lani 68), v programih strokovnih gimnazij pa 381 (lani 181).

Dovolj prostora je še v programih ekonomske in tehniške, pa tudi splošne gimnazije, v večini programov srednjega strokovnega oz. tehniškega izobraževanja, kot so ekonomski tehnik, gradbeni tehnik, lesarski tehnik, kmetijsko-podjetniški tehnik, strojni tehnik, tehnik računalništva, naravovarstveni in okoljevarstveni tehnik, aranžerski tehnik in elektrotehnik in drugi ter v programih nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja s področja gradbeništva, kmetijstva, živilstva, lesarstva, in elektro področja.

Med poklicnimi in strokovno tehničnimi programi so najbolj polni programi bolničar, farmacevtski tehnik, kozmetični tehnik, medijski tehnik, predšolska vzgoja, veterinarski tehnik in zdravstvena nega.

Vpis bo omejen na 25 javnih šolah Vpis bo omejen na 25 javnih šolah (lani 39) in na eni zasebni (lani dve). Izbirnega postopka se bo zaradi omejitve moralo udeležiti skoraj 22 odstotkov kandidatov (lani 29,9 odstotka).

Vpis je omejen v enem programu nižjega poklicnega izobraževanja, in sicer v programu pomočnik v biotehniki in oskrbi, v petih programih srednjega poklicnega izobraževanja (lani prav tako v petih), in sicer v programih bolničar-negovalec (na treh šolah), računalnikar, frizer, elektrikar in mehatronik operater (po ena šola).

Prav tako je vpis omejen v 15 programih srednjega strokovnega izobraževanja (lani v 16), in sicer v programih predšolska vzgoja (na treh šolah), zdravstvena nega (na štirih šolah), medijski tehnik (na treh šolah), kozmetični tehnik (na štirih šolah), tehnik oblikovanja (na dveh šolah), fotografski tehnik, tehnik mehatronike (na dveh šolah), veterinarski tehnik (na dveh šolah), strojni tehnik, farmacevtski tehnik, zobotehnik, tehnik laboratorijske medicine, tehnik mehatronike, okoljevarstveni tehnik in tehnik računalništva.

V programu gimnazija je vpis omejen na šestih šolah V programu gimnazija je vpis omejen na šestih šolah (lani na 10), športnih oddelkih gimnazije na dveh šolah (lani na petih), v programu klasična gimnazija na dveh šolah (lani prav tako na dveh) in v programu umetniška gimnazija na eni šoli (lani na dveh). Poleg tega je vpis omejen tudi v enem gimnazijskem programu zasebnih šol.

V programih z omejitvijo vpisa so največji presežki med programi srednjega strokovnega oz. tehniškega izobraževanja v programih tehnik oblikovanja, medijski tehnik, predšolska vzgoja, zdravstvena nega, farmacevtski tehnik in veterinarski tehnik, v programih gimnazija in športnih oddelkih gimnazije.

V javnih šolah so zagotovili dodatnih 728 (lani 422) vpisnih mest. Tako je dodatno razmeščenih 16 vpisnih mest v programu za pridobitev nižje poklicne izobrazbe pomočnik v tehnoloških procesih, 182 vpisnih mest v programih za pridobitev srednje poklicne izobrazbe, in sicer za programe računalnikar, gastronomske in hotelske storitve, elektrikar, mehanik kmetijskih in delovnih strojev in frizer.

Dodatno so razmestili tudi 224 vpisnih mest za gimnazijske programe ter 504 vpisna mesta v programih za pridobitev srednje strokovne izobrazbe, in sicer za programe strojni tehnik, kozmetični tehnik, kemijski tehnik, kmetijsko podjetniški tehnik, tehnik računalništva, zdravstvena nega, gastronomija in turizem, tehnik mehatronike in še nekatere druge.

Ne spreglejte