Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 6. 2024,
9.19

Osveženo pred

3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

starejši bolniki romanje Brezje

Sobota, 15. 6. 2024, 9.19

3 dni

Na Brezjah 56. romanje bolnikov, invalidov in ostarelih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Stanislav Zore | Romanje sedaj vsako leto na Brezje privabi več tisoč bolnih in starejših. Lani se je zbralo 3.500 udeležencev, so sporočili iz Slovenske karitas. Pojasnili so, da mnogi udeleženci in prostovoljci celo leto pričakujejo ta dogodek. Zanje je to dan veselja, srečanja, prijateljstva in radosti nad življenjem. | Foto STA

Romanje sedaj vsako leto na Brezje privabi več tisoč bolnih in starejših. Lani se je zbralo 3.500 udeležencev, so sporočili iz Slovenske karitas. Pojasnili so, da mnogi udeleženci in prostovoljci celo leto pričakujejo ta dogodek. Zanje je to dan veselja, srečanja, prijateljstva in radosti nad življenjem.

Foto: STA

Narodno svetišče Marije Pomagaj na Brezjah je danes, na tretjo soboto v juniju, spet prizorišče romanja bolnikov, invalidov in starejših. Letos je 56. po vrsti. Slovesno mašo je dopoldne vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je v pridigi izrazil nasprotovanje možnosti, da se uvede pomoč pri prostovoljnem končanju življenja.

"Danes kot višek naprednosti razglašajo tako imenovano prostovoljno končanje življenja," je dejal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in hkrati to ocenil kot "čisto neumnost". Pri tem je spomnil na mnenje teologa in filozofa Antona Trstenjaka, da je prvinska človekova drža skrb za življenje in da se nihče ne odloči za smrt prostovoljno, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Kot je dejal, se je Jezus vse svoje zemeljsko življenje srečeval tako s trpljenjem ljudi kot s svojim trpljenjem. O odnosu do trpljenja govorijo padci na Jezusovem križevem potu. "Prvi padec pomeni, da so preizkušnje in stiske del življenja, del našega dozorevanja v človeško polnost. So nekaj, kar nas uči, da je cilj, ki je pred nami, močnejši od težav, ki jih doživljamo na poti k temu cilju," je pojasnil.

V skladu s Svetim pismom je Jezus vstal tudi po drugem in tretjem padcu. Vstal je, ker je vedel, da odrešenje ni v begu, umiku in vdaji, je dejal Zore. "Nihče izmed nas nikoli ni odveč in nikoli nihče ni strošek," je poudaril.

Organizatorja srečanja sta revija Ognjišče in Slovenska karitas. Udeležence bodo spremljali prostovoljci mlade Karitas, skavti in prostovoljci Malteške pomoči. Radio Ognjišče bo mašo neposredno prenašalo, tako bodo z dogajanjem duhovno povezani tudi tisti, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli udeležiti dogodka.

Romanje je začel ustanovitelj Ognjišča Franc Bole, ki je ob obiskih invalidov spoznal, da so ti velikokrat osamljeni. Želel jim je omogočiti odhod na romanje. Hkrati je želel, da mladi sodelujejo kot pomočniki bolnikom.

Prvo romanje je bilo izvedeno 19. avgusta 1969 v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah. Pozneje so ga zaradi velikega obiska preselili na trg pred njo. Romanje je iz skromnih začetkov prešlo v nekakšen narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu sicer zaznamujejo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa tretjo soboto v juniju.

Romanje vsako leto privabi več tisoč bolnih in starejših

Romanje zdaj vsako leto na Brezje privabi več tisoč bolnih in starejših. Lani se je zbralo 3.500 udeležencev, so sporočili iz Slovenske karitas. Pojasnili so, da mnogi udeleženci in prostovoljci celo leto pričakujejo ta dogodek. Zanje je to dan veselja, srečanja, prijateljstva in radosti nad življenjem.

Romanje je le ena oblika skrbi Karitas in župnij za bolnike, invalide in ostarele. Vse leto so sodelavci in prostovoljci Karitas pozorni do več kot 39 tisoč starejših z obiski in pogovorom ter srečanji. "Želimo, da vsak človek začuti, da je nekomu mar zanj in da je kdo pripravljen pomagati ne le z materialom, pač pa tudi s pozornostjo, podarjenim časom," sporočajo iz Slovenske karitas in Tiskovnega društva Ognjišče.

Gabriel Kavčič
Novice SŠK podpora referendumu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja razočarala
Ne spreglejte