SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Muslimani z ramazanom začenjajo post

1

termometer

 | Foto:
Številni muslimani po vsem svetu bodo začeli vsakoletni post, saj se je zanje v sredo po sončnem zahodu začel sveti postni mesec ramazan, sicer deveti mesec muslimanskega koledarja.

Ramazan bo trajal 29 dni. Muslimani v Sloveniji ga bodo, kot so pojasnili v tukajšnji islamski skupnosti, sklenili v četrtek, 16. julija, s sončnim zahodom. Nato se začne ramazanski bajram, s katerim muslimani obeležijo konec posta.

Vsako leto 11 dni prej kot leto pred tem Muslimanski koledar je lunaren in se ravna po Luninih menah. Ker je Lunino leto krajše od Sončevega, prihaja ramazan vsako leto 11 dni prej kot leto pred tem. Postni mesec ponavadi ne pride za vse muslimane istočasno, ampak se ponekod začne dan ali dva pozneje. Začetek je namreč odvisen od tega, kdaj je na nebu prvič po mlaju videti Lunin krajec.

Post je najvišja stopnja pobožnosti, so zapisali v Islamski skupnosti v Sloveniji. Postiti se po njihovih navedbah pomeni odrekati se hrani, pijači, kajenju ter grdim besedam in mislim od zore do sončnega zahoda. Prav tako naj bi se verniki odrekali strastem, slabim navadam in dobrinam.

Ramazanu arabsko govoreči muslimani pravijo ramadan. Poimenovanje ramazan uporabljajo nekateri muslimani v Evropi, kot so Bošnjaki in Turki, pa tudi slovenski muslimani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin