Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2021,
9.53

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82

36

Natisni članek

protest Gregor Mitev Ljubljana sodišče

Sreda, 16. 6. 2021, 9.53

2 leti, 10 mesecev

Mitev za napad na novinarja in policiste obsojen na dve leti in osem mesecev zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82

36

Nasilni protesti v Ljubljani, 5. november 2020. Ivan Gale vodni top | Gregor Mitev je na sodišču dejanja obžaloval in se opravičil oškodovancem ter povedal, da je kazniva dejanja storil pod vplivom alkohola. | Foto Bojan Puhek

Gregor Mitev je na sodišču dejanja obžaloval in se opravičil oškodovancem ter povedal, da je kazniva dejanja storil pod vplivom alkohola.

Foto: Bojan Puhek

Mariborčan Gregor Mitev je bil obsojen na dve leti in osem mesecev zapora zaradi napadov na policiste, fotoreporterja in novinarja, ki jih je zagrešil na protestih 5. novembra lani. Okrožno sodišče v Ljubljani je tako sledilo predlogu tožilstva, ki je s 26-letnim Mitevom že maja podpisalo sporazum o priznanju krivde. 

Gregor Mitev je na sodišču dejanja obžaloval in se opravičil oškodovancem ter povedal, da je kazniva dejanja storil pod vplivom alkohola. Ljubljanski okrožni sodnik Martin Jančar pa je v torek ob izreku sodbe poudaril, da je Mitev pri izvrševanju kaznivih dejanj pokazal veliko mero vztrajnosti, saj se je v ta namen pripeljal iz Maribora v Ljubljano.

Nasilni protesti v Ljubljani, 5. november 2020. Ivan Gale vodni top
Novice Mitev znova na sodišču. Bo tokrat kaznovan za brutalen napad na fotografa?

Sodnik je Miteva oprostil stroškov postopka in ugodil njegovi prošnji za predčasno prestajanje kazni. Mitev je po navedbah Dela in Večera že priznal premoženjskopravna zahtevka za uničeno kamero Vladimirja Voduška v višini 2.200 evrov in 530 evrov za poškodovano opremo drugega napadenega snemalca, ni pa priznal višine premoženjskopravnih zahtevkov oškodovanca Boruta Živuloviča in napadenega policista, zato ju je sodnik napotil na pravdo.

Živulovič od napadalca zaradi strahu, fizičnih in duševnih bolečin in trajne skaženosti spodnje ustnice skupaj zahteva 19.500 evrov odškodnine, policist, ki ga je Mitev brcnil v hrbet, pa 15 tisoč evrov odškodnine.

Mitev na protestih napadel več oseb

Tožilstvo je Mitevu očitalo štiri napade na uradno osebo, poškodovanje tuje stvari, povzročitev lahke in hude telesne poškodbe. Obsojeni je na protestu napadel policista, ko se je ta ukvarjal z drugim protestnikom. Brcnil ga je v hrbet, da je ta z glavo udaril ob tla. Prav tako je brcnil snemalca in njegovo kamero, in sicer tako, da je snemalec padel na kamero, ki je bila zaradi tega uničena. Poleg tega je z roko udaril v hrbet novinarja Voduška in ga še brcnil v stegno, da je padel po stopnicah ter utrpel nekaj udarnin in odrgnin.

Najhuje jo je takrat skupil fotograf Živulovič, ki ga je Mitev brcnil v nogo, z roko pa udaril v čeljust, nato pa ležečega in nezavestnega še večkrat brcnil ter ga huje poškodoval. Mitev je sicer napadel še policista konjenika, v katerega je vrgel nevarni predmet, proti drugemu policistu je vrgel gorečo baklo, še enega policista pa je brcnil v predel prsnega koša. Poškodoval je tudi mobilni telefon naključnemu udeležencu protestov.

Na protestih 5. novembra v središču prestolnice je prišlo do spopada med nasilnimi protestniki in policisti. Eden glavnih naj bi bil poleg pobudnika Ljubljančana Anisa Ličine tudi Mitev, ki je od konca novembra v priporu.

Novice Uradno: v Avstriji aretirali Anisa Ličino
Ne spreglejte