Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 7. 2013,
15.14

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miroslav Mišković Brane Gorše varščina

Ponedeljek, 22. 7. 2013, 15.14

5 let, 5 mesecev

Mišković v zameno za svobodo 12 milijonov evrov v gotovini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lastnik Delte Holdinga Miroslav Mišković je vplačal varščino v višini 12 milijonov evrov v dinarski protivrednosti, koprsko sodišče je milijon evrov ponujene varščine Braneta Goršeta zavrnilo.

Kot poroča srbski internetni portal Blic, naj bi bil denar od družbe Delta, Mišković pa naj bi na prostost prišel danes oziroma najpozneje jutri. Poleg denarja je moral organom pregona izročiti potni list, vsakega prvega v mesecu pa se je dolžan javljati na policiji.

Miškoviću je zunajrazpravni senat specializiranega sodišča nazadnje pripor podaljšal za mesec dni iz razloga, ker je lastnik številnih podjetij v svetu, kar bi lahko izkoristil za pobeg.

V Sloveniji sicer možnost plačila varščine v zameno za izpustitev iz pripora ureja zakon o kazenskem postopku, v večini primerov pa je vezana na begosumnost oziroma če sodišče oceni, da obstaja možnost, da bi osumljeni zbežal iz države.

Težave z negotovinskimi varščinami Neuradno smo iz tožilskih vrst izvedeli, da so z varščinami težave zato, ker osumljenci ne zastavijo denarja oziroma gotovine, temveč na primer nepremičnine. Če takšen osumljenec kljub vsemu zbeži, se namreč pojavi težava ob izvršbi predmeta varščine, če je recimo nepremičnina pod hipoteko, zato se tožilci, ko jih sodišče zaprosi za mnenje glede izpustitve na prostost v zameno za denar, neradi odločajo za možnost varščine.

Goršetu zavrnili milijon evrov visoko varščino Ravno pred kratkim je zunajrazpravni senat koprskega okrožnega sodišča Goršetu zavrnil prošnjo za izpustitev iz pripora, ki se mu je iztekel 9. julija, kjer je zaradi domnevne zlorabe položaja pri stečaju družbe Hidro. Med razlogi za zavrnitev je bila tudi begosumnost, čeprav je njegov zagovornik Emil Zakonjšek sodišču predlagal izpustitev proti varščini enega milijona evrov.

Varščina se sicer tistim, ki so jo plačali in počakali do sodnega epiloga, vrne, v nasprotnem primeru pa je za določen znesek bogatejši državni proračun.

Ne spreglejte