Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 7. 2014,
18.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Miro Cerar koalicija vlada volitve

Ponedeljek, 14. 7. 2014, 18.37

8 let

Miro Cerar si ne predstavlja, da bi šel v koalicijo z Janezom Janšo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"SDS ne spoštuje principov pravne države, ruši sodstvo in institucije, kar pa je za nas nesprejemljivo," je povedal zmagovalec volitev Miro Cerar. Koalicija s to stranko je zanj nepredstavljiva.

Prvak SMC Miro Cerar predvideva, da bi se koalicijska usklajevanja lahko začela prihodnji teden. Po njegovem morajo biti vsaj obrisi nove koalicije jasni do začetka avgusta oz. ustanovne seje DZ. Upa, da bo koalicija oblikovana že v avgustu, nova vlada pa v septembru, je dejal za Radio Slovenija.

Cerar ostaja skrivnosten Kot je pojasnil, proces koalicijskih pogovorov zagotovo ne bo preprost, neznank pa je še polno. Poudaril je, da ne bodo zavlačevali, a da se tudi ne sme hiteti in posledično sprejemati slabih rešitev, saj je treba oblikovati kakovostno in stabilno vlado. Cerar še ne želi razkriti, katere od strank bodo dobile vabilo na usklajevanja, je pa zatrdil, da se bodo pogovarjali z vsemi strankami.

Bo Bratuškova stopila korak nazaj?

O tem, ali v svoji koaliciji vidi stranko premierke v odstopu Alenke Bratušek, je v pogovoru v oddaji Danes na Planet TV dejal, da to ni nemogoče, a da se bo treba pogovoriti in pogledati, ali sta njena stranka in predsednica sama sposobni stopiti korak nazaj k bolj artikulirani in vsebinski politični diskusiji.

Ocenjuje, da je treba pretekle izjave Bratuškove razumeti v okviru negativne predvolilne kampanje. "Tisti, ki bodo hoteli sodelovati v prihodnji vladi, se bodo morali prilagoditi višjim političnim standardom," še pravi.

Koalicija z Janšo je nepredstavljiva

O stranki SDS, ki je po porazu pod vprašaj postavila celo legitimnost samih volitev, pravi, da gre za retoriko, ki je še nižje in pod ravnjo neke normalne politične kulture. "Volitve so povsem legitimne," meni Cerar, ki dodaja, da je z SDS zdaj nemogoče sodelovati.

"Gre za to, da SDS ne spoštuje principov pravne države, ruši sodstvo, ruši te institucije, kar pa je za nas nesprejemljivo," je še povedal. Koalicija z Janšo je zato zanj nepredstavljiva.

Drnovškova politika je bila modra Na vprašanje, ali bo pri sestavi koalicije zavzel držo nekdanjega predsednika vlade in države Janeza Drnovška in skušal preseči delitve na levo in desno, je Cerar odgovoril, da ni Drnovšek, da pa je bila njegova politika modra. K pogajanjem je po njegovem mnenju treba pristopiti preudarno, sestaviti pa bo skušal vlado, ki bo dovolj močna.

Za Pahorja volitve legitimne Predsednik republike Borut Pahor je v Dubrovniku komentiral izid predčasnih državnozborskih volitev, ki jih je po poročanju POP TV označil kot legitimne, zmago Mira Cerarja pa kot prepričljivo. Ker so bile volitve legitimne, se morajo zmagovalci in poraženci s tem sprijazniti in strinjati, je dejal. Glede poziva SDS, naj gredo ljudje na ulice in protestirajo, pa je Pahor povedal, da imajo ljudje to pravico, vendar bi bilo to slabo za Slovenijo in njen razvoj.

Ne spreglejte