Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 3. 2015,
10.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miro Cerar Goran Klemenčič Janez Janša Janez Janša odstop predsednik vlade

Ponedeljek, 2. 3. 2015, 10.14

8 let

Miro Cerar ne da Gorana Klemenčiča (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Goran Klemenčič ostaja pravosodni minister, so nam potrdili v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja, ki se je z ministrom sestal že včeraj.

"Goran Klemenčič ima zaupanje predsednika vlade," pravijo v kabinetu predsednika vlade. Ker sta se Cerar in Klemenčič srečala že včeraj, ni potrebe po današnjem sestanku, ki ga je Cerar napovedal prejšnji teden, še pravijo v kabinetu.

Cerar: Vrhovno sodišče je odpravilo to poročilo samo zaradi procesnih napak Premier Miro Cerar je v odgovoru na vprašanje vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka dejal, da po preučitvi zadeve in sodbe vrhovnega sodišča meni, da "absolutno ne gre za takšno odločitev, ki bi metala kakršnokoli senco dvoma na gospoda Klemenčiča kot nekdanjega predsednika KPK".

Odločitev KPK je bila po Cerarjevem prepričanju namreč izvedena z vso mogočo skrbnostjo po večmesečnem proučevanju in "uporabi vseh možnih metod". Janša je imel možnost, da se v postopku opredeli do vseh zanj takrat obremenilnih dejstev.

"Vrhovno sodišče je odpravilo to poročilo samo zaradi procesnih napak, kar je seveda vsekakor treba spoštovati, je pa treba povedati, da sama vsebina tega poročila ni bila izpodbijana niti ni bila izpodbita. Kot rečeno, je vrhovno sodišče sprejelo samo procesno odločitev. Pred tem je kar šest senatov različnih sodišč, torej višjih sodišč, dveh upravnih sodišč, potrdilo tisto, kar je sprejela KPK."

Problem nepojasnjenega premoženja Janeza Janše ostaja nerazrešen Cerar je pozneje odgovoril tudi na novinarsko vprašanje, ali odločitev najvišjega sodišča v državi, ki je ugotovilo kršitev ustave, ne meče slabe luči na Klemenčiča, ki je zdaj pravosodni minister. "Vsaka razveljavljena sodba bi potem metala slabo luč na nižjega sodnika. Ali razveljavitev odločitve vrhovnega sodišča, ki jo sprejme ustavno sodišče, meče slabo luč na vrhovno sodišče? To so dileme."

Cerar je prepričan, da je Klemenčič ravnal v skladu s svojim razumevanjem prava, s strokovnim znanjem in po najboljši vesti. Če na višji instanci zadeva pade, je to del procesa in zato tudi obstajajo pritožbene možnosti, pravi pravnik Cerar. Dodaja, da problem nepojasnjenega premoženja Janeza Janše ostaja nerazrešen.

Klemenčič ne bo stresel koalicije V koaliciji primer Janša – Klemenčič očitno ne bo prinesel pretresov. Tako v SD kot v DeSUS pravijo, da Klemenčič prihaja iz kvote Stranke Mira Cerarja in da ga je predlagal predsednik vlade. Kljub temu Socialni demokrati pričakujejo, da bodo od predsednika vlade in ministra slišali dodatna pojasnila, je v izjavi novinarjem dejal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. "Ta zgodba je na nek način končana." Han še pravi, da ne bodo podprli opozicijske interpelacije Klemenčiča, še posebej če bi bila podlaga zanjo delo Klemenčiča v času KPK.

Šlo bi za vprašanje, ali bi bila takšna interpelacija "pokrita" s poslovnikom državnega zbora. Poslovnik namreč določa, da lahko najmanj deset poslancev vloži interpelacijo o delu vlade ali posameznega ministra.

Dokler bo imel Klemenčič zaupanje predsednika vlade, toliko časa bodo tudi v DeSUS sodelovali z njim, pa je dejal vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. "Miro Cerar bo odločal o tem, ali mu ta kader ustreza ali ne."

Cerar je odločitev nakazal že prejšnji teden Zahteve po odstopu nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije Klemenčiča so se pojavile po odločitvi vrhovnega sodišča, ki je odpravilo poročilo o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank iz leta 2013 v delu, ki se nanaša na predsednika SDS in takratnega predsednika vlade Janeza Janše.

Da bo Goran Klemenčič ostal pravosodni minister, smo lahko sklepali že iz Cerarjevih besed prejšnji teden, da vrhovno sodišče ni presojalo o vsebini poročila oziroma o "nepojasnjenih gotovinskih zneskih in sumljivih denarnih transakcijah", ki jih je ugotovila KPK v Janševem primeru.

Klemenčič se oklepa položaja Klemenčič je že v soboto zatrdil, da ne namerava odstopiti, razen če ga k temu ne pozove Cerar ali koalicija, saj je na KPK pri oblikovanju poročila o premoženjskem stanju politikov delal skrbno in v najboljši veri.

Janša se je oklepal položaja Janez Janša je januarja 2013, po objavi poročila KPK, izgubil podporo treh takratnih koalicijskih strank, Državljanske liste, DeSUS in SLS. Kljub ultimatu teh strank, naj odstopi, tega ni storil. S konstruktivno nezaupnico Janši je nato 27. februarja 2013 na oblast prišla Alenka Bratušek, ki je bila pred tem poslanka takratne največje parlamentarne stranke, Pozitivne Slovenije. Vlado so oblikovale PS, SD, DL in DeSUS.

Ne spreglejte