Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2024,
17.07

Osveženo pred

1 ura, 43 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

delavci gradbišče zaščita vročina ministrstvo za delo Luka Mesec

Sreda, 17. 7. 2024, 17.07

1 ura, 43 minut

Ministrstvo za delo pripravilo predlog za delo na gradbiščih v času visokih temperatur #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03

Ministrstvo za delo bo v teh dneh v javno razpravo posredovalo predlog zakona o varnosti in zdravju na začasnih in premičnih gradbiščih ter še dva predpisa. Pristojni med drugim predlagajo uvedbo ohlajevalnih prostorov in zagotavljanje brezplačnih brezalkoholnih napitkov za gradbene delavce v primeru dela na prostem v času visokih temperatur. Kaj je povedal minister Luka Mesec, si oglejte v zgornjem posnetku.

Kot je v današnji izjavi za medije v Ljubljani pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec, želijo s predlaganimi zakonskimi spremembami uvesti novosti, na podlagi katerih bi se delavci na gradbiščih lažje spoprijemali z visokimi temperaturami.

Predlaga uvedbo prostorov za ohladitev in brezplačne napitke

Slovenska zakonodaja po besedah ministra trenutno že določa, da morajo imeti delavci na začasnih premičnih gradbiščih v času mraza na voljo ogrevalne prostore, v katerih je vsaj 20 stopinj Celzija, da se med delom pri nizkih temperaturah ogrejejo.

"Glede na to, da so vsako poletje temperature višje, enako predlagamo, da tudi poleti uvedemo ohlajevalne prostore, kamor se lahko pridejo delavci ohladit na dve uri. Sočasno s tem morajo biti na voljo tudi brezplačni brezalkoholni napitki," je o predlaganih spremembah dejal Mesec.

Sočasno s predlogom zakona bo ministrstvo v javno razpravo poslalo tudi predlog pravilnika o zahtevah varnega in zdravega dela na začasnih in premičnih gradbiščih ter predlog novega pravilnika o usposabljanju koordinatorjev za varnost in zdravje pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih. Ta glede na trenutno veljavni predpis po pojasnilih ministrstva prinaša spremembe glede programa prvega usposabljanja koordinatorjev, postopkov izvajanja preizkusa znanja koordinatorjev ter izvajanja obdobnega usposabljanja koordinatorjev.

Na vprašanje, zakaj so se odločili, da spremembe najprej uvedejo za gradbene delavce na začasnih in premičnih gradbiščih, je Mesec odgovoril, da je v tem primeru stanje najbolj kritično, kar so pokazale tudi mednarodne študije. "Drugod puščamo odprto možnost, da bo treba delovnopravno zakonodajo prilagoditi. S septembrom, ko bomo stvar uvrstili na dnevni red ekonomsko-socialnega sveta (ESS), pričakujem, da se bo s sindikalno in delodajalsko začel socialni dialog ne samo o delu na gradbiščih, ampak tudi v širšem smislu," je še pojasnil minister.

Ob tem je vse zaposlene, ki so na delovnih mestih trenutno izpostavljeni visokim temperaturam, pozval, da o teh okoliščinah obveščajo ministrstvo in inšpektorat za delo. Tako lahko pristojni zadeve preverjajo, posledično pa tudi prilagajajo delovnopravno zakonodajo.

Luka Mesec
Novice Zaposlovanje tujcev bo obravnaval odbor v okviru ESS
vročina julija 2024
Novice Vremenska napoved: vročina bo nekoliko popustila, vračajo se nevihte #video
Požar Kras
Novice Razglašena velika požarna ogroženost, temperature blizu rekorda
Ne spreglejte