Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2016,
15.06

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

3

Natisni članek

Idrija Julijana Bizjak Mlakar Karel Erjavec Franc Jurša DeSUS Miro Cerar

Četrtek, 14. 4. 2016, 15.06

7 let, 11 mesecev

Ministrici Bizjak Mlakarjevi se zaradi Idrije maje stolček. Izgublja podporo Erjavca in Cerarja.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

3

Julijana Bizjak Mlakar kulturna ministrica | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Premier Miro Cerar ni zadovoljen z delom kulturne ministrice Bizjak Mlakarjeve. V prihodnjih dneh bo premislil o njeni funkciji, je sporočil zunanji minister in prvak koalicijske stranke DeSUS Karel Erjavec.

Kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar vztraja, da ministrstvo v zvezi z idrijskim rudnikom izpolnjuje sklepe vlade v okviru svojih pristojnosti, premier Miro Cerar in prvak DeSUS Karl Erjavec pa da se morata seznaniti z dejstvi. Ministrica ima dva predloga za rešitev zadeve, Franc Jurša (DeSUS) pa meni, da ministrica izgublja podporo Erjavca.

Erjavec stališč, ki niso v skladu s politiko vlade, ne namerava braniti

Tako Cerar kot Erjavec sta že poudarila, da mora ministrica za kulturo izvrševati sklepe vlade v zvezi s problematiko v idrijskem rudniku. Erjavec, ki naj bi se z Bizjak Mlakarjevo pogovarjal po današnji seji vlade, je že v sredo za STA napovedal, da stališč, ki niso v skladu s politiko vlade, ne namerava braniti. Po Erjavčevih besedah se bo Cerar prihodnji teden še enkrat pogovoril z ministrico za kulturo, ki mora sicer na prihodnji seji vlade poročati o izpolnjevanju sklepov v zvezi z idrijskim rudnikom.

"V vladi veljajo določena pravila. Če so sklepi sprejeti, jih morajo ministri spoštovati. Če jih ne, se samo po sebi postavlja vprašanje, ali je primerno, da tak minister deluje v vladi," je danes dodal Erjavec. Na vprašanje, ali torej tudi sam z delom Bizjak Mlakarjeve ni zadovoljen, je odgovoril z besedami, da predvsem ni zadovoljen z neizvrševanjem sklepov vlade.

Vodja poslancev DeSUS Jurša je po današnjem koalicijskem srečanju ocenil, da ministrica počasi izgublja podporo predsednika stranke in da jo bo tudi izgubila, če sklepov ne bo izvršila. Nadaljnje poteze bodo sicer bolj jasne po njenem pogovoru z Erjavcem. Jurša, ki se je z ministrico sestal v sredo, upa, da bo vse skupaj "dojela" in sklepe izvajala.

Bizjak Mlakarjeva: Nekateri so pač za to, da dvigujejo prah

Vendar je Bizjak Mlakarjeva v izjavi novinarjem pred sejo vlade pojasnila, da so na ministrstvu pripravili analizo glede tega primera, Erjavec pa da se z njo verjetno še ni uspel seznaniti.

Ponovila je prepričanje, da ministrstvo izvaja sklepe vlade v sklopu svojih pristojnosti in ni nobenega sklepa, ki ga ne bi izvršili. Po njenih besedah se o tem širijo dezinformacije. "Nekateri so pač za to, da dvigujejo prah, druga stvar pa je, kar se v realnosti dogaja," je dejala in ponovila, da na kulturnem ministrstvu niso pristojni za rudarjenje.

"Ministrstvo za kulturo naj postane tudi ministrstvo za rudarstvo"

Na vprašanje, ali Cerar in Erjavec torej zadeve ne razumeta, je odgovorila, da se morata seznaniti z dejstvi. Prepričana je, da imajo na ministrstvu zelo tehtne analize v primeru idrijskega rudnika.  Ena možnost po njenih besedah je, "da ministrstvo za kulturo postane tudi ministrstvo za rudarstvo", a je zapletena, ker je treba temu prilagoditi zakonodajo. Druga možnost pa je bolj preprosta, je pojasnila ministrica, ki bo o vsebini predlogov spregovorila po tistem, ko jih bo predstavila akterjem, tudi Cerarju in Erjavcu. Bizjak Mlakarjeva verjame, da se bosta Cerar in Erjavec odločila za eno od teh možnosti.

Ne spreglejte