Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 8. 2017,
11.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

bolnišnica Milojka Kolar Celarc

Petek, 4. 8. 2017, 11.55

6 let, 6 mesecev

Ministrica ostaja skrivnostna o rešitvah za zdravstvene zavode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Milojka Kolar Celarc | Foto STA

Foto: STA

"Pogovori in pogajanja bodo potekali vse do 31. avgusta, ko je rok, da pripravimo ukrepe in postopke, kako rešiti situacijo v bolnišnicah," je o iskanju rešitev skupaj s finančnim ministrstvom povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

"Konkretno vam danes ne morem nič povedati. Sem optimistična. Na ministrstvu smo naredili celovito analizo, koliko denarja je bilo bolnišnicam odvzeto. Ukrepi bodo vključevali sistemske rešitve, ki bodo zagotovile dodatne stabilne vire financiranja v blagajno," je povedala ministrica in dodala: "V zadnjih letih so se akumulirane izgube in zapadle neporavnane obveznosti. Zaradi upada cen storitev so izgube postale še višje. Če se bo ta trend nadaljeval, bodo tudi letos bolnišnice končale v rdečih številkah."


Video: Planet TV

Ministrica se je mudila na obisku v Splošni bolnišnici Izola. "Bolnišnica Izola je lep primer, kjer se da tudi z omejenimi finančnimi sredstvi veliko narediti za zadovoljstvo bolnikov. Skrajšujejo čakalne dobe, pri tem so zelo uspešni. Prepričala sem se, da nekatere aparature delajo ves dan. Vzpostavili so e-kartone. Poslujejo pozitivno, kar je danes zelo redko. In to vsa leta, zaradi tega jim čestitam. Vodstvo je vzpostavilo kolektivni duh, da bolnišnico dvignejo na višjo raven."

Preberite še:
Ministrici našli skupni jezik in denar za pokritje minusa v bolnišnicah


Javni zdravstveni zavodi še letos potrebujejo dodatnih približno 200 milijonov evrov, ministrica Kolar Celarčeva pa do zdaj ni želela ugibati, kje bo vlada vzela denar za pomoč bolnišnicam. Včeraj so se sestali predstavniki ministrstva za zdravje in finančnega ministrstva ter govorili o javnih zdravstvenih zavodih. Sestanek je bil namenjen seznanitvi s podrobnejšim dejanskim finančnim stanjem v zdravstvenih zavodih. Pogovore bodo nadaljevali, končna odločitev pa bo sprejeta na seji vlade.

Na ministrstvu za finance so po srečanju s predstavniki ministrstva za zdravje ponovili pričakovanje, da bo ministrstvo za zdravje predlagalo ukrepe, ki bodo zagotavljali stabilno finančno poslovanje javnih zavodov na dolgi rok, in ne le urgentno, ter bodo kratkoročno olajšali nastali položaj. Predlagani ukrepi morajo biti javnofinančno vzdržni in ustavno skladni, vztrajajo na finančnem ministrstvu.

Ne spreglejte