Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 4. 2017,
15.55

Osveženo pred

6 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

mejni prehodi meja Avstrija Vesna Györkös Žnidar

Petek, 21. 4. 2017, 15.55

6 let, 12 mesecev

Ministrica na meji z Avstrijo ne želi več kontrole

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Vesna Györkös Žnidar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je danes poslala pismo prvemu podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu in evropskemu komisarju za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitrisu Avramopulosu, v katerem je poudarila, da bi bilo ponovno podaljšanje nadzora na slovensko-avstrijski meji neupravičeno.

Ministrica Vesna Györkös Žnidar je v pismu zapisala, da bo Slovenija morebitnemu predlogu Evropske komisije za ponovno podaljšanje nadzora, ki velja do 12. maja, odločno nasprotovala in zahtevala konkretne utemeljitve ter razloge za takšno odločitev, po katerih se bo odločalo o nadaljnjih ukrepih.

Nadzor povzroča gospodarsko škodo in ovira pretok oseb

Kot je poudarila Györkös-Žnidarjeva, nadzor na avstrijsko-slovenski meji povzroča stalne zastoje vozil, ki čakajo na prestop meje, predvsem pred predorom Karavanke, kjer pričakuje, da bodo v primeru podaljšanja nadzora razmere še posebej kritične v obdobju poletnih počitnic.

Nadzor "ovira prost pretok oseb, povzroča gospodarsko škodo in negativno vpliva na sodelovanje obmejnih regij", v pismu opozarja ministrica, ki ugotavlja, da pregledi na notranji meji z Avstrijo v obdobju od uvedbe začasnega nadzora niso prinesli pomembnejših ugotovitev pri varnostnih tveganjih.

"Slovenski ukrepi na meji so učinkoviti"

Statistični podatki o nedovoljenih prehodih na avstrijsko-slovenski notranji meji kažejo, da so avstrijski varnostni organi v vsem letu 2016 v Slovenijo vrnili 76 tujcev, letos do današnjega dne pa le 11, navaja Györkös Žnidarjeva. "Zanemarljive številke nedovoljenih prehodov notranje slovenske meje dokazujejo, da so naši ukrepi na meji učinkoviti," je zatrdila ministrica.

Györkös-Žnidarjeva je odgovorila tudi na pismo, ki ji ga je Avramopulos poslal o spremembah zakona o tujcih. Znova je poudarila, da gre za enega od dodatnih ukrepov Slovenije za zagotovitev visoke stopnje zaščite schengenskega območja. Novela zakona o tujcih je bila sprejeta izključno za primere, če bi se Slovenija soočila z neproporcionalnimi migracijskimi pritiski, ki bi povzročili ogroženost javnega reda in notranje varnosti, kar bi lahko privedlo do nedelovanja ključnih državnih institucij, je zagotovila.

"Temeljni namen tega 'spečega' zakona je torej preprečiti takšno situacijo in državi omogočiti, da bo tudi v spremenjenih razmerah lahko učinkovito upravljala množično nedovoljeno priseljevanje in zagotavljala ustrezno obravnavo prosilcem za mednarodno zaščito, ki bodo že na slovenskem ozemlju,"je pojasnila. Gre za skrajni ukrep za zavarovanje notranjega reda in varnosti v državi, ki bi se uporabil samo, če vsi preostali ukrepi zaradi izjemnega migracijskega pritiska ne bi zadostovali.

Györkös-Žnidarjeva pričakuje, da bodo od Evropske komisije dobili jasna pojasnila, kako in katere rešitve, vsebovane v pravnem redu EU, lahko uporabimo za obvladovanje migracijskih tokov v obsegu, s kakršnim smo bili soočeni v obdobju od septembra 2015 do marca 2016.
Ne spreglejte