Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 1. 2017,
16.34

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Tone Peršak Damjan Damjanovič

Petek, 6. 1. 2017, 16.34

3 mesece, 3 tedne

Minister: Filharmonija lahko 1. julija računa na novega direktorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Tone Peršak | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Minister za kulturo Tone Peršak je danes na seji komisije državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport, ki razpravlja o stanju v Slovenski filharmoniji, povedal, da sta z direktorjem Damjanom Damjanovičem dogovorjena, da se bo 1. julija zgodila zamenjava na tej funkciji.

Razpis za direktorja bo po Peršakovih besedah izšel v dveh tednih.

Ministrstvo bo ukrepalo na podlagi notranje revizije

Peršak je na današnji seji ponovil, da so se odločili za notranjo revizijo Slovenske filharmonije (SF), po kateri bo ministrstvo ukrepalo. Pri tem je opozoril, da so se zahteve orkestra SF od opozorilne stavke pred mesecem dni razvijale: najprej so zahtevali odstop direktorja in konec sodelovanja s šefom dirigentom Urošem Lajovicem, nadalje so se pojavile zahteve po sodelovanju orkestra pri izbiri šefa dirigenta in po tretjinski zastopanosti zaposlenih v svetu zavoda, proti koncu pa se je zahteva po odstopu direktorja prelevila v razrešitev direktorja.

Razrešitev direktorja prinese tudi tveganje

Minister lahko razreši direktorja, zakon navaja štiri razloge, ključni pa so povezani z nepravilnostjo v poslovanju in zlorabo položaja, je pojasnil Peršak. Vendar za to potrebuje verodostojne podatke, zato so se odločili za revizijo za obdobje, ko ga ni več revidiralo računsko sodišče. Ob tem je pripomnil, da razrešitev prinese tudi tveganje, da se tisti, ki ga je nekdo razrešil, odloči za odškodninsko tožbo. Primere, da je država plačevala odškodnine, smo v Sloveniji po njegovih besedah že imeli.

Apel k začasnemu kompromisu med vodstvom in glasbeniki

Kot je dejal Peršak, se je z Damjanovičem dogovoril, da bo v dveh tednih objavljen razpis za dirigenta in da se 1. julija zgodi zamenjava na mestu direktorja. Pozval pa je k začasnemu kompromisu med vodstvom in glasbeniki "v dobrobit Slovenske filharmonije ne glede na to, kdo ima prav", da bo sezono mogoče izpeljati do konca.

Predlagali bodo spremembo ustanovitvenega akta

Peršak je sicer še vedno prepričan, da gre za notranji spor, v katerem lahko drugi nastopajo zgolj kot opazovalci. Vprašanje pa po njegovem mnenju je, ali so se vpleteni še sposobni pogovarjati in stopiti korak nazaj, da bi se sezona normalno iztekla.

Kot je še povedal, razume željo oziroma zahtevo orkestra, da sodeluje pri izbiri dirigenta, zato bodo predlagali spremembo ustanovitvenega akta. Možnost po tretjinski zastopanosti zaposlenih v svetu pa je že zajeta v krovnem zakonu v kulturi.

Damjan Damjanovič: Orkester si preprosto želi večjega vpliva

 | Foto: Ana Kovač Damjan Damjanovič: Orkester si preprosto želi večjega vpliva Foto: Ana Kovač

Desetletje nezadovoljstva v orkestru

Na seji so tako predstavniki orkestra kot Damjanovič in Lajovic predstavili svoje videnje trenutnega stanja v SF. Po besedah violončelista in predsednika strokovnega sveta SF Andreja Petrača nezadovoljstvo v orkestru vlada že deset let. V tem obdobju so izgubili tretjino občinstva, delo vodstva se jim zdi nezadostno, ena od glavnih težav pa naj bi bilo direktorjevo samovoljno nastavljanje dirigentov. Poleg tega mesto šefa dirigenta trenutno ni sistematizirano. Delo umetniškega vodje opravlja direktor, torej gre za podvajanje funkcije, je dejal Petrač.

Državni svetniki pozvali k normalnemu nadaljevanju sezone

Damjanovič je njegove očitke zavrnil. V SF si orkester po njegovem mnenju "preprosto želi večjega vpliva". Tudi Lajovicu se zdi, da razlog za nezadovoljstvo in stavko ni vprašanje sociale ali kršitve človekovih pravic, temveč gre za sistemsko vprašanje in vprašanje organizacije dela.

Član strokovnega sveta Gregor Pompe se je zavzel za to, da ministrstvo jasneje določi razmerje med šefom dirigentom in umetniškim vodjem, da se v prihodnje ne bodo pojavljale težave. Državni svetniki pa so po vsem slišanem sklenili pozvati vodstvo SF k "normalnemu nadaljevanju" sezone, ministrstvo pa k nadaljnjemu razreševanju problematike, tudi z morebitnimi spremembami predpisov, ki bodo omogočili stabilno delovanje ustanove.

Ne spreglejte