Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2019,
10.10

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

3

Natisni članek

Marjetica Mahne Zoran Poznič odstop

Torek, 9. 7. 2019, 10.10

3 mesece, 2 tedna

Minister direktorici Slovenske filharmonije ponudil možnost odhoda v pokoj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

3

Marjetica Mahne | Kulturni minister Zoran Poznič želi odstop direktorice Slovenske filharmonije Marjetice Mahne. | Foto STA

Kulturni minister Zoran Poznič želi odstop direktorice Slovenske filharmonije Marjetice Mahne.

Foto: STA

Minister za kulturo Zoran Poznič je direktorici Slovenske filharmonije (SF) Marjetici Mahne ponudil možnost odhoda v pokoj, saj že več let izpolnjuje pogoje za upokojitev. Tako so danes sporočili z ministrstva po tem, ko je v javnost prišla novica, da je minister direktorici SF ponudil možnost "častnega odhoda" zaradi finančne izgube zavoda.

Kot so zapisali, ministrstvo spremlja poslovanje javnih zavodov, katerih ustanoviteljica je Republika Slovenija. Ker je iz letnega poročila za leto 2018 razvidno, da je SF poslovala negativno, je minister Zoran Poznič "zaradi zagotavljanja gospodarne rabe javnih sredstev" Marjetico Mahne povabil na pogovor.

Zavrnila možnost upokojitve

"Zaradi zaskrbljenosti in skrbi glede nadaljnjega delovanja tako eminentne institucije, kot je SF, ki zaposluje 153,5 človeka", ji je ponudil možnost odhoda v pokoj, ki pa je Marjetica Mahne "očitno ne sprejema". "Smo pa začudeni in zaskrbljeni, ker je istočasno kot z ministrom za kulturo očitno komunicirala tudi z mediji," so še zapisali na ministrstvu.

Zoran Poznič | Foto: STA , Foto: STA ,

Marjetica Mahne je namreč ponujeno možnost zavrnila, ker v svojem ravnanju ne vidi nobenega razloga za predčasni odhod z mesta direktorice, ki ga je zasedla 1. avgusta lani. "Minister je dejal, da smo imeli 210 tisoč evrov izgube, izgube je bilo nekaj manj kot 40 tisoč evrov. To so preverljiva dejstva in očitno je ministru nekdo dal napačne podatke," je komentirala.

Po njenih besedah je imela SF konec lanskega leta 39.600 evrov izgube, kar minister "ve že od vsega začetka", ker so ga o tem informirali na spoznavnem sestanku. Na njegovo pobudo pa so v novem finančnem načrtu tudi že predvideli, kako bodo izgubo odpravili.

Mahnetova prepričana, da so v ozadju interesi

Kot je dodala, "težko sprejme argument", da je primanjkljaj v višini 0,6 odstotka letnih odhodkov razlog za odhod, še zlasti, ker minister govori o popolnoma drugačnih številkah kot sama. "Zato to ni vprašanje mojega dela, ampak gre za druge interesa," je prepričana Marjetica Mahne.

Povedala je tudi, da ima pri zaposlenih v SF veliko podporo, tudi zato, ker je bilo od njenega prihoda - pred imenovanjem za direktorico za petletni mandat je bila pol leta vršilka dolžnosti - opravljenih veliko stvari, med drugim je SF po 13 letih osipa spet začela privabljati občinstvo.

Marjetica Mahne | Foto: STA , Foto: STA ,

Da je direktorica začela urejati stvari in da se SF počasi spet postavlja na noge, je ocenila tudi predstavnica zaposlenih v svetu zavoda Marina Kopše. Menjavati vodstvo zdaj, ko še ni preteklo niti leto od imenovanja, po njenem mnenju ni v korist zavoda.

S tem namenom je bil danes v SF zbor delavcev, kjer so se po besedah Marine Kopše dogovorili za glasovanje o zaupnici direktorici, podobno kot so glasovali o nekdanjem dolgoletnem direktorju Damjanu Damjanoviču, ki je bil nato tudi uradno razrešen s položaja. Orkester bo, kot je povedala, o tem glasoval v sredo, zbor pa dan kasneje.

O zahtevi po odhodu direktorice je sicer danes prvi poročal časnik Delo. Informacijo za časnik pa je potrdila tudi direktorica.

Marjetica Mahne
Trendi Za direktorico Slovenske filharmonije imenovali Marjetico Mahne

 

Ne spreglejte