Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2014,
16.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Samo Omerzel

Četrtek, 9. 1. 2014, 16.01

8 let

Minister Omerzel prepričan, da bo preživel interpelacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Očitki iz interpelacije so brez realne osnove, naslednji korak je "bitka v državnem zboru", je samozavesten minister Samo Omerzel, ki pa ne želi komentirati novih očitkov o poslih z Darsom.

"Prepričan sem, da je vseh šest točk, ki mi jih očitajo v interpelaciji, brez kakršnekoli resne osnove. Prepričan sem, da bom interpelacijo preživel," je v izjavi novinarjem po seji vlade dejal minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.

Erjavec dvomi, Omerzel ne Na vprašanje o podpori kolegov ministrov je dejal, da ima občutek, da mu verjamejo. Predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec je sicer pred sejo izrazil dvome o Omerzelovi prepričljivosti. "To, kar sem jim predstavil, je bilo toliko kredibilno, da mislim, da podporo imam," pa pravi Omerzel, čigar odgovor na interpelacijo je vlada obravnavala na seji.

Bratuškova brez namigov med vrsticami Predsednica vlade Alenka Bratušek ga ni pozvala k odstopu niti na to ni namignila med vrsticami, je zatrdil Omerzel. Še več, ocenjuje, da je bilo sodelovanje z njo do zdaj zelo korektno in da je zadovoljna z njegovim delom. Dodal je, da ima "zelo jasno in trdno podporo" predsednika Državljanske liste in notranjega ministra Gregorja Viranta in stranke DL.

Minister se zna izogniti vprašanju … Manj zgovoren je bil minister o novih očitkih glede domnevnega poslovanja njegovega podjetja z Darsom prek naročilnic. Izognil se je odgovoru na vprašanje, ali je tudi o tovrstnem poslovanju, ki ga interpelacija ne omenja, poročal ministrskim kolegom: "Podrobno sem pojasnil očitke v vseh šestih točkah interpelacije in zakaj so brez kakršnekoli resne osnove."

… ki je "brez veze" Kakšno je načelno mnenje ministra, ki vodi velik resor in ima veliko javnih naročil, o poslu, ki je lahko predmet javnega naročanja, pa se zaračunava prek naročilnic? "To je stvar zakonodaje in je brez veze na tem mestu to komentirati," je odgovoril Omerzel.

Minister je enkrat že zanikal, da bi v času mandata izdal kakršnokoli naročilnico, Dars pa je danes za Kanal A sporočil, da so lani jeseni izdali naročilnico podjetju Lastinski, ki je v lasti Omerzela. Minister je ta očitek zavrnil zgolj z vprašanjem novinarjem: "Še kakšno drugo vprašanje?"

Omerzel se bo pozanimal o tožilski preiskavi Omerzel je še zatrdil, da je od novinarjev izvedel, da ga preiskuje specializirano državno tožilstvo. "Zdi se mi nenavadno, da novinarji veste, da sem v nekem postopku, jaz pa ne. Več informacij nimam, bom pa za pojasnilo prosil tožilstvo." Tožilci so potrdili preiskavo, a podrobnosti uradno niso znane zaradi interesa preiskave. Po neuradnih informacijah Žurnala24 jih zanimajo posli Lastinskega z Darsom in prilagajanje razpisa za integrirani javni potniški promet.

Kakšen je Virantov odgovor na retorično vprašanje? Minister Virant zadnjih očitkov o naročilnicah ne pozna in jih ne more komentirati. "To je zame čisto nova okoliščina. Moja informacija od ministra Omerzela je, da njegova podjetja ne poslujejo z Darsom," je dejal po seji vlade. Ministru še vedno zaupa ob predpostavki, da njegova podjetja ne poslujejo z Darsom.

Na seji vlade je bil Omerzelov odgovor na očitke iz interpelacije sprejet dobro, ocenjuje Virant. Ali bo zahteval Omerzelov odstop, če se izkaže, da je lagal glede poslov z Darsom? "To je najbrž retorično vprašanje," je odgovoril Virant.

Ne spreglejte