Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2014,
6.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2014, 6.26

8 let

Milan Brglez je novi predsednik državnega zbora (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novoizvoljeni poslanci so na ustanovni seji v paketu potrdili svoje mandate. Potrjen je tudi mandat Janeza Janše, a Jani Möderndorfer predlaga, naj MVK v zvezi s tem čim prej ustrezno ukrepa.

Poslanci so na tajnem glasovanju za novega predsednika državnega zbora s 66 glasovi za in enim proti izvolili Milana Brgleza, ki je bil edini kandidat za ta položaj. Predlagali so ga poslanci stranke SMC, v imenu katere je najverjetnejši mandatar Miro Cerar pojasnil, da Brglez več kot ustreza vsem merilom za ta položaj in da bo pripomogel k podobi dobro delujoče in napredne parlamentarne demokracije.

Pred glasovanjem so podporo Brglezu, ki ga je predlagalo 31 poslancev SMC, napovedali v poslanskih skupinah DeSUS, SD, ZL, NSi in ZaAB.

Brglez obljublja odprt dialog Brglez se je v govoru vsem zahvalil za glasovanje. Čestital je tudi vsem poslancem in poslankam, ki so bili izvoljeni v sedmi sklic DZ, da so danes uspešno prevzeli svojo funkcijo. Izrazil je željo in voljo po iskrenem sodelovanju z vsemi, tako s pozicijo kot zlasti z opozicijo in vsemi službami DZ, ki omogočajo njegovo nemoteno delovanje.

Zaveda se, da je pred njim precej večja odgovornost, in obljublja, da bo odprt za dialog ter ne bo poučeval, kako je treba ravnati, "vsaj ne z toliko besedami, kolikor se bom trudil z dejanji".

Ustanovno sejo sedmega sklica državnega zbora v samostojni Sloveniji je do izvolitve novega predsednika DZ vodila najstarejša poslanka v tem mandatu, to je poslanka DeSUS Marjana Kotnik Poropat.

Pahor: V tem mandatu si neuspeha ne moremo privoščiti Dosedanji predsednik državnega zbora Janko Veber je v uvodnem nagovoru povedal, da je DZ v zadnjem mandatu svoje delo končal prej, kot to predvideva ustava, kar po njegovih besedah kaže na to, da so delovali v zelo zahtevnih gospodarskih in finančnih razmerah, ki so nastale v svetu. Poudaril je, da je moral DZ sprejemati pomembne ukrepe za obvladovanje razmer, ob tem pa se je zahvalil vsem poslankam in poslancem za izjemno sodelovanje.

Predsednik republike Borut Pahor je v svojem govoru poudaril, da si neuspeha v tem mandatu ne moremo privoščiti in da si želi, da bi se na koncu prepirali, kdo je bolj zaslužen za uspeh, ne pa kdo je kriv za neuspeh. Dejal je še, da nas večina upa, da je v Sloveniji končno posijala luč na koncu tunela in da je prišel trenutek, ko se ne le potrudimo po svojih najboljših močeh, temveč tudi naredimo pravo stvar.

Židan o izvolitvi predsednika DZ: Večina strank je delovala državotvorno Po mnenju predsedujočega SD Dejana Židana sta bili na ustanovni seji DZ dve zanimivosti. Prva je, da so do predsednika DZ Milana Brgleza prišli, ko še ni znan obris koalicije, a je večina strank delovala državotvorno. Druga pa, da med poslanci sedi pravnomočno obsojeni zapornik, kar je redkost v evropskih državah, pravi Židan.

Poudarja, da ne more biti sprejemljivo, da za poslance, ki so ne samo najvišja zakonodajna oblast ampak tudi moralne osebnosti, veljajo nižji standardi kot za javne uslužbence. DZ je namreč med drugim danes potrdil mandat tudi predsedniku SDS Janezu Janši, ki prestaja dveletno zaporno kazen zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria. V SD si bodo tako v naslednjem mandatu prizadevali za spremembo zakonodaje na tem področju, da v bodoče.

Hanžek: ZL bo konstruktivna opozicija, ki ne bo delila nizkih udarcev Poslanec ZL Matjaž Hanžek je znova zatrdil, da v ZL ne bodo nasprotovali dobrim ukrepom, hkrati pa bodo glasno opozarjali na zadeve, s katerimi se ne bodo strinjali. Zagotovil je tudi, da pri tem ne bodo delili nizkih udarcev in šli na osebno raven. Hanžek pričakuje, da bo novi sklic DZ bolj uspešen.

Dotaknil se je tudi morebitnih zapletov okoli poslanskega mandata Janše. Meni, da ni bilo potrebno hiteti in že na prvi seji DZ odločati o tem, a se bo o tem vendarle prej ali slej moralo odločati, je dodal. "Če bo nekdo zahteval odvzem mandata Janši, bo Janša pač imel pravico povedati, kaj si misli in potem se bo odločalo," je še dejal poslanec Združene levice, politične novinke, ki je na volitvah dobila šest poslanskih mandatov.

Novakova: Imamo priložnost, da delamo bolje kot prejšnji sklici DZ Predsednica NSi Ljudmila Novak je izrazila veselje, da je DZ brez zapletov dobil predsednika. Seja se je zaključila optimistično, poslanci pa imajo priložnost, da delajo bolje kot prejšnji sklici parlamenta, je dejala. Prepričana je, da se večina poslancev zaveda svoje odgovorne naloge, da bo treba dvigniti ugled DZ. Na vprašanje, ali je novi predsednik DZ po njenem mnenju le začasni, Novakova odgovarja, da je to najbrž odvisno od koalicijskih pogajanj glede delitve mest znotraj koalicije, tako da je sedaj o tem prezgodaj govoriti.

Glede zapletov okoli poslanskega mandata Janše, Novakova pravi, da lahko pride do njih v prihodnje. Kot pravi, so se dogovorili, naj bo današnja seja slavnostna in se zaključi z razglasitvijo predsednika, "manj prijetne stvari pa naj počakajo na prihodnjič". Tako se ji zdi prav, da mandatno-volilna komisija ne bo zasedala danes in razpravljala o Janševem mandatu. "Danes smo izvolili drugo najvišjo funkcijo v državi. Prav je, da se vsa pozornost posveti temu in ne drugim, manj prijetnim stvarem," meni.

Po ocenah SDS se bo nadaljevala zgrešena politika vlade Alenke Bratušek V poslanski skupini SDS ocenjujejo, da jih glede na osnutek koalicijske pogodbe SMC čaka "nadaljevanje zgrešene politike vlade Alenke Bratušek". Kot so navedli za STA, so to še višji davki, novo zadolževanje v breme mladih generacij, manj delovnih mest in slabi pogoji za gospodarstvo. Dokončno oceno pa bo po navedbah SDS mogoče podati šele po predstavitvi vladne ekipe in končnega programa.

Po potrditvi dnevnega reda so se pojavili zapleti Po potrditvi dnevnega reda je DZ najprej oblikoval mandatno-volilno komisijo (MVK), ki ji bo predsedoval Mitja Horvat iz SMC. V stranki SDS so se pritožili nad sestavo MVK in želeli pridobiti pisno mnenje pravno-zakonodajne službe o njihovi odločitvi, da v komisijo ne predlagajo svojih članov. Poslanci so na glasovanju predlog stranke SDS zavrnili.

Potrditev poslanskih mandatov v paketu Člani MVK so soglasno odločili, da bodo poslanci mandate potrjevali v paketu, torej bo potrjen tudi mandat Janeza Janše. Jani Möderndorfer iz Zavezništva Alenke Bratušek je na seji MVK dejal, da bi vsaka "navadna tajnica", če bi bila pravnomočno obsojena, izgubila službo, zato predlaga, da MVK čim prej opravi razpravo in ustrezno ukrepa glede mandata Janeza Janše. "Ne predstavljam si, da bo delo v DZ vsak dan opravljal nekdo, ki je v resnici zapornik," je poudaril.

Kdaj bi lahko bila nujna seja MVK, še ni znano. Poslovnik DZ sicer določa, da lahko sklic nujne seje zahteva tretjina članov parlamentarnega delovnega telesa ali pa poslanska skupina. To pomeni, da bi lahko sejo zahtevali že vsi štirje poslanci ZaAB, seveda pa bi morali za morebitni odvzem mandata Janši dobiti najprej večino v MVK, nato pa še večino na seji državnega zbora.

Kaj bo z Janševim mandatom? DZ je potrdil mandat vsem poslancem, tudi Janši, ni pa še znano, ali bo DZ naknadno odločal o njegovem odvzemu. Pravniki si o možnosti odvzema mandata niso enotni. Janša je na ustanovno sejo iz zapora v Dobu prišel sam, brez spremstva pravosodnih policistov, v zapor pa se mora vrniti do 20. uri. Pred stavbo DZ je med sejo potekal shod, s katerim so člani Odbora 2014 med drugim izražali pričakovanje, da bo Janša postal in ostal poslanec.

V ZaAB pričakujejo, da bo prihodnji teden sklicana seja mandatno-volilne komisije DZ, na kateri bodo nadaljevali razpravo o mandatu Janše, je v izjavi novinarjem po ustanovni seji DZ dejal vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer. Pričakuje tudi izredno sejo DZ, na kateri se bodo s tem seznanili ali o tem odločali. Če se to ne bo zgodilo, Möderndorfer napoveduje, da bo sklic izredne seje mandatno-volilne komisije (MVK) zahtevala njihova poslanska skupina.

Ne spreglejte