Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 1. 2016,
11.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

bančna luknja Anže Logar ustavno sodišče vlada ministrstvo za finance

Četrtek, 14. 1. 2016, 11.42

6 let, 6 mesecev

Logar: Vlada naj se opredeli do preiskave bančne luknje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Vlada še vedno ni odgovorila na poziv ustavnega sodišča glede Zakona o parlamentarni preiskavi, pravi predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu Anže Logar.

Dvojna sodna praksa ni sprejemljiva, je prepričan Anže Logar (SDS), predsednik parlamentarne komisije, ki preiskuje večmilijardno bančno luknjo. Ta je nastala predvsem zaradi 'slabih posojil'. Spomnimo, novembra sta mariborsko in celjsko okrožno sodišče komisiji dovolili zaseg dokumentacije NKBM in Banke Celje (ta je danes pridružena Abanki), ljubljanska okrožna preiskovalna sodnica Deša Cener pa je zahtevo za NLB zavrnila in sprožila ustavno presojo zakona o parlamentarni preiskavi na Ustavnem sodišču (US).

Imamo primer 'parlament oz. ljudstvo proti sodnici Deši Cener', ki ovira delo preiskovalne komisije, dodaja Logar. Komisija je od zadnje do današnje seje vložila dodatne zahteve za zaseg dokumentacije: v primeru Probanke in Factor banke, je pojasnil Logar.

Različne odločitve sodišč o enaki zahtevi, vlada molči Glede Probanke je mariborsko sodišče zahtevi ugodilo, pri Factor banki pa je zahtevo znova obravnavala sodnica Cenerjeva, ki jo je zavrnila z utemeljitvijo, da smo jo preveč širili, je dodal Logar.

"Vse kaže, da se vlada do vprašanja ne bo opredelila. Tako bo US ostalo brez odziva DZ, saj ta brez mnenja vlade ne more sprejeti stališč," opozarja Logar. Vlado poziva, da se nemudoma izjasni, sicer, tako Logar, zgovorno kaže svoj odnos do parlamenta in do problematike preiskave bančne luknje.

Strokovna pomoč za komisijo, a za zdaj brez sredstev Popolnoma neprimerno je, da bi US o ustavnosti zakona o parlamentarni preiskavi presojalo le na osnovi stališč okrožnega sodišča, ki trdi, da je zakon protiustaven, ne pa tudi pogleda parlamenta in vlade, ki bosta glede verjetno iskala protiargumente glede očitane protiustavnosti. Zato smo sklicali tudi izredno sejo odbora za pravosodje - tako želimo vlado pozvati, da pravočasno sprejme stališče in naredi vse, da komisija lahko normalno nadaljuje delo, je povedal Logar.

Sredstva za strokovno pomoč še niso zagotovljena, zato je Logar napovedal neposredna pogajanja z ministrom za finance, da bi ta sredstva zagotoviti zagotovili. Skupino so prisotni člani komisije potrdili soglasno na predloge poslanskih skupin.

Več sredstev za parlamentarne komisije predlaga tudi Möderndorfer "Gradiva še nisem prebral, nekaj predlogov pa je na mestu," se je Logar odzval na predlog zakona o parlamentarnih komisijah, ki ga je danes predstavil nepovezani poslanec Jani Möderndorfer in med drugim predvideva več sredstev za delovanje komisij.

Möderndorfer meni, da imajo z razumevanjem instituta, ki ni enak kazenski preiskavi, težave tako sodišča kot poslanci. Kaj predlaga?

- različne tipe komisij DZ, - časovno omejitev preiskave takšnih komisij, - ukrepe zoper prekoračitev pristojnosti komisij, - ukrepe, ki bi preprečili oviranje dela komisij, - bolj natančno opredeljene pristojnosti komisij.

Ne spreglejte