Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 6. 2011,
17.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Azerbajdžan Ilham Alijev Danilo Türk

Petek, 10. 6. 2011, 17.09

8 let

Mihajlo bo tudi v prihodnje povezoval Slovenijo in Azerbajdžan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Azerbajdžanski predsednika Ilham Alijev je skupaj z Danilom Türkom odprl muzej azerbajdžanskemu narodnemu heroju Mehdiju Husejnzadeju - Mihajlu v Šempasu pri Novi Gorici.

Oba sta v nagovoru poudarila, da je Mihajlo že od nekdaj povezoval oba naroda.

"Med Slovenijo in Azerbajdžanom številne povezave" "Ta slovesnost nas povezuje z našo preteklostjo in z našimi prijatelji iz Azerbajdžana," je v nagovoru poudaril slovenski predsednik Danilo Türk. Poudaril je, da se v času, ko obe državi praznujeta dvajseto obletnico osamosvojitve, spominjamo tudi globljih korenin, ki nas povezujejo, to je boja proti fašizmu in nacizmu.

"Tega se je vredno danes spomniti, kajti brez zmage nad fašizmom in nacizmom ne bi bilo današnje Evrope, ne bi bilo današnje blaginje in današnje povezanosti, ne bi bilo trajnega miru," je poudaril slovenski predsednik. Med Slovenijo in Azerbajdžanom obstajajo številne povezave, mnoge med njimi so povsem sedanje in praktične, mnoge pa so tudi globlje in vsebujejo pomembno kulturno sporočilo, je še dejal Türk.

Zbranim je spregovoril tudi azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev, ki se je zahvalil prebivalcem Šempasa in novogoriške občine za ohranjanje spomina na narodnega heroja Mihajla, sina dveh narodov. Med obiskom v Sloveniji ga je spremljala tudi velika gospodarska delegacija, zato pričakuje, da bosta državi v prihodnje tesneje povezani tudi z gospodarskimi vezmi.

Gospodarstveniki naj bi vezi še utrdili Pred odkritjem spominske plošče Mehdiju Husejnzadeju - Mihajlu je spregovoril tudi predsednik Društva slovensko - azerbajdžanskega prijateljstva Ivan Bašin. Tudi društvo, ki šteje trenutno 60 članov, bo v prihodnje poskušalo še tesneje preplesti prijateljske vezi med obema narodoma, je napovedal.

Podobno je napovedal v pozdravu tudi novogoriški župan Matej Arčon. "Z vašim obiskom odpiramo nova poglavja v Mihajlovi dediščini. S sodelovanjem gospodarstvenikov iz obeh držav postajajo naše vezi še trdnejše in skupaj se lahko razvijamo in tvorimo uspešno gospodarsko pot," je še dejal Arčon.

Srečanje tudi s premierom Pahorjem Sicer pa se je visoki gost že zjutraj, pred obiskom v Šempasu, sestal tudi s premierom Borutom Pahorjem. Kot so sporočili iz kabineta premiera, je bila glavna tema pogovorov gospodarsko sodelovanje in spopadanje s svetovno gospodarsko krizo ter vplivi le-te na razmere v svetu.

Premier je tako sogovorniku predstavil slovenske ukrepe in prizadevanja za reševanje nastale situacije, Alijev pa je med drugim ocenil, da Slovenija nujno potrebuje zastavljene reforme, če želi ohraniti stabilno gospodarsko rast. Razpravljala sta tudi o potencialnih področjih za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama.

V Ljubljani slovensko-azerbajdžanski poslovni forum V Ljubljani pa je v okviru obiska potekal poslovni forum, ki so ga spremljala bilateralna srečanja slovenskih in azerbajdžanskih gospodarstvenikov. Odnosi med državama so dobri, obisk pa nudi veliko priložnost za nadaljnjo krepitev vezi, so menili uvodni govorci.

Alijeva na dvodnevnem obisku v Sloveniji spremlja močna delegacije azerbajdžanskih podjetij in institucij. Javna agencija RS za podjetništvo in tuje investicije (Japti) je skupaj z azerbajdžansko agencijo za promocijo investicij in izvoz (Azpromo) pripravila poslovni forum, ki so mu sledila bilateralna srečanja. Foruma se je udeležilo 66 slovenskih in 47 azerbajdžanskih gospodarstvenikov, skupno število udeležencev je preseglo število 120.

Danilo Türk je v uvodnem nagovoru udeležence spomnil na svoj obisk v Azerbajdžanu leta 2009, ko so skupaj z gospodarsko delegacijo zagnali številne iniciative, ki so že začele kazati sadove. Poudaril je, da se je lani obseg menjave med državama okrepil za 10 odstotkov, kljub posledicam gospodarske krize, ki smo jih še vedno čutili. "Imamo zdravo bazo" za razvoj dvostranskih odnosov, je poudaril predsednik.

Ne spreglejte